Vízilabda - Az ébredő erő
Az ébredő erő
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ébredő erő

Takács MártonTakács Márton
2016/01/26 18:31

Bronzérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon, ahol a riói kvótát ugyan nem sikerült megszerezni, de az átalakuló csapat nagy fejlődésen ment át és az összkép biztató az áprilisi olimpiai kvalifikációs torna előtt. Szöveges értékelésünk következik Benedek Tibor együtteséről.

Hét mérkőzést játszott az Eb-n a válogatott, a három csoportmérkőzésen Görögország (8-8), Oroszország (12-6) és Törökország (20-5) volt a mieink ellenfele. A nyolcaddöntőben Grúzia bánta, hogy szembejött (14-3), a negyeddöntőben az olimpiai bajnok Horvátország sem jelentett gondot (8-5), a legjobb négy között viszont Montenegró útját állta együttesünknek (5-8). A bronzmérkőzésen ismét a görögök jöttek, és mentek haza vereséggel (13-10).

A mérleg hét meccsen öt győzelem, egy döntetlen és egy vereség. A tavalyi kazanyi világbajnokságon és a Világliga bergamói szuperdöntőjében egyaránt a hatodik helyen végzett a gárda, így eredményességben is előrelépett a csapat. A mutatott játékban is nagy fejlődést láthattunk, még az Eb előtti utolsó felkészülési torna, a Volvo-kupához képest is óriásit. Belgrádban gyakorlatilag két rossz negyedet (az oroszok elleni elsőt és a Montenegróval szembeni utolsót) leszámítva remekül teljesített a magyar válogatott, amelyben most is akadtak kiemelkedő teljesítmények.

(a játékosokat sapkaszám szerint értékeltük sorban)

Nagy Viktor 

Nálunk ő volt a magyar válogatott legjobbja. Az egész tornán egyenletesen jól, sőt, kiválóan védett, 65%-os védési hatékonysággal zárt, ami klasszis teljesítmény. Mindkét görög meccsen remekelt, a horvátok elleni elődöntőn parádézott, a torna legjobb kapusa lett.

Gór-Nagy Miklós

Vámos Mártonnal egyetemben övé volt a legtöbb blokk (öt) a csapatban. A mezőnyjátékosok közül egyedül ő nem szerzett gólt, Montenegró ellen háromszor tehette volna meg, sajnos nem sikerült neki.

Bátori Bence

Nagyszerűen kezdte a kontinenstornát, önbizalommal telve szórta a gólokat. Az oroszoknak ötöt hintett, a törököknek hármat, Grúziának egyet, a horvátoknak és a montenegróiaknak egyet sem, a bronzmeccsen a görögök ellen még kettőt szórt. Összesen 11 alkalommal volt eredményes, viszont csak a könnyebb riválisokkal szemben remekelt. Ha jobban el tudja osztani a góljait, és jut belőle a legnagyobb ellenfelek hálójába az élesebb találkozókon, kulcsember lehet. Az oroszok elleni volt a legjobb meccse, azt a lendületes és gólerős játékot szeretnénk tőle látni minél gyakrabban.

Erdélyi Balázs

Betegen játszotta végig az Eb-t, öt kilót fogyott a két hét alatt. Új szerepkörben, a rosszkéz oldalon szerepelt, így nem villoghatott annyira, mint eredeti posztján, a kapásoldalon szokott. Az előkészítésben jeleskedett (öt gólpassz), az elődöntőben a horvátok legjobbjára, Sandro Suknóra piócaként ragadt, a Recco klasszisa góltalan maradt Erdélyi védekezésének hála.

