Vízilabda - A fenomenális Varga Dénes 10 lőtt góllal vágta kupán az OSC-t és a Miskolcot az MK-győztes FTC-ben
A fenomenális Varga Dénes 10 lőtt góllal vágta kupán az OSC-t és a Miskolcot az MK-győztes FTC-ben
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A fenomenális Varga Dénes 10 lőtt góllal vágta kupán az OSC-t és a Miskolcot az MK-győztes FTC-ben

Takács MártonTakács Márton
2018/12/17 10:02

Varga Dénes 14. éve kápráztatja el a vízilabda szerelmeseit zseniális játékával. Az összes klubcsapatában és a mindenkori magyar válogatottban is mindig kulcsember volt. Láthatjuk, mivel jár, hogy kihagyta az idei nyarat, és nem szerepelt a nemzeti együttesben egyik világversenyen sem.  Feltöltődött, edzett, nagyszerű fizikai és szellemi állapotban van, aminek köszönhetően elképesztő őszt és telet produkál, nem csak a legjobb formában lévő magyar pólós per pillanat, a világon is alig akad példa olyan zseniális teljesítményre, mint amilyet ő mutatott az elmúlt három hónapban a Ferencváros csapatkapitányaként. Összefoglaltuk a mögöttünk hagyott idény eddigi részében mutatott pazar játékát, idézzük Cseh Sándor, Sike József és Szabó Zoltán véleményét is róla, és magát Varga Dumit is megszólaltattuk.

2005 márciusában járunk, Varga Dénes 18. születésnapja után egy nappal. A Vasas a Reccót fogadta az Euroliga negyeddöntős párharcának első felvonásán, Varga Dumi mostani csapattársai közül Kállay Márk is ott volt a a vízben a hazaiaknál a Komjádiban. Körülbelül az lehetett Dumi első igazán komoly tétmeccse életében, de mivel egy utánozhatatlan és szenvtelen zseni, nem nagyon érdekelte, hogy olyan klasszisok játszottak odaát, mint Vladimir Vujasinovic, Danilo Ikodinovic, Dejan Savic, vagy éppen Madaras Norbert. Törölt egy hármast, ráadásul a tripláját az első negyedben produkálta, Stefano Tempesti eleinte nem tudott mit kezdeni vele. Azóta eltelt több mint 13 év, a vízilabda Roger Federerje azóta is a szabadság enyhe mámorában pólózik, amit rajta kívül talán csak Felipe Perrone mondhat el magáról a jelenlegi mezőnyben. 

"Dumi rápihent erre az őszre, mert tényleg szenzációsan játszik, meglátjuk, hogy meddig tart nála ez a forma. Volt nála egy hullámvölgy, nyilván születtek a gyerekei, satöbbi, ez még egy élsportolót is meg tud mozgatni. De most újból nagyon friss, nagyon motivált, úgy gondolom, hogy az ősz legjobb magyar játékosa volt. Jól játszik, sokat van a vízben, védekezésben mindig hozza a magáét, támadásban pedig nem csak szervez, passzol és lefoglal egy játékost, hanem sok gólt is lő." - ezt az igazán remek jellemzést Varga Dénesről a világ egyik legjobb - jelenleg csapat nélküli - edzője, Cseh Sándor mondta a vasárnapi FTC-Miskolc kupadöntő felvezetéseként az M4 Sporton. Mi sem mondhattuk volna szebben. Ők ketten 2017-ben még együtt nyertek magyar bajnokságot és Bajnokok Ligáját a Szolnokkal, mielőtt Varga Dumi a Ferencvároshoz szerződött volna.

Varga Dénes azóta az FTC-vel bezsebelte az Euro-kupa-trófeát, a zöld-fehérekkel is megnyerte az OB I-et - éppen Cseh Sándor Dózsája ellen -, az Európai Szuperkupát az ő vezérletével hódították el a BL-címvédő Olympiakosz ellenében, amikor a harmadik negyedben három gólt is lőtt. Majd jött a Magyar Kupa négyes döntője, ahol előbb az OSC-nek lőtt ötöt, majd a fináléban a Miskolc ellen is öt alkalommal volt eredményes. Ő jelentette a különbséget mindkét meccsen. A 10-4-re megnyert kupadöntő után nyilatkozott nekünk.

Az FTC pólócsapatát már csak a Miskolc akadályozhatja meg idei negyedik trófeája begyűjtésében | Hosszabbítás

Ferencváros-Miskolc döntőt rendeznek idén a BENU férfi vízilabda Magyar Kupában, miután az FTC az OSC-t, a Miskolc pedig a BVSC-t győzte le a szombati elődöntőkben. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Vogel Soma, Vad Lajos és Lőrincz Bálint nyilatkozatával. Két pólós vitte el a show-t az első elődöntőben, amelyet az FTC-Telekom 0-2-ről fordítva nyert meg az OSC ellen.

