Vízilabda - Az ausztrálokat már sikerült legyűrnie férfi pólósainknak a Világkupán
Az ausztrálokat már sikerült legyűrnie férfi pólósainknak a Világkupán
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az ausztrálokat már sikerült legyűrnie férfi pólósainknak a Világkupán

Takács MártonTakács Márton
2018/09/12 17:52

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-8-ra megnyerte az Ausztrália elleni második csoportmérkőzését a berlini Világkupán.

Négy hónapon belül már harmadszorra találkozott Ausztráliával a magyar csapat. Júniusban a Világliga budapesti Szuperdöntőjének első fordulójában nagy különbségű, 12-5-ös győzelemmel örvendeztette meg a szurkolókat Märcz Tamás együttese. Júliusban a BENU-kupán pedig 8-8 után ötméteresekkel 4-3-ra nyertek a mieink. Utóbbi meccsen Kovács Gergő triplázott, ahogy szerdán Berlinben, a Világkupa második körében 9-8-ra megnyert partin is.

Ez a győzelem már csak azért is fontos volt, mert idei negyedik világversenyét a németektől elszenvedett 12-10-es vereséggel kezdték Bátori Bencéék, pedig már 7-4-re is vezettek a házigazdával szemben. Nos, az ausztrálok ellen az egy nappal előbbinél is jobb játékkal már 9-5-re is mentek Zalánki Gergőék, amikor zsinórban lőtt három góljukkal nagyon feljöttek Aaron Youngerék - a Szolnokról az FTC-hez szerződő klasszis kétszer is mattolta korábbi szolnoki klubtársát, Kardos Gergelyt -, a sikerhez az is kellett, hogy öt másodperccel a vége előtt kettős emberhátrányban Kardos és Bátori Bence közös erővel védjen/blokkoljon (a hivatalos statisztikában a németeknek három gólt vágó Bátorinak írták be a blokkot). 

Előtte szükséges volt, hogy az ezúttal a két ferencvárosit, Vogel Somát és Jansik Szilárdot nélkülöző magyar válogatott jól védekezzen és ezúttal is szállítsa a blokkokat, a néhány védhető gólt is benyelő Kardos pedig az így is jó kapusteljesítményt (50%). Manhercz Krisztián végre úgy játszott, ahogy ebben a fiatal válogatottban kell, vezérként, bátran és eredményesen, négy góllal zárt a Fradit az OSC-re cserélő Manó. A már a németek ellen is jól játszó Kovács Gergő ezúttal remekelt, háromszor is eredményes volt, remek passzai is voltak. Ha visszatér Vámos Márton, akkor ő, Zalánki, Manhercz, Kovács, Bátori és az ezúttal nem játszó Jansik Szilárd lehetnek ennek a csapatnak a legjobbjai, akiket követhetnek a társak. 

Július 22., a barcelonai Európa-bajnokság Hollandia ellen megnyert nyolcaddöntője óta - négy vereség után - először nyert tétmérkőzésen a magyar válogatott. Folytatás csütörtökön a Világliga budapesti Szuperdöntőjén kétszer is legyőzött Japán ellen.

FINA Férfi vízilabda Világkupa, Berlin 
A-csoport, 2. forduló
Ausztrália-Magyarország 8-9
(2-3, 1-2, 3-4, 2-0) 
Ausztrália: Hrysanthos - Campbell 2, G. Ford, L. Edwards 1, Younger 2, Howden 2, B. Edwards. Csere: Kayes, Hollis, Power, A. Ford. 1 Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic 
Magyarország: Kardos - Zalánki 2, Német, Jansik D., Kovács G. 3, Bátori, Pásztor. Csere: Manhercz 4, Mezei, Nagy Á., Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

A csoport további programja
szeptember 13., csütörtök

Szerbia-Horvátország, 16:00
Dél-Afrika-Egyesült Államok, 17:30
Magyarország-Japán, 19:00 - tv: M4 Sport
Németország-Ausztrália, 20:30

Hozzászólások