Vízilabda - A bajnok FTC-től és az ezüstérmes Szolnoktól is BL-győztest igazolt a Honvéd
A bajnok FTC-től és az ezüstérmes Szolnoktól is BL-győztest igazolt a Honvéd
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A bajnok FTC-től és az ezüstérmes Szolnoktól is BL-győztest igazolt a Honvéd

Takács MártonTakács Márton
2018/05/31 10:14

Szerdán a bronzérmes ZF-Eger mellett a férfi vízilabda OB I idei szezonjában hetedik helyen végző RacioNet-Honvéd is bemutatta új igazolásait és edzőjét. Négy játékost már szerződtetett a klub, de még centert is keresnek.

Április elején derült ki, hogy az idény végeztével tíz év után távozik posztjáról Vad Lajos, a RacioNet-Honvéd vezetőedzője, aki 2010-ben Magyar Kupát nyert együttesével. 

Tíz év után távozik a Honvéd és a becenevek mestere, Vad Lajos | Hosszabbítás

Szerda délután jött a hír, a szezon végeztével tíz év után távozik posztjáról Vad Lajos, a férfi vízilabda OB I-ben szereplő RacioNet-Honvéd vezetőedzője. Szubjektív, kevésbé szakmai jellegű portrénk az élvonal egyik legszínesebb egyéniségéről, akivel kapcsolatban összegyűjtöttük kedvenc anekdotáinkat, aranyköpéseit és kérésünkre Szivós Márton is beszélt róla. "Mit csinálsz, fiam? Gyere ki!"

Így 2008 óta először kellett gondoskodni új trénerről, a feladatot házon belül oldották meg a Honvéd vezetői, ugyanis a klub utánpótlásképzésének eddigi vezetőjét, a női válogatott korábbi szövetségi kapitányát, Merész Andrást léptették elő, ő lesz Vad Lajos utódja. Az egyesület sajtótájékoztatóján mellette bemutatták a friss bajnok Ferencvárostól érkező, a Barcelonetával Bajnokok Ligája-győztes, az FTC-vel kétszeres Euro-kupa-aranyérmes centert, Szirányi Balázst, aki már a Fradi 2000-es bajnokcsapatának is tagja volt (amelynek Vad Lajos volt az edzője), az OSC-ből érkező szélsőt, az Universiade-győztes Juhász Zsoltot, a KSI utánpótlás-válogatott játékosát, Kardos Alexandert, valamint a Bajnokok Ligája-címvédő Szolnoktól távozó, ex-honvédos Fülöp Bencét. Utóbbi nem volt ott az eseményen, ugyanis még a Tisza-partiakkal készül a BL nyolcas döntőjére. Vagyis a Honvéd az OB I két legjobb csapatától is tudott szerződtetni játékost.

Szirányi Balázs VLV-nek így nyilatkozott az átigazolásáról: "A Fraditól való távozásom okairól igazából a zöld-fehéreket kellene megkérdeni, de amennyire érzékeltem, nem az volt mögötte, hogy elégedetlenek voltak velem, nyilvánvalóan a korom játszott fő szerepet, hiszen 35 éves vagyok, s ők fiatalabb centerrel tervezik a jövőt. Nincs bennem rossz érzés, sem sértettség, ez egyszerűen így alakult."

A mögöttünk hagyott szezonban Szirányi mellett az olimpiai bajnok, háromszoros vb-győztes, ötszörös Eb-aranyérmes, szintén 35 esztendős Slobodan Nikic és a 24 éves, magyar válogatott Német Toni szerepel. Még nem publikus, de a Ferencváros egy másik magyar válogatott középcsatárral erősít a nyáron, így hármuk közül valakinek mennie kellett, Szirányi lett az.

A Honvédnak évek óta neuralgikus pontja a centerposzt, gyakorlatilag azóta, hogy Hárai Balázs 2012-ben  elszerződött a klubtól.

A csapat magja együtt maradt

Az eddigi kulcsemberek közül marad a csapat két világbajnoka, a pazar teljesítményt nyújtó csapatkapitány, Szivós Márton és a kapus, Decker Attila, ahogy Illés Sándor, Simon Roland és Manhercz Ádám is. Ifj. Gyárfás Tamás Egerbe szerződött, és Kiss Gergő már a mögöttünk hagyott évadban sem volt alapember, kevés meccsen fog játszani jövőre, így jobbkezesekkel oldják meg a rosszkéz oldalt is. Centerposztra még egy külföldi játékos érkezése várható.

"Nagy feladatnak gondolom, hogy olyan játékosoknak lehetek az edzője, akik közel állnak hozzám, ráadásul mindenki közül a legközelebb Szivós Márton. Egy csapat építése ott kezdődik, hogy a legjobbak, két világbajnokunk, Szivós Márton és Decker Attila maradtak, a klub és a szakosztály hozzáállását pedig jól mutatja, hogy akiket kértem, ide hozta" - mondta Merész András.

"A lehetőségeinkhez képest a mostani egy jó szezon volt, ami lehetett volna rosszabb, vagy akár jobb is. Ugyanakkor optimistán tekintünk a következő idényre, amely során az elvárás még nem a dobogó, azonban hosszú távon szeretnénk visszakerülni a hazai és nemzetközi élvonalba" - nyilatkozta a hetedik helyről Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok kapus, a klub ügyvezető elnöke, arra utalva, hogy 2004-ben Euroligát nyert a Honvéd.

Steinmetz Barnabás, a szakosztály vezetője megjegyezte, bízik benne, hogy az újak gyorsan beilleszkednek majd, egy agilis, egymásért küzdeni tudó társaságra van szükség, amely az elitcsapatokhoz közel tud kerülni, a hozzá közelállókat pedig tudatos munkával maga mögé utasítja.

Hosszabbítás + MTI
Hozzászólások