Vízilabda - Az egyik legtehetségesebb balkezes pólóst szerzi meg az OSC
Az egyik legtehetségesebb balkezes pólóst szerzi meg az OSC
Fotó: Madar Dávid/waterpolo.hu

Az egyik legtehetségesebb balkezes pólóst szerzi meg az OSC

Takács MártonTakács Márton
2017/12/18 15:18

"Már a legutóbbi alkalommal is áthívtam a másik, rutinosabb keretbe Burián Gergőt, aki a kora ellenére előrébb tart, mint gondoltam. Ő pozitív meglepetés volt, mindenki más ott van, amire én számítottam." - nyilatkozta nekünk Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a válogatott keret december 10-i összetartásakor.

A pólóválogatott ajtaján kopogóknak tartott keretedzést Märcz Tamás | Hosszabbítás

Speciális felkészülést tartott a hétvégén Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Szombaton 11, majd vasárnap további öt játékossal kiegészülve gyakorolt együtt a nemzeti együttes fiatalokkal teletűzdelt kerete.

Burián Gergely akkor még a Vasas pólósaként vett részt az edzéseken, a bajnoki alapszakasz vége után viszont már az OSC játékosa lesz - adta hírül a Vasas honlapja hétfőn.

Már a nyáron lehetett hallani a zuhanyhíradóban, hogy az OSC leigazolná a Vasas balkezes szélsőjét, de akkor még nem jött létre az üzlet. Az újbudaiaknak égető szükségük lett volna Zalánki Gergő Szolnokra szerződése után egy minőségi balkezesre, de a válogatott szintű jelölteknek már mind volt csapatuk. Vámos Márton az FTC-hez ment, Madaras Norbert már tavaly is a Népligetben pólózott, ifj. Gyárfás Tamás a Honvédban tölt be fontos szerepet, Vadovics Viktor pedig a Miskolc erőssége. Így Kolozsi Marcellt vitte el az OSC, de az FTC és a Pécs korábbi pólósa összesen 10 mérkőzésen jutott csak szóhoz eddig a XI. kerületieknél, hat bajnokin és négy kupameccsen. Ezeken összesen négy találatig jutott, és látszott, még nem az a szint, ami egy Bajnokok Ligája Final Six-szereplésre ácsingózó csapatnál szükség van rosszkézen. A legerősebb riválisok ellen nem is kapott lehetőséget Kolozsi.

Helyette Drasko Brguljan az eddiginél is nagyobb szerepet tölt be a jobbszélen, gólerősebben is játszik, mint eddig, valamint az univerzális Tóth Mártont láthattuk még ezen az oldalon Juhász Zsolt mellett, de ők mindhárman jobbkezesek. Nagyon kellett tehát egy minőségi balkezes a Kondorosi útiakhoz, és a 2015-ös bakui Európa Játékokon (nem hivatalosan ifi-Eb) , valamint a tavaly a montenegrói ifjúsági világbajnokságon bronzérmes nemzeti csapat tagjában, az idén nyáron pedig a junior-válogatottal vb-negyedik Burián Gergő személyében megtalálták az ideális megoldást, és rá már a BL-ben is számítanak új állomáshelyén. Burián 14 meccset játszott az ősszel az angyalföldieknél, kilencet az OB I-ben, ötöt a Magyar Kupában, ezeken összesen 19 alkalommal volt eredményes.

„Egy hosszabb folyamat eredménye, hogy Gergő hozzánk igazol. Zalánki Gergő távozására nem számítottunk az előző szezon végén, szükségünk volt, van egy jó balkezes játékosra. Gergőt már korábban megkerestük, végül a két klub megállapodása alapján most nyílt lehetőség a váltásra. Nagyon örülünk az érkezésének, reméljük, azzal, hogy egy BL-csapatba jön, tovább lép előre. Beneveztük a Bajnokok Ligájába is, így ott is szerepet kap majd. Nagyok az elvárások az OSC-nél, de nem szeretnénk, ha ez összeroppantaná, egy egészséges helyzetet teremtenénk. A magyar vízilabda mindig kineveli a tehetségeket, biztos vagyok benne, hogy Gergőnek is nagy céljai vannak, ehhez mi megadjuk a feltételeket, a többi rajta múlik, hogyan él vele, és mit tud kihozni magából.” - nyilatkozta Becsey Péter, az OSC szakosztály-igazgatója a Vasas honlapjának.

A nyáron ő is szerepelt cikkünkben, melyben a válogatottba igyekvő játékosokat gyűjtöttük össze. Akkor így írtunk róla:

"19 évesen a Vasas alapembere, a következő szezontól már nem csak egyetlen balkezese. Az OB I előző évadában 24 meccsen dobott 23 gólt, négy Magyar Kupa-mérkőzésen pedig kilencet. Vámos Márton személyében világklasszis szerepel ezen a poszton Märcz Tamás együttesében, mellette Zalánki Gergő játszott a budapesti vb-n és a riói olimpián. Hozzájuk csatlakozhatna Burián Gergely és Vadovics Viktor."

Kik pótolhatják Varga Déneséket a pólóválogatottban? | Hosszabbítás

Varga Dénes a magyar férfi vízilabda-válogatott számára világbajnoki ezüstérmet hozó vizes vb után bejelentette, hogy jövő nyáron nem szerepel a nemzeti együttesben. Nem csak tőle várható hasonló ideiglenes vagy végleges visszavonulás. Összegyűjtöttük, kik pótolhatnák a válogatottnak esetlegesen búcsút intőket.

Maga az érintett, Burián Gergő nagyon várja már az új lehetőséget, tíz év után megy el a Vasastól.

„Nyáron keresett meg az OSC, és őszintén szólva olyan sokat nem kellett gondolkodnom, hogy elfogadjam-e az ajánlatukat. Ez egy olyan lehetőség számomra, amit úgy érzem, hiba lenne elmulasztani. Kipróbálhatom magam egy topcsapatban, amivel tovább fejlődhetek a jövőben, ráadásul a Bajnokok Ligájában is játszhatok adott esetben. Ahhoz, hogy ez a lehetőség felmerüljön, a Vasas is kellett, kicsit messzebbre visszagondolva legfőképpen az edzők, akik bíztak bennem az elmúlt időszakban. Azt hiszem négy éve hívott fel Földi László, hogy menjek fel a felnőttekhez, nagyon örültem akkor annak a hívásnak. Az utánpótlásban végigjártam a szamárlétrát, szerencsére sok mindent nyertünk is a többiekkel. Nehéz lesz elhagyni a klubot közel tíz év után, de meg kellett hoznom a döntést, szeretnék valami újat kipróbálni, egy új kihívással megküzdeni. Mindent meg fogok ugyanakkor én is tenni azért, hogy a Vasas bejusson a felsőházba az alapszakasz végén. Három nagyon fontos mérkőzés vár ránk jövőre, január 20-án egy sorsdöntő meccs Kaposváron, aztán a Szombathely elleni hazai mérkőzés, és a BVSC elleni idegenbeli meccs, ahol szintén pontot vagy pontokat kellene szereznünk. Ezen leszünk, ezekre készülünk, készülök én is.”

Három meccs vár tehát még a Vasas sapkájában a válogatott legutóbbi három - októberi, novemberi és decemberi - összetartására is meghívót kapó balkezesre, majd jöhet az új kihívás. Ha ebben az ütemben fejlődik tovább, nem lepődünk meg, ha már a Világligában vagy az Európa-kupában is számít majd rá Märcz Tamás.

Hozzászólások