Vízilabda - Az Eger kupán vágta a Szolnokot
Az Eger kupán vágta a Szolnokot
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Eger kupán vágta a Szolnokot

Takács MártonTakács Márton
2015/12/13 19:02

Története során negyedik alkalommal hódította el a vízilabda Magyar Kupát a ZF-Eger. A hevesi együttes a vasárnapi fináléban szenzációs mérkőzésen, büntetőlövések után győzte le a címvédő és hazai porondon eddig veretlen Szolnoki Dózsa-Közgép együttesét. Az Eger előzőleg 1972-ben, 2007-ben és 2008-ban diadalmaskodott az MK-sorozatban.

A címvédő Szolnok és a tavaly bronzérmes Eger játszotta a 89. Magyar Kupa döntőjét Egerben, az utóbbi évek legmagasabb színvonalú fináléjában. A két legjobb magyar csapat találkozóján a sportág minden szépségét felvonultatták a pólósok. Az esélyesebb szolnokiak mindössze kétszer vezettek a találkozón, 2-1-nél és 6-5-nél, a mérkőzést végig az egriek uralták.

Már az első negyedben óriási volt az iram, sok lövést és Hosnyánszky Norbert révén a védjegyét jelentő svédcsavart is láthattunk (2-2). A második negyedben Bedő Krisztián és Szivós Márton két szép és gyors góllal kettőre növelte a hazaiak előnyét, miközben a világ- és Európa-bajnok szerb kapusuk, Braniszlav Mitrovics kétszer is emberhátrányban védett nagyot. A szolnokiak lövései a kapufán vagy a lécen csattantak, időkérésekor edzőjük, Cseh Sándor azt mondta övéinek, hogy "ezek nem lövések". A hazaiak remekeltek védekezésben, mindent elmond erről az a tény, hogy 16 perc alatt csak két gólt kaptak az olimpiai és világbajnokoktól hemzsegő Dózsától. Azaz végül hármat, mert a nagyszünet alatt - talán az egyik ellenőr szúrta ki - kiderült, hogy Erdélyi Balázs korábban jött vissza egy kiállításából, így mivel Varga Dénes a megítélt büntetőt értékesítette, két negyed után hivatalosan 4-3-ra vezetett az Eger.

Bedõ Krisztián (11) óriásit játszott

A harmadik nyolc percben három szépségdíjas találatnak is örülhettünk, Milos Csuk bombája, Varga Dénes ütemtelen kapáslövése és Milan Alekszics távolról eleresztett labdája is pazar volt a kihagyott egri emberelőnyök között. Mindkét oldalon extra megoldásokat láthattunk, és ebből a záró felvonásból sem adtak alább a felek. Bedő Krisztián Aleksziccsel szemben harcolt ki ötméterest, majd a világbajnok center akcióból is bevette Nagy Viktor kapuját, nem mástól szakadt el, mint a kétszeres olimpiai és világbajnok Madaras Norberttől. A másik oldalon Peking olimpiai bajnoka, Kis Gábor próbálkozásait nem díjazták a játékvezetők, poszttársa, Mezei Tamás több ítéletet harcolt ki. 8-6-es egri vezetésnél, egy szolnoki támadás végén a válogatottba visszahívott középcsatárt vélhetően reklamálásért cserével végleg kiállították a bírók. Aki azt hitte, itt eldőlt a dolog, tévedett. A nagyot játszó Mezei az utolsó fél percben ugyanis újabb fórt brusztolt ki, amit Varga Dénes a csak rá jellemző zsenialitással, a blokk mellett elhajolva lőtt el, 13 másodperc volt hátra, de minden kezdődhetett elölről, mert a rendes játékidő 8-8-as eredménnyel zárult, ötméteresek döntöttek az aranyérem sorsáról.

A büntetőpárbajban zsinórban kilenc alkalommal nem hibáztak a játékosok (Hosnyánszky, Varga Dénes, Erdélyi Balázs, Alekszics, Csuk, Zivko Gocics, Szivós, Stefan Mitrovics és Biros Péter is eredményes volt, Vámos Márton lövését viszont védte Braniszlav Mitrovics, így 1972, 2007 és 2008 után 2015-ben is az Eger nyerte a Magyar Kupát.

A Szolnok az előző szezonban végig veretlen maradt a bajnokságban és a Magyar Kupában, a Bajnokok Ligája hatos döntőjében kapott ki először magyar csapattól, éppen az Eger győzte le Nagy Viktorékat Barcelonában. A Dózsa ebben az évadban ezelőtt csak Dubrovnikban kapott ki BL-mérkőzésen, az OB I-ben Szolnokon 9-4-re győzte le az Egert, így ez a - vállműtéten áteső Hárai Balázs és Zalánki Gergő nélkül elért - hevesi siker a bajnokságnak is nagyon jót tehet.

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője a waterpolo.hu-nak nyilatkozott:

„Sok helyzetet kihagytunk, ennek ellenére olyan hozzáállással játszottunk ezen a mérkőzésen, ahogyan egy Magyar Kupa-döntőben kell. Az Eger ezen a mai napon a közönsége előtt még többet tudott kihozni magából. Mi is megérdemeltük volna a kupát, de az Eger egy hajszállal jobban. Nagyon csalódott vagyok.”

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője a waterpolo.hu-nak nyilatkozott:

„Nagyon régóta vártam arra, hogy a játékosok 100 százalékot nyújtsanak, és ma nagyon közel voltak ehhez. Ha egy csapat ötből öt büntetőt egy ilyen helyzetben értékesít, az azt jelenti, hogy nagyon erős, minden szempontból. Éreztem, hogy a végjátékban fog eldőlni a meccs, és azt is, hogy végig ott leszünk. Látszott a két ifi játékosunkon is, hogy pontosan ugyanazt a mentalitást képviselték, mint a többiek, és emiatt nagyon boldog vagyok.”

BENU Férfi vízilabda Magyar Kupa négyes döntő

Döntő

Szolnoki Dózsa-Közgép–ZF-Eger 12-13 (2–2, 1–2, 3–1, 2–3, ötméteresekkel: 4–5)

Eger, vezette: Székely B., Kun Gy.

Szolnok: Nagy V. – Madaras, Vámos 1, Mezei, Varga Dénes 3, S. Mitrovics 2, Jansik D. Csere: Fülöp, Alekszics 2, Gocics, Younger, Varga Dániel, Kis G. Vezetőedző: Cseh Sándor

Eger: B. Mitrovics – Cuckovic, Lőrincz, Milos Csuk 2, Erdélyi 1, Vapenszki, Bedő 2. Csere: Fejes, Angyal, Hosnyánszky 1, Szivós 1, Biros B., Biros P. 1. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Gól/emberelőny: 5/11, ill. 1/7

Gól/ötméteres: 1/1, ill. 1/1

Kiállítva végleg cserével: Kis G. (31. p.)

Hozzászólások