Vízilabda - A szerbek az első, mi a 10. aranyunkra hajtunk
A szerbek az első, mi a 10. aranyunkra hajtunk
Fotó: Szalmás Péter/MOB

A szerbek az első, mi a 10. aranyunkra hajtunk

Takács MártonTakács Márton
2016/08/01 11:52

A riói olimpián az elejétől a végéig, augusztus 6-tól 20-ig követhetjük a férfi vízilabdatorna küzdelmeit, melyen a közel három éve egyeduralkodó Szerbia igyekszik megszerezni első olimpiai aranyérmét. A magyar válogatott tizedszer lehetne első, már a kilenc ötkarikás győzelem is rekord, természetesen. Előzetesünk.

A londoni olimpiát a horvátok nyerték 2012-ben, azóta kilenc világversenyt rendeztek: két-két világbajnokságot és Európa-bajnokságot, Világkupát és négy Világliga-sorozatot. Ezek közül csak egyet (!) nem a szerb válogatott nyert, a 2013-as barcelonai vb-t, amelyen a magyar csapat diadalmaskodott. Egyértelmű fölényben van tehát a többiekkel szemben Dejan Savic együttese, amely az elmúlt három évben mindig legalább egy, de inkább több lépéssel a mezőny előtt járt. Éppen idén viszont többször is megszorongatták Dusko Pijetlovicsékat, a januári, belgrádi Eb fináléjában a montenegróiak nem jártak messze a meglepetéstől, májusban viszont már Drasko Brguljanék voltak a jobbak, amikor is a Világliga csoportkörének utolsó fordulójában büntetőkkel legyőzték Filip Filipovicsékat. A szerbek így majd két év után (2014. július 17.) szenvedtek vereséget tétmeccsen. Akkor a Benedek-csapat verte meg őket, a 2014-es budapesti Eb csoportmeccsén 8-6-ra. Utána 41 találkozón nem találtak legyőzőre. Nyáron viszont, a bori felkészülési tornán a görögök tréfálták meg a szerbeket a döntőben, amikor ötméteresekkel nyerték meg a partit. Közeledik tehát a boly az éveken át egyeduralkodó gárdához, és az is nagyon fontos, hogy mindössze két nemzet ad jelenleg is aktív olimpiai bajnokot, és egyik sem a szerb. A magyar és a horvát válogatottban van csak ötkarikás aranyérmes, Szerbiának ez az egy trófea hiányzik lenyűgöző éremkollekciójából, így rajtuk lehet a legnagyobb nyomás.

Nálunk Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Varga Dániel és Varga Dénes tudja, milyen az olimpiai dobogó legfelső fokán állni, ráadásul a kispadon összesen hat arany tulajdonosa ül/áll, a szövetségi kapitány, Benedek Tibor három, Gergely István kettő, Gerendás György pedig egy darabbal rendelkezik a legfényesebb olimpiai medáliából. A szoftverek és a hardverek tekintetében is kitűnően állunk tehát.

A szerb-magyar kettősön kívül a már említett Montenegró és a korábbi spanyol válogatott Xavi Garciát is bevető Horvátország, az Alex Giorgetti nélkül, de a honosított Michaël Bodegasszal szereplő Olaszország, a vb-bronzérmes Görögország, a Szirányi Balázst soraiban tudó Spanyolország, a pekingi ezüstérmes USA, valamint a rendkívül sokat fejlődő Ausztrália számít éremesélyesnek. A Ratko Rudic irányította, házigazda Brazíliát nem vennénk ide, de egy-egy mérkőzésen okozhatnak meglepetést, főleg, hogy náluk játszik a zseniális Felipe Perrone, a Bajnokok Ligája-győztes Jug Dubrovnik közönségkedvence, a budapesti Final Six MVP-je.

Ebben az olimpiai ciklusban a magyar válogatott remekül szerepelt az első két évben, a 2013 januárjában hivatalba lépő Benedek Tibor zsinórban öt tornán vezette döntőbe a csapatot (vb, Eb, Világkupa, két Világliga), ezek közül a világbajnokságot nyitányként meg is nyerte három évvel ezelőtt. A 2014-es, hazai rendezésű Eb-n is a fináléig meneteltek a mieink, ahol viszont a szerbek alaposan visszavágtak a csoportkörben elszenvedett vereségért. Tavaly két hatodik hely következett, előbb a Világliga bergamói Szuperdöntőjében, majd a kazanyi világbajnokságon, amiután a kapitány változtatott az összetételen, a Világliga következő sorozatában (melyben Benedek alatt először nem jutottunk el a Szuperdöntőig) folyamatosan próbálgatta az új embereket vagy a fiatalokat, Decker Attila, Madaras Norbert és Szivós Márton sokáig nem is kapott meghívót, Madaras egészen a nyári keret kihirdetéséig, Szivós viszont a trieszti olimpiai selejtezőn már ott volt és jól teljesített új posztján.