(A Nemzeti Sport újságírójával, Roska Emese Boglárkával együtt kérdeztük őt)

"Nagyon örülök a csapat teljesítményének és a sikerünknek! A korábbi kupahétvégeken úgy alakult, hogy vagy az elődöntőben, vagy a döntőben jött ki a lépés, most mindkét nap. Nyilván az első nap fontosabb volt, ha úgy nézzük. Teljesen objektíve nézve is az volt a nehezebb meccse ennek a hétvégének. Annak ellenére, hogy a Miskolc nagyon elfárasztott minket, de mi is őket. Nem biztos, hogy itt a második félidő kifejezetten színvonalas volt. Neki kellett feszülnünk a Miskolcnak, hogy kijöjjön a köztünk lévő különbség."

Szombaton az OSC elleni elődöntőben is a második negyedben robbantott a Fradi, akkor egy 5-0-s sorozatban voltak Aaron Youngerék, a vasárnapi fináléban 2-2 után csinált egy 3-0-s szériát Varga Zsolt csapata. Adott a hasonlóság.

"A két meccs más volt, sőt, a csapattól is mást kértem. A szombati mérkőzés előtt úgy gondoltam, hogy az OSC fog jobban kezdeni, így is lett. Most viszont azt kértem tőlük, hogy kezdjünk mi jobban, mert hiába vagyunk mi jobb állapotban és hosszabb sorral, mint a Miskolc, akkor is szerintem az elején le kell zárnunk a meccset, mert a szombati Miskolc-BVSC-ből kiindulva, nincsenek jó formában. Ez hellyel-közzel sikerült, mondjuk így. Nem voltunk a topon, hogy végre tudjuk ezt hajtani, mert előzetesen úgy véltem, ha 3-0-val, vagy 4-1-gyel kezdünk, akkor vége a meccsnek. Így is vége volt, mert csak négy gólt tudtak lőni, nyilván ehhez kellett Gárdonyi András kitűnő teljesítménye is. 

Az elődöntőben Vogel Soma produkált 71%-os védési mutatót, vasárnap kapustársa, Gárdonyi András mutatott be takkra ugyanilyen kiemelkedő teljesítményt, ő is 71%-ot hozott a ketrec előtt. 

Az FTC pólósai az Euro-kupa, a bajnokság és az Európai Szuperkupa után a Magyar Kupát is megnyerték | Hosszabbítás

A Ferencváros 1996 után nyerte meg ismét a férfi vízilabda Magyar Kupát, miután a vasárnapi döntőben 10-4-re legyőzte a Miskolcot. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Sedlmayer Tamás és Varga Zsolt nyilatkozatával.

Varga Dénesen a bő egy évtizede csodált könnyedség, lazaság mellett feltűnően látszik, hogy tele van energiával, az önbizalmával régóta nincs gond. Az hagyján, hogy a nyáron nem szerepelt a válogatottban, és így pihenhetett, feltöltődhetett, de mivel annyira mély a Ferencváros játékoskerete, a klub megengedhette magának, hogy az OB I eddigi nyolc fordulójában mindössze három mérkőzésen szerepeltesse a világ legjobb játékosát. Az A-csoportban csak a három, az FTC-t követő legerősebb csapat, a BVSC, a Honvéd és az Eger ellen ugrott vízbe. Ha már ott volt ezeken a partikon, dobott 11 gólt. A hat MK-meccsén pedig 22-szer volt eredményes. Bagatell.

"Ez nem csak azt jelenti, hogy meccsszámból kevesebb van és ez feltölt, hanem amikor nem játszom mérkőzést, akkor értelemszerűen nem pihenek, hanem edzek. Sokkal jobb edzettségi állapotban vagyok, mintha a teljes szezont végig kéne játszanom. Alapvetően a Fradinak az az erőssége, hogy kiemelkedően sok és kemény edzésmunkát végzünk, és ezt meg tudjuk fejelni még azzal, hogy amikor kimaradok, akkor is tudok edzeni. Ez pedig egy komoly belső magabiztosságot ad."

