Vízilabda - 16 olimpiai bajnokkal rajtol minden idők legerősebb pólóbajnoksága
16 olimpiai bajnokkal rajtol minden idők legerősebb pólóbajnoksága
Fotó: Madar Dávid/waterpolo.hu

16 olimpiai bajnokkal rajtol minden idők legerősebb pólóbajnoksága

Takács MártonTakács Márton
2017/10/04 08:23

Október 4-én, szerdán az összes magyar válogatottal és 37 légióssal megkezdődik a férfi vízilabda OB I 2017/2018-as szezonja, minden idők legerősebb magyar bajnoksága. Előzetesünkben megpróbáltuk felvázolni az erőviszonyokat.

"Tizenhat csapat részvételével elrajtol a férfi vízilabda OB I 2016/17-es idénye, amely Varga Dániel szerint a világ legerősebb bajnoksága lesz." - írtuk egy éve ilyenkor. Nos, azóta ez hatványozottan igaz. Továbbra is 16 klub alkotja az élvonal mezőnyét, a Szolnok, az Eger és az OSC sem gyengült, sőt, inkább csak változott, míg a Ferencváros brutális igazolásokkal rukkolt elő a nyáron. Ez a négy csapat fogja uralni ezt az évadot is, közülük fog kikerülni a bajnok.

Nagy igazolásokkal indul majd a világ legerősebb pólóbajnoksága | Hosszabbítás

Tovább izmosodott az OSC, az FTC világklasszisokat szerződtetett, a Szolnok és az Eger sem gyengült, csak változott, így idén minden eddiginél erősebb magyar bajnokság várható az október első hetében rajtoló férfi vízilabda OB I-ben. Az új szezont felvezető sorozatunk első részében a 16 élvonalbeli klub átigazolásait gyűjtöttük össze.

A nagy négyes

A minden fronton címvédő Szolnok tavalyhoz képest Varga Dénes, Vámos Márton, Ugo Crousillat és Szatmári Kristóf nélkül vág neki az idénynek, a helyükre Bátori Bence, Zalánki Gergő és Milos Cuk érkezett, és megmaradt a Nagy Viktor, Milan Aleksic, Andrija Prlainovic, Kis Gábor tengely. Kapusposzton, kapásoldalon és centerben nagyon erős a Szolnok, amelynek kitűnő légiósokkal rendelkező magja évek óta együtt játszik, kérdés, a pazar és minden szinten aranyérmet hozó 2016/2017-es szezont meg tudják-e ismételni Cseh Sándor tanítványai. A szerkezet mindenképpen változik és emiatt aztán szükségképpen a stílus is.” – mondta Cseh Sándor vezetőedző a vlv-nek adott nyári interjújában.

Kilenc szerb olimpiai bajnokkal indul a magyar pólós szezon | Hosszabbítás

Közel hat évvel ezelőtt, 2011 decemberében akkori sportklubos kollégánk, Szabó Ferenc nagyszerű cikkeket írt (itt és itt) a magyar vízilabda OB I légióshelyzetéről, melyeket szerencsénkre megőrzött a vlv az utókor számára. Kíváncsiak voltunk, mennyit változott a helyzet azóta. Nos, rengeteget.

Nagy Viktor szíves közléséből megtudtuk, hogy nem keres havi kétmillió forintot. Nem érezzük szerencsésnek az ezt cáfoló Facebook-posztját úgy sem, hogy megértjük, nem örül annak, ha a zsebében turkálnak. Viszont a névadó főszponzor, a Közgép korábban rengeteg, közpénzből finanszírozott megbízást nyert el, amiből sokat tolhatott a szakosztályba is. Olyan nagyon nem lőhetett fölé az az újságíró, aki ezt az összeget megsaccolta, a sportágban csak pletykaszinten hallott fizetések így is orbitális összegek a világklasszis pólósok esetében,és egyáltalán nincsenek messze a cikkben leírtaktól, sőt.

