Vízilabda - A Szolnok pólósai megcsinálták a naptári Grand Slamet
A Szolnok pólósai megcsinálták a naptári Grand Slamet
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Szolnok pólósai megcsinálták a naptári Grand Slamet

Takács MártonTakács Márton
2017/12/22 21:09

A nőknél és a férfiaknál is megvédte Szuperkupa-elsőségét az UVSE, illetve a Szolnok. Benczur Márton együttese büntetőkkel diadalmaskodott a finálét szinte teljesen uraló BVSC ellen, míg Cseh Sándor együttese végig vezetve győzte le az Egert a Komjádi uszodában. Helyszíni beszámolónk nyilatkozatokkal.

2016-hoz hasonlóan idén is UVSE-BVSC, illetve Szolnok-Eger Szuperkupa-döntőket rendeztek a nőknél, illetve a férfiaknál. Tavaly a bajnok és kupagyőztes UVSE, és az OB I aranyérmese, a Dózsa magabiztosan nyerte meg saját fináléját. Most úgy került sor a két párharcra, hogy Benczur Márton és Cseh Sándor csapata a címvédője minden itthoni sorozatnak.

Az UVSE és a Szolnok lett a Szuperkupa-győztes | Hosszabbítás

Az UVSE csapata nyerte a női, a Szolnok a férfi vízilabda Szuperkupát. A Szőnyi úti uszodában rendezett női Szuperkupa-mérkőzésen a bajnok és kupagyőztes UVSE mind a négy negyedet 2-1-re nyerte meg a kupában ezüstérmes BVSC ellen, így végül 8-4-es sikert aratott.

Az UVSE minden megnyert itthon az elmúlt években, idén ősszel viszont olyat láthattunk, amihez sem a csapat, sem mi nem vagyunk hozzászokva. Előbb az FTC, majd a Dunaújváros késztette Keszthelyi Ritáékat büntetőpárbajra a Magyar Kupa elődöntőjében és a fináléjában, a Szuperkupa-döntőben pedig a BVSC győzte le majdnem a legerősebb, Antal Dórával kiegészülő magyar csapatot. Petrovics Mátyás tanítványai ugyanis pazarul kezdtél a meccset, 5-2-re nyerték az első negyedet. Az itthon egyeduralkodó lila-sárgák 6-6-nál érték be ellenfelüket, vezetni először a záró felvonásban, 8-7-nél sikerült nekik, három perccel a vége előtt. A BVSC azonban megmentette a meccset, így az ötméteresek döntöttek. Ahol mindössze a 15. (!) próbálkozás után láthattunk hibát, amikor a tavaly még az UVSE-ben szereplő Kuna Szonja kihagyta a büntetőjét, illetve Gangl Edina kivédte azt. Így tavalyhoz hasonlóan az UVSE a bajnoki cím és a Magyar Kupa-trófea mellé begyűjtötte a Szuperkupa-elsőséget is. A BVSC minden dicséretet megérdemel, a tavalyinál gyengébb és fiatalabb csapattal is megmutatták, hogy le tudnák győzni sokkal erősebb játékoskerettel rendelkező riválisukat.

Tippmix Szuperkupa, nők

UVSE–BVSC-Zugló-Diapolo 8–8 (2–5, 2–0, 2–2, 2–1) – ötméteresekkel 8–7 Komjádi-uszoda, vezette: Birri G., Kun Gy.

UVSE: Gangl – Antal D. 1, Parkes, Szücs G. 1, Keszthelyi 1, Sevenich 3, Csabai 2. Csere: Mucsy, Gyárfás, Tóth I., Kiss E., Takács V., Pap Mónika. Vezetőedző: Benczur Márton

BVSC: Doroszlai – Hertzka 2, Farkas T., Leimeter 2, Kuna, Kele, Gyöngyössy 1. Csere: Utassy, Farkas K. 1, Takács O., Koncz, Varga V., Máté 2, Tóth E. (kapus). Vezetőedző: Petrovics Mátyás

A Szuperkupa-győztes UVSE

A férfiaknál sajnos nem láthattunk ilyen szoros küzdelmet, a Szolnok dominálta az Eger elleni csatát, 3-1 után tartotta legalább a kétgólos különbséget a Nagy Viktor által ezúttal is alaposan megtámasztott Dózsa. Még úgy is, hogy a második negyedben nem született gól egyik oldalon sem, ami ritka a mai pólóban. A hevesiek játékosai tűntek fáradtabbnak, tompábbakknak, elsősorban gondolkodásban. Nekik kevesebb az olyan minőségi pólósuk, mint a Szolnoknak, rövidebb a kispadjuk, és egy ilyen hosszú ősz után ez az év utolsó meccsén is látszott. Védekezésben nem voltak olyan pontosak és támadásban is sok hibát elkövettek, csak négy gólt tudtak lőni. A vége 7-4 lett a Szolnoknak, amelyik idei ötödik döntőjét is megnyerte az OB I, a Bajnokok Ligája, az európai Szuperkupa és a Magyar Kupa után. Az utolsó hármat ráadásul a három legnagyobb magyar riválisa, a Ferencváros, az OSC és az Eger ellen, mindhárom alkalommal a Komjádi uszodában.

