Vízilabda - "Ott a gól, ott a gól!" - a foci-Eb pólósaink szemével
"Ott a gól, ott a gól!" - a foci-Eb pólósaink szemével
Fotó: Katona Norbert/vlv

"Ott a gól, ott a gól!" - a foci-Eb pólósaink szemével

Takács MártonTakács Márton
2016/06/29 18:07

Nagy népszerűségnek örvendett egy videó múlt héten, a magyar-portugál labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzés után. A felvételen az látható, hogy a magyar vízilabda-válogatott tagjai együtt nézik Montenegróban a mieink meccsét, és úgy örülnek Dzsudzsák Balázs egyik góljának, ahogy mi szoktunk az ő győzelmeiknek. A riói olimpiára készülő csapat tagjai közül Gór-Nagy Miklóst, Bisztritsányi Dávidot, Decker Attilát, Tóth Mártont, Bátori Bencét és Manhercz Krisztiánt, illetve Gergely István csapatvezetőt kérdeztük a foci-Eb-ről. Kíváncsiak voltunk, hogy élik meg Gera Zoltánék csodás szereplését, illetve, hogy mely csapatoknak drukkoltak a magyar mellett.

A Rióra készülő férfi vízilabda-válogatott tagjai a múlt héten Montenegróban vettek részt egy négycsapatos tornán. Egyik este együtt szurkolták ki a portugálok elleni döntetlent, ami a csoportelsőséget jelentette Bernd Storck együttesének a foci Eb-n. Íme, olimpiai és/vagy világbajnok vízilabdázóink gólöröme focimeccsen!

A kétszeres olimpiai bajnok Gergely István, a válogatott kapusedzője és csapatvezetője már előre bemondta a gólt, ahogy az a videón is hallatszik: "Ott a gól, ott a gól!" - kiáltja, és tényleg ott volt a gól. Ért hozzá.

"Nagyon örülök a szimpatikus magyar csapat sikerének. Sokkal erősebb személyes kapcsolat fűz ehhez a válogatotthoz, mint a korábbiakhoz. Szimpatikus, ahogy nyilatkoztak a játékosok és a stáb tagjai, ahogy küzdöttek és mindent megtettek a győzelemért mindegyik meccsükön. Valami elindult. Csodálatos volt az itthoni hangulat is, amit generált labdarúgóink Eb-szereplése. Szükség van ezekre a közös örömökre, amelyek elhalványítják az egyéb problémákat. Ez az összefogás, ünneplési vágy és büszkeség nagyon fontos." - kezdte nyilatkozatát Gergely István.

Gergely Pisti talált hasonlóságot a magyar labdarúgás és a vízilabda nézettségével kapcsolatban.

"Ahogy a hazai klubok mérkőzésein kevés a néző, úgy a válogatott szereplése iránt mindig óriási az érdeklődés. Ez nálunk, a vízilabdánál is így van. Jó volt látni, hogy az Eb alatt tapasztalható óriási érdeklődés és szurkolás előkészítette az országot a riói olimpiai versenyre. És ha már a magyar válogatott győzelmének, döntetlenjeinek, sőt a nyolcaddöntős búcsúnak is így tudtunk örülni, akkor mi lesz majd az ötkarikás játékokon szerzett magyar érmek és első helyek megszerzésekor? Az én örömöm hármas. 1. Kint volt a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. 2. Személyes kötődésem van a magyar csapathoz. 3. Megvolt az olimpia felvezetése.

A RacioNet Honvéd szakosztály-igazgatója Dunaszerdahelyen született, Komáromban és a közeli, Szilas nevű faluban nőtt fel, korábban a szlovák válogatottban is szerepelt, így kíváncsiak voltunk, követte-e a hozzánk hasonlóan a nyolcaddöntőig jutó Marek Hamsíkék szereplését az Eb-n.

