Vízilabda - A fél csapat kicserélődött, mégis remekül helytállt a magyar női pólóválogatott az Eb-n
A fél csapat kicserélődött, mégis remekül helytállt a magyar női pólóválogatott az Eb-n
Fotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

A fél csapat kicserélődött, mégis remekül helytállt a magyar női pólóválogatott az Eb-n

Takács MártonTakács Márton
2018/07/29 15:27

Bár címvédőként érkezett és a belgrádi aranyéremhez képest negyedik lett a barcelonai Európa-bajnokságon, tehát csak a helyezést nézve visszaesett a magyar női vízilabda-válogatott, a világbajnoki ötödik pozíció óta, a kevesebb, mint egy év alatt újjáépített csapattól már a négy közé kerülés is bravúrnak számított. Eb-értékelésünk.

Tavaly a komplett csapatával, nagy hiányzó nélkül felálló magyar női válogatott a budapesti világbajnokság negyeddöntőjében teljesen lebénult és három negyedben is gólképtelen maradt, 6-4-re kikapott a nála gyengébb Kanadától. Bár Barcelonában háromszor is kikapott a csapat, ilyen típusú vereséget egyszer sem szenvedett el, csak nála erősebb vagy hasonló képességű gárdák múlták felül Bíró Attila csapatát a kontinenstornán.

Címvédőként vágott neki az Európa-bajnokságnak Bíró Attila csapata, de a 2016-ban Eb-aranyérmes együttesből hat játékos nem volt ott a keretben, Belgrádhoz képest hét változás is történt a gárdában. Antal Dóra (szemműtét), Bujka Barbara  (nem kapott meghívót), Czigány Dóra (baba), Kisteleki Hanna (baba), Takács Orsolya  (a budapesti vb után lemondta a válogatottságot, Tóth Ildikó (visszavonult a válogatottól + baba) sem volt ott Barcelonában, ez komoly minőségbeli differenciát okozott. Az Eb-előzetesünkben ezért írtuk azt, hogy az elődöntőbe jutás bravúr lenne a nemzeti együttestől.

Szücs_Gabriella.jpg Rajongunk Szücs Gabriella játékáértFotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

A két évvel ezelőtti Európa-bajnoki gárdából hatan voltak ott a barcelonai kontinenstornán is. Gangl EdinaCsabai Dóra, Garda KrisztinaIllés AnnaKeszthelyi Rita és Szücs Gabriella is Eb-aranyérmesnek mondhatja magát, Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya már ott voltak a tavalyi budapesti világbajnokságon és azóta kulcsemberei a csapatnak, Tóth EszterHorváth BrigittaLeimeter Dóra, Rebecca Parkes, Gurisatti és Szilágyi az első Eb-jükön vettek részt. Gyöngyössy Anikó 2009-ben a római világ-, 2010-ben a zágrábi Európa-bajnokságon is ott volt már a magyar válogatottban, de akkor még kapusként, most centerként ugrott vízbe. 

Címvédőként, de hét új játékossal vág neki az Eb-nek a magyar női pólóválogatott | Hosszabbítás

Szombaton a házigazda spanyolok ellen kezdi meg szereplését a barcelonai Európa-bajnokságon a címvédő, de két év alatt alaposan átalakuló magyar női vízilabda-válogatott. Eb-előzetesünk. Címvédőként vág neki a július 14-én kezdődő Európa-bajnokságnak Bíró Attila csapata, de a 2016-ban Eb-aranyérmes együttesből hat játékos nincs most itt a keretben, Belgrádhoz képest hét változás is történt a gárdában.

A szezon közbeni, és a nyári felkészülési eredményekből is látszott, hogy még törékeny ez a csapat, a nagy fluktuáció után ez nem is csoda. Ilyen előzmények után mi pláne nagyra értékeljük az Eb-negyedik helyet, még ha a bronzmérkőzésen nem is volt esélye a mieinknek a házigazda ellen. A torna előtt a Klubrádióban arról beszéltünk, hogy a hat legjobb csapat között van a miénk, a négyben nem feltétlen, de ezen a szinten már nüanszok dönthetnek. A ki-ki meccseken így is történt.

A törökök felett aratott 32-5-ös, a szerbek elleni 23-6-os és a németekkel szembeni 26-1-es kiütéseket szakmailag nehéz értékelni, el is tekintenénk tőlük. A csoportban nagyszerű győzelmet arattak Keszthelyi Ritáék az aranyra is esélyes, végül ötödik helyen végző oroszokkal szemben, majd a negyeddöntőben egy katartikus meccsen múlták felül Olaszországot. Nüanszok döntöttek a hollandokkal vívott elődöntőn, talán ott elfogyott fejben a fiatal magyar válogatott, ez látszott kívülről a spanyolok elleni bronzcsatában.