Októberben egy év és közel három hónap után játszott újra a nemzeti csapatban a magyar-német Világliga/Európa-kupa-selejtezőn. Azelőtt legutóbb a 2017. július 29-ei magyar-horvát vb-döntőben ugrott vízbe válogatott sapkában. Láthatóan élvezte a játékot Szolnokon, irányított, sok gólhelyzetet teremtett, és kétszer be is talált a 17-9-re megnyert meccsen. November közepén Oroszországban vendégeskedett ugyanebben a sorozatban Märcz Tamás együttese, 15-8-ra győzték le az oroszokat Ruzában a mieink, Varga Dénes öt gólt szerzett a partin, élt, mint hal a vízben.

De még nincs vége az évnek, a Fradira karácsony előtt még vár egy BL-meccs az Eger, és a magyar Szuperkupáért egy mérkőzés a tavalyi kupagyőztes Szolnok ellen. Mi a parton nyilván már ezekre is gondolunk, főleg az idei ötödik elnyerhető címre. De vajon Varga Dénes és társai fejében is ez jár már?

"Eddig nem, sőt, azt mondom, hogy a szerdai meccsünk a fontos egyelőre. A Barceloneta ellen elvesztettünk három pontot a Bajnokok Ligájában itthon, és ezt nem engedhetjük meg magunknak még egyszer. Úgyhogy az Eger-meccset mindenképpen hozni akarjuk."

Dumi_FTC.jpg Róla szólt ez az őszFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Varga Dumi korábban nyilatkozta, hogy mennyire fontosak ezek a kupasikerek, mert ilyenkor lehet valamit nyerni ősszel is. Megvan a szezonbeli második (a naptári évben már a negyedik) aranyérem, és szombaton minden esély megvan arra, hogy a harmadik őszi/téli (az ötödik 2018-as) trófeát is ő emelhesse a magasba csékáként. Amikor összeálltak, mint sok kicsi Lego, ők sem tervezhették volna jobban.

"Amikor elkezdődött, akkor talán még mi sem tudtuk, hogyan lesz, hogyan fogjuk megnyerni, de jöttek az ellenfelek, átmentünk rajtuk, és az adott feladattal foglalkozva mindig megoldottuk valahogy. Ez a hétvége ezt tökéletesen példázza. Az Európai Szuperkupa után jött a Barceloneta elleni zakó, és mégis megoldottuk, hogy az OSC ellen meg tudjuk fordítani a meccset. Nem csak megnyerni sikerült, hanem meg is tudtuk fordítani, és ezek a nagy dolgok. Ezért gondolom, hogy megnyerjük a harmadikat is."

Cseh Sándor mellett a Miskolc vezetőedzője, Sike József is kiemelte a vasárnapi kupadöntő előtt Varga Dénes zsenialitását: "A Ferencvárosban van egy olyan zseni, aki most olyan formában játszik, hogy bármilyen mérkőzést egyedül el tud dönteni. Dumi nem csak a Miskolc elleni mérkőzést, hanem az Olympiakosz elleni, vagy egy BEK-meccset, a magyarok olimpiáját is eldöntheti. Ő egy világsztár."

A sportág legjobb itthoni tévés szakértője, Szabó Zoltán abban a szerencsés helyzetben volt, hogy az újpesti nevelésű Varga Dumi világklasszissá fejlődését közelről követhette: "a lábmosótól a gyerekmedencén át végigkísérhettem Dumi pályafutását. A szemem előtt vált az előkészítő korosztályosból olimpiai bajnokká. Jó volt végignézni, hogyan lett zöld alsóból piros ász. Bár volt olyan periódus a pályafutásában, amikor már ász volt, de még tök... Ma már inkább piros." - mindezt még 2011-ben mondta nekünk az UTE-val a '90-es években mindent megnyerő Szabó Zoli a korábbi közös, Ráúszás című rovatunkban.

Vasárnap pedig így fogalmazott vele kapcsolatban ugyanő az M4 Sport élő közvetítésében, az FTC és Varga Dénes első, varázslatos gólja után: "Tényleg az ember nem tudja függetleníteni magát ettől a jelenségtől, mert Varga Dénes teljesítménye, és ő maga is egy jelenség. Egy az egyben megveri az ellenfelet, jelen esetben Nagy Ádámot, aki az egyik legtehetségesebb magyar védőjátékos, mégis megcsinálja vele, és aztán egy csuklómozdulat befejezésül. Annyira magától értetődő, annyira természetes módon, mintha az ember azt hinné, hogy hát ezt én is meg tudom csinálni. Persze nem így van, ehhez egy Varga Dénes kell."

2005 óta csodálhatjuk a legmagasabb szinten így teljesíteni ezt a fantasztikus vízilabdázót, reméljük, még sokáig így tehetünk!

Dumi_FTC_MK_2jpg.jpg Varga Dénes játéka ellen nincs orvosságFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Hozzászólások