A 19-es bő válogatott keretből végül Bisztritsányi Dávid, Bátori Bence, Gór-Nagy Miklós, Bedő Krisztián, Tóth Márton és Madaras Norbert maradt itthon. Decker Attila, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián, Vámos Márton és Zalánki Gergő pedig élete első olimpiájára készülhet. A londoni gárdához képest hét helyen van változás a keretben, ekkora vagy ennél nagyobb fluktuáció legutóbb Atlanta és Sydney között ment végbe az együttesnél, akkor nyolc volt a bűvös szám. A januári belgrádi Európa-bajnokságon szereplő csapat és e között a 13 között három eltérés van, a trieszti olimpiai selejtezőhöz képest pedig kettő. Négy olimpiai bajnok található a kiválasztottak között Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor (nyolc év elteltével szerepelhet újra ötkarikás játékokon), Varga Dániel és Varga Dénes személyében. Zalánki Gergőnek ez lesz élete első felnőtt világversenye. A Decker és a Varga fivérek személyében két testvérpár is tagja a csapatnak, a felkészülés közben utóbbi vette át a csapatkapitány szerepét bátyjától, nekik ez lesz zsinórban a harmadik olimpiájuk együtt.

A Londonban ötödik helyen végző válogatottból nincs már Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szécsi Zoltán és Varga Tamás. Ebből is látszik, hogy az egy idősebb, de zseniális képességű játékosokból álló csapat volt, míg a mostaninak a gyorsaság, a lefordulások lehet az egyik legnagyobb fegyvere az olyan villámszélsőkkel, mint amilyen Manhercz, Varga Dénes, Vámos és Zalánki. Erre nagy szükség lesz már a negyeddöntőben is, ahol a másik csoportból a Horvátország, Montenegró, Olaszország, Spanyolország, Egyesült Államok ötös valamelyike jön majd szembe, megint ez a párharc lesz tehát a kulcsmeccsünk.

A belgrádi Eb után immár másodszor áll össze világversenyen a Kis Gábor-Hárai Balázs duó centerben, akiktől sokat remélhetünk. Ezen a poszton Tóth Márton lett a keretszűkítés nagy vesztese, aki pazar formában dolgozta végig a nyarat, sőt, még Rióba is kiutazott a csapattal, hogy segítse a torna kezdetéig a csapat felkészülését. Le a kalappal előtte!

Érdekességek

A szerb válogatottból Zsivko Gocics (Szolnok), Milos Csuk (Eger), Milan Alekszics (Szolnok), Stefan Mitrovics (Szolnok, ősztől FTC), Braniszlav Mitrovics (Eger) is a magyar bajnokságban játszik, hozzájuk csatlakozik majd ősztől Szlobodan Nikics (OSC) és Andrija Prlainovics (Szolnok) is.

Sok név ismerős lehet az ausztrál csapatban, Joel Swift és Aidan Roach az előző szezonban még az FTC-ben játszott, ahol korábban Tyler Martin is megfordult. Aaron Youngert Szegeden láthattuk évekkel ezelőtt, tavaly a Szolnok egyik legjobbja volt, Joe Kayes pedig korábban Szegeden és az OSC-ben is csillogtatta tudását.

A montenegróiaknál Drasko Brguljan (OSC), Uros Cuckovic (Eger) szerepel a magyar OB I-ben, ahová Sasa Misic (korábban FTC és Debrecen, ősztől Miskolc) is visszatér, Predrag Jokicot korábban Debrecenben láthattuk pólózni.

A házigazda brazil válogatottat erősíti az egykor az OSC-ben, nyárig a Vasasban pólózó Adria Delgado, aki azóta Bukarestbe igazolt.

A japánoknál ott lesz a korábban a Honvédban szereplő Koji Takei és Yushuke Shimizu, az USA egyik legjobbja, Tony Azevedo az ötödik olimpiájára készül, egyébként Rióban született.

A francia Ugo Crousillat a 2013-as vb-döntőben még játszott ellenünk montenegrói színekben (2015-ben lett ismét francia válogatott). Édesapja, Marc és nagybátyja, Michel pedig a szöuli olimpián a francia válogatottat erősítette, most a 25 éves szélső folytatja a családi hagyományt. A Marseille balkezesét Szolnokon láthatjuk a következő szezontól.

A magyar férfi vízilabda-válogatott kerete a riói olimpiára: Decker Attila, Nagy Viktor – kapusok Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Manhercz Krisztián, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő – mezőnyjátékosok

A riói férfi torna csoportjai: A-csoport: Szerbia (1), Görögország (2), Brazília (3), Ausztrália (4), Japán (5), Magyarország (6)

B-csoport: Egyesült Államok (1), Spanyolország (2), Franciaország (3), Montenegró (4), Olaszország (5) Horvátország (6)

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Augusztus 6., szombat:

Szerbia–Magyarország – 9.00 (magyar idő szerint: 14.00)

Augusztus 8., hétfő: Magyarország–Ausztrália – 13.00 (magyar idő szerint: 18.00)

Augusztus 10., szerda: Görögország–Magyarország – 10.20 (magyar idő szerint: 15.20)

Augusztus 12., péntek: Magyarország–Japán – 9.00 (magyar idő szerint: 14.00)

Augusztus 14., vasárnap: Brazília–Magyarország – 20.50 (magyar idő szerint: augusztus 15., 1.50)

A döntőt augusztus 20-án, 17.50-től, magyar idő szerint 22.50-től rendezik.

Kövesd a Ráúszás blogot a Facebookon és Twitteren is!

Hozzászólások