Akárcsak két éve a hollandokkal, idén is keretes szerkezetbe foglalta az Eb-t a magyar válogatott, csak most a házigazda spanyolokkal. Velük kezdték és velük is fejezték be a kontinenstornát Illés Annáék, és ahogy az első találkozáskor, úgy a végén is kikaptak tőlük. Ezt az egy meccset rontották el úgy igazán a mieink, ez a bronzérembe került, amire az 1-6-os kezdés után már nem maradt esélyük. Ahogy a bevezetőben írtuk, így is nagyszerű eredmény ez a negyedik hely ettől az összetételben téthelyzetben még keveset, gyakorlatilag csak Barcelonában együtt játszó társaságtól.

Nem várt jó eredmény a női pólósok Eb-negyedik helye | Hosszabbítás

Az átalakuló, épülőfélben lévő magyar női vízilabda-válogatott címvédőként a negyedik helyen végzett a Barcelonában zajló Európa-bajnokságon, Bíró Attila csapata a pénteki bronzmérkőzésen 12-6-ra kikapott Spanyolországtól. A tavalyi budapesti világbajnokság óta hat helyen kicserélődő magyar válogatott erőn felül teljesített az Európa-bajnokságon.

Volt tartása a csapatnak, nem csak Keszthelyi Rita eredményességére támaszkodhatott, aki nagyon alázatosan teljesített, amikor őt levédekezték, alájátszott a többieknek. Centerposzton és rosszkézen történt a legnagyobb változás, Bujka Barbara és Tóth Ildikó személyében a középcsatár poszt klasszisait kellett nélkülözni, de Gyöngyössy Anikó és Rebecca Parkes többé-kevésbé megoldották feladatukat. Volt, hogy mindketten remekeltek egy adott partin, de olyan is - spanyolok elleni nyitómeccsen -, amikor sokáig alig volt veszélyes a magyar csapat centerjátéka. 

Két kiemelkedő tudású csapatot, az oroszt és az olaszt is legyőzték a mieink, előbbieket még a csoportban 8-7-re, végig vezetve, Gyöngyössy kiemelkedő teljesítményével, nagyszerű csapatmunkával, összesen heten voltak eredményesek tőlünk, nem csak egy-két játékos volt gólszerzési kényszerben. Az olaszok elleni negyeddöntőt kétgólos hátrányból fordítva nyerte meg 10-9-re a magyar csapat, katartikus utolsó perccel. A Bíró Attilát piros lap miatt nélkülöző mieinknél 9-9-nél Keszthelyi Rita kisodródott helyzetből csavarta be a labdát zseniálisan az olasz kapuba az utolsó fél perc elején, 18 másodperccel a vége előtt pedig Gangl Edina hárított egy büntetőt.


Az elődöntőben az a Hollandia jött szembe, aki ellen a két évvel ezelőtti varázslatos Eb-finálét megnyerték Illés Annáék. Óriási meccs lett ez is, amelyet 4-7-ről felzárkózva egy góllal, 8-7-re veszített el Bíró Attila csapata. Ahogy a szövetségi kapitány nyilatkozta a vb előtt, egygólos mérkőzések dönthetnek a legjobbak között, így lett ez az olaszok ellen - a javunkra - és a későbbi aranyérmes hollandokkal szemben is - a kárunkra -, és itt puskázta el legnagyobb éremszerzési lehetőségét is a magyar válogatott, mert a bronzcsatára már teljesen elfogyott a mentális ereje a lányoknak. 

A férfi csapat értékelésénél kitérünk majd rá, itt csak célzunk arra, hogy amíg Märcz Tamás csapatából Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert és Varga Dénes személyében három világklasszis, szinte nélkülözhetetlen és nehezen, vagy alig helyettesíthető pólósok estek ki, és az ő hiányuk nagyon meglátszott, addig a lányoknál akkor lett volna hasonlóan nagy baj, ha Keszthelyi Rita és Szücs Gabriella is egyidejűleg esett volna ki hosszabb távra a a többi hiányzó mellett. Szerencsére erről nem volt szó. Két világklasszisunk szellemi vezére is a gárdának csapatkapitányként és cséká-helyettesként, mellettük Gangl Edina, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya, Csabai Dóra és Illés Anna is kulcsember, van mire alapozni. Ha a hiányzók közül többen visszatérnek (Antal Dóra és Czigány Dóra kettősében nagyon bízunk), és a fiatalabbak vagy a válogatottban eddig nem sok lehetőséghez jutók közül még előbbre lép a szupertehetséges, 18 éves Vályi Vanda, Máté Zsuzsanna, Kövesdi Vivien, még nagyobb lesz a versenyhelyzet, amiből csak profitálhatnak mindannyian. Addig még tovább javulhatnak a játékkapcsolatok, Illés Anna hazatérésével, a BVSC-be igazolásával ez már eldőlt, év közben is többet gyakorolhat majd a többiekkel a válogatott összetartásokon.

Ha így alakul, akkor 2020-ra, a budapesti Európa-bajnokságra győzelemre is esélyes csapat állhat össze, és akkor még több ilyen fotót láthatunk majd:

magyar_női_vízilabda_válogatott.jpg Fotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

Hozzászólások