"Figyeltem a szlovák válogatott franciaországi szereplését is, nagyon jól harcoltak, küzdöttek. Ez eleve a kicsi országok Európa-bajnokságának bizonyul, ezt a folyamatot nagyon jó látni. A magyar és a szlovák válogatott kiesével nincs más favoritom, jó meccseket szeretnék inkább látni. A póló mellett kikapcsolódásnak is nagyon jó a foci-Eb. Az emberek is jobban kapcsolódnak a sporthoz ezekkel az élményekkel, ez a nemzeti büszkeség és győzni akarás az olimpián is folytatódhat." - fejezte be mondandóját Gergely István.

Ahogy a videón is látszik, Gór-Nagy Miklós öröme határtalan volt, így az ő véleményére igencsak kíváncsiak voltunk. Megérte nyaggatni a válaszért világbajnok bekkünket.

"Gyerekkorom óta követem a magyar foci válogatott sorsát és rettenetesen örülök, hogy van végre igazi csapatunk! Ennek megfelelően nagy szurkolójuk is vagyok, a telefonom háttérképe például Szalai gól utáni ünneplése és a csodás idézet, hogy "Erről szól ez az egész!". Mert erről szól. A magyar csapat búcsúja után tulajdonképpen nem érdekel már az Eb. Mivel viszont az újságírók nyaggatnak, hogy mondjak valakit, a német csapatot tudom említeni, mint régi kedvenceimet. De szerencsére azok az idők elmúltak, hogy hasraütésre válasszon az ember egy csapatot és annak drukkoljon, hogy izgalmasabb legyen. Szóval, "Hajrá, magyarok!" és "Köszi, srácok!"

Miki_foci_BBC

Úgy tűnik, a világbajnoki címvédő német válogatott másoknak is szimpatikus a pólósoknál, két kapusunk is Joachim Löw válogatottjának drukkol.

"Klubszinten a német foci áll hozzám közel, a Dortmund és a Bayern stílusa tetszik, így ezáltal a válogatottjuknak is szurkolok, de hatalmas élmény volt, hogy végre mi is kijutottunk, és hogy együtt nézhettük a srácokkal a meccseket." - mondta Bisztritsányi Dávid.

Az OSC junior világbajnok, kétszeres Universiade-győztes hálóőréhez csatlakozott poszttársa, a Szolnokról a Honvédhoz szerződő, világbajnok Decker Attila is.

"Nagyon szeretem a magyar focit, főleg most, hogy ilyen sikeresek voltunk. Bárki bármit mond, nagy dolog, hogy az Eb nyolcaddöntőjéig eljutott a magyar válogatott. Látszott, hogy a srácok hittek magukban. Reméljük, hogy ez a teljesítmény húzza majd felfelé a sportágat. A németeket is szeretem, szerintem meg is fogják nyerni az Eb-t."

Az FTC centere, az Eb-ezüstérmes Tóth Márton adta az egyik legszimpatikusabb választ.

"Természetesen figyelemmel követem ezután is az Eb-t. Én mindig a kicsiknek drukkolok, úgyhogy "Hajrá, Izland!", de visszatérve még a magyar csapatra, megemelem a kalapomat előttük, és tiszta szívből gratulálok nekik. Fantasztikus érzés volt itthon lenni, két hétig ekkora futball-lázban égni, de összességében örülnék, ha egy kis csapat nyerne."

A világbajnok Bátori Bence az egyik legérdeklődőbb a foci iránt a keretből.

"Nagyon szurkoltam a magyar csapatnak, nagyon sajnáltam, amikor kiestek. Követek minden meccset, amit csak tudok, megnézem. Ronaldót nagyon szeretem és egyébként Real Madrid-drukker vagyok. A negyeddöntőben a portugáloknak drukkolok."

Találtunk olyan pólóst is, akinek nincs kedvence a mezőnyben, a csapat legfiatalabb tagja, a 19 éves, Szegeden játszó Manhercz Krisztián fiatal kora ellenére az egyik legjobb nyilatkozó, de ebben a témában rövidre fogta a választ.

"A mérkőzéseket követem, de külön nem szurkolok senkinek."

Kövesd a Ráúszás blogot a Facebookon és Twitteren is!

(Köszönet Elekes Bálintnak a segítségért és közreműködésért!)

Hozzászólások