Vízilabda - 20-10-re nyert Grúziában a Benedek-csapat
20-10-re nyert Grúziában a Benedek-csapat
Fotó: waterpolo.hu/Hesz Máté

20-10-re nyert Grúziában a Benedek-csapat

Takács MártonTakács Márton
2016/02/16 17:07

Sima, 20-10-es győzelmet aratott a magyar férfi vízilabda-válogatott a grúziai Világliga-selejtezőn.

Kedden Tbilisziben játszott Világliga-mérkőzést a magyar vízilabda-válogatott. Olimpiai bajnok nélkül, mindössze egyetlen közös edzéssel a háta mögött utazott 14 órát Benedek Tibor csapata, hogy négy hónapon belül harmadszorra is megmérkőzzön a grúzokkal. Hárai Balázsék 17-10-re verték Trespuliáékat októberben Szolnokon a Világliga A-csoportjának első fordulójában. Ruruáék ellen a belgrádi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében 14-3-ra nyertek Varga Dénesék.

Az első negyedben három gólt láthattunk, 1-2-es elosztásban, a mieinktől előbb Salamon Ferenc, majd Zalánki Gergő volt eredményes. Érdekesség, hogy Zalánki éppen az októberi partin debütált a válogatottban, két góllal. A kapuban Nagy Viktor állta a sarat, ő volt a csapatkapitányunk is. A második nyolc percben szinte minden bejött a mieinknek, 7-2-re (!) nyerték ezt a játékrészt Bátori Bencéék. Zalánki remekelt, átlövésből és ejtésből is eredményes volt, Bátorinak pedig pazar gólpasszt adott. Manhercz Krisztián egy megúszás végén mattolta a grúz kapust, a nagyszünetben 9-2 volt ide. Fordulás után Bedő Krisztián félcsavarjában gyönyörködhettünk - könnyű annak, aki nap mint nap Hárai Balázs társaságában edz. Aztán bekezdtek a grúzok, egymás után két ejtésgóllal kínálták meg a Nagy Viktort váltó Bisztritsányi Dávidot. A mieinket felpaprikázhatták a kapott gólok, mert pillanatok alatt lőttek válaszul négyet, Salamon, Jansik Dávid és Bátori Bence volt az elkövető, utóbbi kétszer is lecsapott, másodszorra a dudaszó pillanatában. 14-6-tal mehettünk neki a záró felvonásnak. Amelyet 6-4-re megnyertünk, a végén Zalánki zsinórban háromszor talált be, összesen hatszor (!) volt eredményes, ez még csak a második válogatott meccse volt a húszéves egri balkezesnek. Salamon négy, Bátori és Manhercz három-három gólt lőtt, ők négyen voltak a mieink legeredményesebbjei.

A magyar válogatott április 26-án Romániában szerepel, majd május 10-én a görögök elleni hazai találkozóval zárja a selejtezőt, ott dől el a csoportelsőség.

Benedek Tibor a waterpolo.hu-nak: "Az eredménnyel mindenképpen elégedett vagyok, a játékon persze még van mit javítani. A harmadik negyed védekezésével nem igazán vagyok megelégedve. Viszont nagyon jó volt látni, hogy amikor a második negyedben elkezdtünk kapura lőni, nagyon jó százalékkal be is találtunk. Muszáj volt bátrabbnak és gyorsabbnak lenni, ez sikerült is akkor. Ami Zalánki Gergőt illeti: nagyon örülök annak, hogy a Szolnokon mutatott játékát tudta folytatni. Egy két hónapos sérülés és rehabilitáció után tudott így teljesíteni, ez nagyon pozitív. Sok idő esett ki neki, az önbizalmának nagyon jót tehet ez a mai teljesítmény. Örülök a három pontnak.”
Manhercz Krisztián a waterpolo.hu-nak: "Elég fiatal csapattal játszottunk itt Grúziában, ennek ellenére magabiztos győzelmet arattunk. A kapott gólok számát sokallom, de ezen lehet meg javítani, sőt muszáj is lesz. Külön gratulálok Zalánki Gergőnek, aki nagyon jól játszott a mérkőzésen."

gruz_magyar_vegeredmeny

Férfi vízilabda Világliga-selejtező, A-csoport, 4. forduló: Grúzia-Magyarország 10-20 (1-2, 1-7, 4-5, 4-6)

Gólszerzők: Jelaca 4, Tsrepulia, Khvedeliani, Rurua 2-2, illetve Zalánki 6, Salamon 4, Bátori 3, Manhercz K. 3, Bedő, Vámos, Jansik D., Tóth M.

A korábbi eredményeink:

Görögország-Magyarország 12-8 (2-0, 5-3, 3-4, 2-1)

Magyarország-Románia 16-8 (6-2, 2-3, 4-2, 4-1)

Magyarország-Grúzia 17-10 (5-2, 5-2, 4-4, 3-2)

Hozzászólások