Decker Ádám:

"Úgy gondoltam a meccs vége felé, hogy most már nem a Szolnok akarja megverni a Reccót, meg a sztárcsapatokat, hanem mindenki a Szolnokot szeretné legyőzni. A világ legjobb klubcsapata, ezt idén bebizonyították, így ez a háromgólos különbség reális. Persze, tízből egyszer vagy kétszer lehet olyan meccset vívni velük, amikor nekik nem megy olyan szinte a vízilabda, nekünk meg minden összejön, de ez a realitás. Csalódott vagyok természetesen, de nem ringatom magamat abba az álomba, hogy nekünk komoly esélyünk van a Szolnok ellen és mindenképpen nyerni kéne. Csütörtökön az utazást leszámítva pihentünk, nem láttunk medencét. Inkább fejben vagyunk kicsit szétesve, fásultak vagyunk, és valljuk be, nekünk nem olyan hosszú a cserepadunk, mint az előttünk lévő csapatoknak. Ma is volt olyan játékosunk, aki nem lettt vizes, a Szolnoknál viszont a kispadon is olimpiai és világbajnokok ülnek.

Ezt a különbséget nehéz ledolgozni, csak úgy lehet, ha ha mi nem hibázunk, de jelen állapotunkban, a Hercegnovival játszott döntetlennel, az OSC elleni Magyar Kupa-elődöntős vereséggel és a Spandau-vereséggel nem voltunk olyan állapotban mentálisan. Tavaszra azzal tudunk közelebb férkőzni a Szolnokhoz, ha 100%-osan, hibamentesen, fegyelmezetten játszunk, és hibára tudjuk őket kényszeríteni. Ellenkező esetben, ha mi hibázunk, azt egy ilyen szintű csapat kegyetlenül kihasználja. Ha jól számoltam, most kapunk 12 nap pihenőt, ezalatt mindenkinek le kell rendeznie fejben, hogy hogyan szeretné elkezdeni a tavaszi szezont. Ha visszatekintünk, a Recco ellen parádés meccset vívtunk, három olyan farkashibán múlt a mérkőzés, amit mi vétettünk, Arra a szintre megint el tudunk jutni, és akkor a Szolnokkal is egyenlő félként tudunk küzdeni."

Zalánki Gergő: 

"Az volt az igazán nehéz, amin a héten keresztül mentünk. Utaztunk, keveset edzettünk, karácsony előtt három nappal fejben kicsit már leeresztettünk. De ez a meccs is fárasztó volt, eleve fáradtan érkeztünk ide. Viktornak köszönjük, hogy jól védett! Elöl meg találtunk gólokat, egy az egyben jobbak voltunk, mint az Eger. Talán picivel gyorsabbak voltunk náluk, ott kevesebb a meghatározó ember, aki viszi a hátán a csapatot, mint a Szolnokban. Mi többet tudtunk cserélni, a góllövőik szinte végigjátszották a meccset. Örülök, hogy a három őszi döntőt a három legerősebb magyar csapat ellen nyertük meg, mindhármat a Komjádiban, kezdtem megszeretni ezt az uszodát. Remélem, a folytatás is hasonló lesz!"

Tippmix Szuperkupa, férfiak

Szolnoki Dózsa–ZF-Eger 7–4 (3–1, 0–0, 3–2, 1–1)

Komjádi-uszoda, vezette: Németh A., Mucskai P.

Szolnok: Nagy V. – Gocic, Bátori, Zalánki 2, Mezei, Prlainovic 2, Jansik D. 1. Csere: Hangay, Aleksic, Younger 1, Csuk. Kis G. 1, Fülöp. Vezetőedző: Cseh Sándor

Eger: Mitrovic – S. Rasovic 2, Hosnyánszky, Lőrincz, Decker Á., Vlachopoulos 1, Bedő. Csere: Angyal, Avramovic, Kovács G., Csuckovic 1, Hárai, Sári. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Hozzászólások