Vízilabda - A Ferencváros lehet az új Szolnok, avagy trónfosztás zöld-fehér módra
A Ferencváros lehet az új Szolnok, avagy trónfosztás zöld-fehér módra
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A Ferencváros lehet az új Szolnok, avagy trónfosztás zöld-fehér módra

Takács MártonTakács Márton
2018/06/01 15:21

A Ferencváros 18 év után lett a férfi vízilabda OB I bajnoka, a döntőben 3-2-re legyőzve a háromszoros címvédő Szolnokot, volt szolnoki játékosokkal a soraiban. Ha az FTC így folytatja, átveheti itthon a Dózsa domináns szerepét, éppen korábbi Tisza-parti játékosokkal a soraiban.

Gárdonyi András, Vámos Márton, Madaras Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes, Stefan Mitrovic. A bajnok Ferencváros keretében hat olyan pólós játszott ebben a szezonban, akiket Szolnokról igazolt a klub, közülük öten az elmúlt két évben váltottak. Mind az öten bajnokok és Magyar Kupa-győztesek voltak a Dózsával, Vámos és Varga Dumi ráadásul BL-aranyérmes is, vagyis olyan tapasztalattal rendelkeztek, amelyet csak Szirányi Balázs és Slobodan Nikic mondhatott el magáról a keretben, illetve a vezetőedző, a játékosként olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok, a BVSC-vel kétszeres OB I-es aranyérmes Varga Zsolt, aki trénerként most először örülhetett bajnoki címnek. Rajta kívül másodedzője, Nyéki Balázs volt csak bajnok játékosként, éppen a Fradival, még 2000-ben, illetve KEK-győztes 1998-ban. Nem mellesleg Nyéki is szerepelt Szolnokon, még 2011 és 2013 között.

 Cseh Sándor, a Tisza-partiak klasszis szakemberré váló edzője nem csak szakmailag az egyik legjobb tréner, remek nyilatkozatokat is ad. A bajnoki döntő előtt a VLV-nek adott hosszabb előzetesében ezt mondta:

"A Szolnok az elmúlt években megmutatta, hogy a klubvízilabdában mi lehet a legsikeresebb játék és a Ferencváros tulajdonképpen ugyanezt kezdte el játszani. Nem véletlen, hogy alapvetően folyamatosan tőlünk igazolnak. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a Ferencváros játéka nagyon-nagyon hasonlít a Szolnok játékára vagy arra, amit a Szolnok az előző években bemutatott. Ilyen szempontból nem nagyon ér minket meglepetés, amikor egymás ellen szállunk vízbe. Ha győz a Ferencváros ellenünk vagy gólt kapunk, az általában azért történik, mert olyan jó játékosok vannak ott, hogy tudjuk ugyan, mire készülnek, de képtelenek vagyunk megakadályozni."

Az élet ráadásul azt is produkálta, hogy a mindent eldöntő ötödik mérkőzésen két ex-szolnoki, Varga Dániel (3) és Madaras Norbert (2) összesen öt gólt vállalt a Fradi nyolc találatából, így óriási szerepük van a zöld-fehérek bajnoki címében. Ők ketten két éve érkeztek a Ferencvároshoz. 

Topcsapat lesz a Ferencváros is | Hosszabbítás

A Szolnok három világklasszisával, Varga Dániellel, Madaras Norberttel, Stefan Mitroviccsal és a Spanyolországból hazatérő Szirányi Balázssal erősítette meg keretét az FTC-PQS Waterpolo vízilabdacsapata. A Ferencváros megadta a módját az új igazolások bemutatásának. A Groupama Arénába szólt a hétfői sajtótájékoztatóra érvényes meghívó, ahol az asztalon letakart névtáblák jelezték, itt nagy titkokat lepleznek le.

Az idősebbik Varga 2016 nyarán abban a tudatban jött a Népligetbe, hogy az azt megelőző 15 évben (!) minden klubcsapatánál valamelyik sorozatban döntőt játszott. Nos, ez a tendencia folytatódott, hiszen a Fradi Dani vezetésével előbb megnyerte az Európa-kupát tavaly, aztán idén duplázott, az EK-címvédés mellett a bajnoki cím is a zsákban.

Tavaly aztán robbantott az FTC, Manhercz Krisztián, Slobodan Nikic, Vámos Márton, Varga Dénes, Sedlmayer Tamás, Német Toni és Nikola Jaksic is zöld-fehér lett, közülük Vámos és Varga Dénes is Szolnokról érkezett. Varga Dumi hat év után érkezett vissza a fővárosba. 2010-ben szerződött bátyjával együtt a Vasastól Rijekába, onnan 2014-ben Szolnokra, ahol mindent, a Bajnokok Ligáját is megnyerte csapatával.