Vámos Márton

Nagy terhet cipel, az elmúlt 20 évben el voltunk kényeztetve balkezes szélsőkkel Benedek Tibor, Kiss Gergely, Madaras Norbert és Kiss Csaba révén. Belgrádra ő maradt az egyetlen balkezes a keretben, és ezt a súlyt még nem mindig tudta botlás nélkül cipelni. Az oroszok és a görögök elleni bronzmeccsen remekelt - utóbbin 3/3-mal, vagyis hibátlan lőlappal zárt -, összesen 12 gólig jutott, az elődöntő nem sikerült neki, három lövése közül egyik sem jutott el a kapuba. Védekezésben látványosan fejlődött, hat labdaszerzést és öt blokkot jegyezhettünk fel a neve mellé, előbbi mutatóban ő volt a mieink legjobbja. 170 percet töltött a vízben, Nagy Viktor mögött a második legtöbbet.

Hosnyánszky Norbert

Kulcsember, ha nem lennének a Varga testvérek, Háraival és vele kezdenénk a válogatott összeállítását. Védekezésben és támadásban is az egyik legjobbunk, nyolc találattal - közte bombagólokkal - és hat gólpasszal zárt.

Decker Ádám

Nagyon tepert az OSC-ben, hogy újra válogatott lehessen, meg is hálálta a bizalmat, pedig a mezőnyjátékosok közül ő volt a legkevesebbet a vízben, 65 percet. Három gólt is tett a közösbe, a bronzmeccsen két szép emberelőnyös figurát értékesített.

Manhercz Krisztián

18 évesen ez volt élete első felnőtt világversenye. Ez az elődöntőn és a bronzmeccsen sem látszott rajta, mindkét találkozón duplázott, fontos emberelőnyöket vágott be a szélről a rá jellemző szemtelenséggel. Hét gólig jutott, volt öt gólpassza, három labdaszerzése. Újoncként tíz évvel ezelőtt egy bizonyos Varga Dénes mutatkozott be így a szintén Belgrádban rendezett Eb-n. Manó mindenben követheti őt. 

Varga Dániel

A csapatkapitány 18 (!) gólpasszt osztott ki társainak, ami lenyűgöző teljesítmény. A gólszerzésben most kevésbé jeleskedett, öt találatig jutott. Úgy lát a medencében, ahogy talán senki más.

Varga Dénes

A három legjobb teljesítményt nyújtó játékosunk egyike. A tőle megszokott zsenialitást hozta ezúttal is, végig extra motiváltan pólózott, 19 góljával ő volt a mieink legeredményesebbje, a tornán csak egy pólós előzte meg ebben a mutatóban. Nyolc gólpasszt is kiosztott, talán több rossz lövése volt, mint máskor, de összességében rajta nem múlt semmi.

Kis Gábor

Két és fél év után tért vissza a válogatottba, a 2010-es zágrábi Eb (!) óta ez volt az első világversenye. Örültünk a visszatérésének, néhány játékvezető már kevésbé, rengeteg kontrát ítéltek ellene. Becsülettel szállította a kiállításokat, gólerősségben még javulhatna (kétszer volt eredményes), fog is.

Hárai Balázs

Vele egészül ki a szerintünk három legjobbunk nevét tartalmazó lista. A kazanyi világbajnokság után ismét igazolta, hogy a világ egyik legjobb centere, Dusko Pijetlovics mellett/után a legkiválóbb. Kis Gáborhoz hasonlóan szinte lehetetlen megtartani, az egész Eb-n kitűnően játszott, az emberelőnyök kiharcolása mellett tíz gólt is lőtt és öt labdaszerzést is elkönyvelhetett.

Bisztritsányi Dávid

Egy teljes mérkőzésnyi játékidőt kapott összesen, de ezt három meccsre elosztva. A törökök és a grúzok ellen kapott egy-egy félidőt - talán az utóbbi partit teljes egészében megkaphatta volna -, és a bronzmeccsen két és fél percet. Nem lehetett rá panasz, első felnőtt világversenyén bronzérmes lett, ha így folytatja, ott lehet a trieszti olimpiai selejtezőn és Rióban is.

Hozzászólások