Hozzájuk hasonlóan kihívójuk, az Eger is öt légióssal vág neki az évnek. Nagy veszteség az egri születésű Erdélyi Balázs elvesztése, aki az OSC-ben folytatja, Milos Cuk pedig a közvetlen rivális Szolnokon. Érdekesség, hogy két éven belül teljesen megváltozott az egriek kapásoldala, Biros Péter, Szivós Márton, Erdélyi és Cuk helyett most már Kovács Gergő, Strahinja Rasovic és Lőrincz Bálint juthat szóhoz itt. Balkezese idén nem lesz az egrieknek, Boris Vapenski helyén a kiváló görög pólós, az általunk és Märcz Tamás által is nagyon kedvelt Angelos Vlachopoulos és az FTC-ből ismerős Marko Avramovic szerepelhet. Ahogy Dabrowski Norbert a DigiSport Reggeli Start c. műsorában említette, amióta ő elkezdett Egerben dolgozni, "a csapatnak több mint a fele kicserélődött."

"Nekem évek óta az egyik kedvenc légiósom Vlachopoulos, különösen mert geometriai adottsága ellenére is kiemelkedő a nemzetközi mezőnyből és meghazudtolja azt az elvet, hogy csak hatalmas, erős játékosok dominálhatnak a mai játékban. Erre a példamutató sportolóra különösen felhívnám a magyar fiatalok figyelmét, úgy hogy még nem játszott egyetlen meccset sem a magyar bajnokságban. Az ilyen alázatos légiósoktól igen is, tanulni kell azoknak a magyaroknak, akik szeretnének valamit elérni ebben a sportágban." - mondta a szövetségi kapitány a waterpolo.hu-n.

A kapus-, a bekk-, és a centerhelyzet itt is adott és kiváló, a szerintünk legjobb OB I-es edzővel a kispadon.

Ravaszak, agyak és füstölgő puskacsövek is vannak a pólóedzők között | Hosszabbítás

A férfi vízilabdaszezon hivatalosan a hétvégi Magyar Kupa-selejtezőkkel indult el, október első hetében pedig megkezdődik a bajnokság is. Az új évadot felvezető sorozatunk első részében a 16 élvonalbeli klub átigazolásait gyűjtöttük össze, majd a légióshelyzetet vizsgáltuk meg, ezúttal maradunk a parton és a csapatok edzőit néztük meg kicsit közelebbről.

A bronzérmes OSC bár Bátori Bencét, Zalánki Gergőt, Slobodan Nikicet, Nagy Ádámot és Német Tonit már nem tudhatja soraiban, remekül igazolt, de új edzővel, Petik Attilával vágott neki az évadnak. Egerből elhozták a válogatott alapemberét, Erdélyi Balázst, a több poszton - a hétvégi BL-selejtezőn például rosszkézen - bevethető Tóth Mártont az FTC-től szerezték meg, a Pécsről szerződtetett Kolozsi Marcell lesz az egyetlen balkezesük, és a Bresciából jött két szerb válogatott, az olimpiai bajnok bekk, Sava Randjelovic és a center Nemanja Ubovic. A BL-ben a Glyfada és a Napoli ellen remekeltek, a Marseille ellen viszont 0-4-gyel kezdtek és kikaptak, elbukták a csoportelsőséget, látszódott, hogy a támadásépítésben még sok munka vár rájuk. A BL-selejtező playoffjában az orosz Volgográd lesz az ellenfelük, nem lesz egy fáklyásmenet a párharc.

Az FTC hazai medencében selejtez, az OSC orosz ellenfelet kapott | Hosszabbítás

Hétfőn kisorsolták a férfi vízilabda Bajnokok Ligája-selejtező playoff-körének párosítását, ahol az OSC érdekelt, és az Euro-kupa következő selejtezőkörének csoportjaira is fény derült, itt az FTC és a Miskolc várta az ellenfeleket.