Ahogy Vámos is, aki a tavaly nyári budapesti világbajnokságon is világklasszis teljesítményt nyújtott, a vb legjobb játékosának is megválasztották. A total-waterpolo.com szaklap által első alkalommal szervezett nemzetközi szavazáson a negyedik helyen végzett a világ legjobb játékosát megválasztó voksoláson, itthon pedig az év pólósa lett.

Minden idők legerősebb FTC-je állhat össze | Hosszabbítás

Manhercz Krisztián, Slobodan Nikic, Vámos Márton, Varga Dénes, Sedlmayer Tamás, Német Toni és Nikola Jaksic is a Ferencváros vízilabdacsapatánál folytatja pályafutását. Helyszíni tudósításunk a Groupama Arénában rendezett hétfői sajtótájékoztatóról. "Az olimpiai bajnok Slobodan Nikic harcol ki egy emberelőnyt. A labdát oldalra passzolja a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbertnek, aki átíveli a kapásoldalon elhelyezkedő, olimpiai bajnok Stefan Mitrovicnak.

 Cseh Sándor így beszélt kettejükről a fentebb már idézett interjúban:

"Egyértelmű, hogy Vámos Márton, Varga Dénes a világ bármely csapatában játszana, meghatározná az adott csapat játékát... Nagyon jó játékosok vannak nálunk, de mint ahogy a Ferencváros ebben az évben Vámos Mártonra és Varga Dénesre szabta a taktikáját, nálunk korábban, több éven át ugyanerre a két emberre volt alapozva sok minden és ez most már nincs így."

Vámos 62, Varga Dumi 60 gólt szerzett a bajnokságban, ez a második és a negyedik helyre volt elég a mesterlövészek között, a legértékesebb játékosok listáján pedig az első és negyedik pozíciót ért. Rájuk épült tehát a zöld-fehérek támadójátéka, miközben Nikola Jaksic és Stefan Mitrovic is sokat tett hozzá, ahogy a centerek, Slobodan Nikic és az azóta a Honvédhoz szerződő Szirányi Balázs is. 

Kovács István, a Szolnok szakmai igazgatóját még az európai Szuperkupa tavaly novemberi döntője után kérdeztük, ő ezt mondta Vargáról, Vámosról és a szolnoki alapelvről:

"Mindenhol elhangzott, hogy a nyáron elment tőlünk a Ferencvárosba két meghatározó játékosunk, és én nagyon szurkoltam, hogy az új fiúk úgy illeszkedjenek be és úgy legyenek csapatjátékosok, ahogy az a kettő, aki elment, évekig az volt. A Szolnokra az volt jellemző és most is az az egyik erőssége, hogy ezek a nagyon jó játékosok egymásért pólóznak. Itt senki nem az egyéni boldogulását látja, hanem képesek a csapatért küzdeni. Ezt nagyon fontosnak tartom."

A Ferencváros ebben az elemben is felnőtt a Szolnokhoz, máshogy nem is lehetett volna a nyári hét új igazolást beépíteni a csapatba úgy, hogy abból két aranyérem is legyen a végén. 

Legutóbb 2016-ban láthattunk ötmeccses döntőt, és annak a forgatókönyve hasonlóan alakult, mint az idei finálénak. Akkor a Szolnok 2-0-ra vezetett, de a nagyot küzdő Eger kiegyenlített, hogy aztán az ötödik partit behúzza a Dózsa. Madaras Norbert jutalomjátékát hozta a két évvel ezelőtti, mindent eldöntő meccs, négy gólt hintett a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres vb-aranyérmes klasszis. Most pedig övé volt az utolsó, nyolcadik FTC-találat az ötödiken, ahogy a televíziós szakértő, Szabó Zoltán fogalmazott nekünk egy magánbeszélgetésben a szerencsés mozdulatról, "a Jóisten is dobott egy gólt".

A zuhanyhíradó szerint a nyáron ismét érkezik Szolnokról a népligetiekhez két játékos, az egyik ráadásul világklasszis, a mezőny egyik legkomplexebb pólósa. Velük együtt immár nem az Euro-kupában lesz esélyes a Fradi - amely sorozatot zsinórban kétszer megnyerte -, hanem a Bajnokok Ligája - és persze az OB I - egyik favoritja lehet, ahogy már idén is az lett volna. A Dózsa zsinórban háromszor lett OB I-es bajnok, a Magyar Kupát is sikerült megnyerniük többször, tavaly mind az öt versenysorozatban az élen végeztek, ahol elindultak. Az FTC bajnoki címe egy hasonló sikersorozat, egy dinasztia kezdete lehet. A minta adott, az anyagi háttér, a szakmai hozzáértés, a szurkolói bázis és a győztes DNS lehet az alapja a további pazar eredményeknek.

A Ferencváros lehet az új Szolnok?

Hozzászólások