Vízilabda - A címvédő szerbeket kiejtve Világkupa-döntősök férfi pólósaink!
A címvédő szerbeket kiejtve Világkupa-döntősök férfi pólósaink!
Fotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

A címvédő szerbeket kiejtve Világkupa-döntősök férfi pólósaink!

Takács MártonTakács Márton
2018/09/15 18:12

A magyar férfi vízilabda-válogatott 12-11-re nyert az olimpiai bajnok, Eb-aranyérmes és a Világkupán is címvédő Szerbia ellen a berlini Világkupa elődöntőjében, így négy év után ismét az aranyért játszhat a tornán. 

Sokan emlékezhetünk a barcelonai Európa-bajnokságon játszott szerb-magyar negyeddöntőre, amely gyakorlatilag a 4-0-ra elveszített első negyed után eldőlt a címvédő javára. Nos, Berlinben a részeredmény a közel két hónappal ezelőtt látott mérkőzéshez hasonló volt a mi szempontunkból (1-3), de semmi más, és főleg a végeredmény nem. Bár a második nyolc percben már 5-2-re is vezettek Gavril Suboticék, bátor, eredményes támadójátékkal és gyönyörű gólokkal még a félidő vége előtt, 6-6-nál beérték ellenfelüket Jansik Szilárdék. 

Sőt, fordulás után Pásztor Mátyás találatával már 7-6-ra Märcz Tamás együttesénél volt az előny, 2-5-ről fordítva! A záró felvonásnak 9-9-ről vágtak neki a felek, és 10-9-re még Dejan Savic legénysége vezetett, de a meccsen akkor utoljára. Zsinórban háromszor volt ugyanis eredményes a magyar válogatott, előbb Kovács Gergő talált be emberelőnyben, aztán Zalánki Gergő vágott két bődületes gólt. A címvédő még szépített, de utolsó próbálkozásukkor az új szabályokat kihasználó és előretörő szerb kapus, Risticevic lövése fölé szállt. 

A magyar csapat végig partiban volt riválisával és egy nagyon szoros és magas színvonalú találkozón győzte le 2014. július 17., a budapesti Európa-bajnokság csoportköre óta először tétmérkőzésen, világversenyen Szerbiát. Bár nem játszott náluk Branislav Mitrovic, Andrija Prlainovic, Milan Aleksic, Milos Cuk, Filip Filipovic, Stefan Mitrovic és Dusko Pijetlovic, hét nettó világklasszis, ott volt a vízben három olimpiai bajnokuk: a balkezes Dusan Mandic, az FTC-ből ismerős Nikola Jaksic és az OSC bekkje, Sava Randjelovic; valamint az Eger nagyszerű légiósa, Strahinja Rasovic és a nyáron a Szolnokhoz szerződő Viktor Rasovic is. 

Märcz Tamás csapata a vasárnapi fináléban azzal az ausztrál válogatottal találkozik, amelyet a csoportban 9-8-ra legyőzött.

Nagy kár, hogy a Világkupa eddigi négy magyar érdekeltségű meccsét élőben közvetítő M4 Sport/m4sport.hu éppen a Märcz-csapat eddigi legfontosabb partiját, az elődöntőt nem adta élőben. 

FINA férfi vízilabda Világkupa, Berlin 
elődöntő 
Magyarország-Szerbia 12-11
(1-3, 5-3, 3-3, 3-2) 
Magyarország: Kardos - Zalánki 2, Német, Jansik D., Kovács G. 2, Bátori 3, Pásztor 2. Csere: Manhercz, Jansik Sz. 2,  Mezei 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 
Szerbia: Risticevic - Mandic 1, V. Rasovic 2, S. Randjelovic 1, Subotic 3, Vico, S. Rasovic 2. Csere: Lazic, Drasovic 1, Jaksic 1, Stojanovic. Szövetségi kapitány: Dejan Savic

a további program
szeptember 16., vasárnap
a 7. helyért
Japán-Dél-Afrika, 10:00
az 5. helyért
Egyesült Államok-Horvátország, 11:30
a 3. helyért
Szerbia-Németország, 13:00
döntő
Magyarország-Ausztrália 14:30

Hozzászólások