A Ferencváros idén már tényleg úgy igazolt, mintha nem lenne holnap. Már tavaly is a bajnok Szolnokból szerezték meg a Madaras Norbert, Varga Dániel, Stefan Mitrovic hármast, idén csatlakozott hozzájuk a Tisza-partiaktól Varga Dénes és Vámos Márton, plusz Nikola Jaksic a Partizantól, Slobodan Nikic és Német Toni az OSC-től, Manhercz Krisztián és Sedlmayer Tamás Szegedről. Az FTC-ben így már hat olimpiai bajnok játszik, ez csak kettővel kevesebb, mint a Szolnokban (5), az Egerben (2) és az OSC-ben (1) összesen! Kérdés, hogy a hét új igazolást mikorra tudja beépíteni az All Star-csapatba Varga Zsolt vezetőedző. Az Euro-kupában címvédő Fradi borzasztó erős kerettel vágott neki a szezonnak, kíváncsian várjuk, megnyeri-e valamelyik sorozatot.

Minden idők legerősebb FTC-je állhat össze | Hosszabbítás

Manhercz Krisztián, Slobodan Nikic, Vámos Márton, Varga Dénes, Sedlmayer Tamás, Német Toni és Nikola Jaksic is a Ferencváros vízilabdacsapatánál folytatja pályafutását.

Aki meglepetést okozhat ellenük Itt csak egy csapatot tudunk mondani, a Miskolcot. A története első nemzetközi szereplését hibátlanul megkezdő csapat idén is az ötödik helyre a legesélyesebb, de egy-egy meccsen megszorongathatja majd az előtte állókat a remek légiósokkal rendelkező Sike József-gárda. A többiek A BVSC együtt maradt, senki sem távozott a tavalyi csapatból. Kérdés, hogy sikerül-e megtartanuk a vasutasoknak hatodik helyüket úgy, egyetlen légiósuk sincs. Van viszont kiváló utánpótlásuk, közülük Sugár Péterre hívnánk fel most a figyelmet.  

A BVSC tette sínre a pólóválogatottat | Hosszabbítás

A BVSC a hazai vízilabda egyik legrangosabb utánpótlás-nevelőegyesülete évtizedek óta. A sportág számos olimpiai és/vagy világbajnoka a Szőnyi úton nevelkedett, a budapesti világbajnokságra készülő férfi válogatott 13 fős keretének a fele (!) a vasutasoknál kezdte pályafutását és az edzői stáb is régi BVSC-s.

Szegeden az előző évadban látott 15-ös keretből mindössze két (2!) játékos maradt, a Vasas elengedte külföldi pólósait és csak magyar játékosokkal számol, köztük a 37 évesen is elnyűhetetlen olimpiai bajnokkal, Steinmetz Ádámmal. A Honvédban a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely már csak keveset fog játszani, Steinmetz Barnabás sajnos egyáltalán nem. A szinte minden évben új csapatot építő Vad Lajosnak ezúttal négy új játékost kellet beépítenie együttesébe, melynek idén is Szivós Márton lesz a vezére.

Visszavonult Steinmetz Barnabás, a vízilabda Franco Baresije | Hosszabbítás

A kétszeres olimpiai bajnok, világ- és kétszeres Európa-bajnok dr. Steinmetz Barnabás az előttünk álló szezonban már nem játszik a Honvédban, ezt kérdésünkre Gergely István, a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke is megerősítette nekünk. A RacioNet Honvéd szakosztály-igazgatója közel 42 évesen teszi le a sapkát.

A Kaposvárnál a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán elvileg már csak a parton kap szerepet edzőként, kapusként már nem fogja magát beküldeni a vízbe. A Debrecen öt új pólóst igazolt, többek között a montenegrói válogatott Stefan Vidovicot, akire nagyon kíváncsiak vagyunk, ahogy Lévai Márton teljesítményére is. A Pécs és a Tatabánya feljebb igyekszik a tabellán, az UVSE gyengülni látszik, de ott mindig feltűnnek új tehetségek, reméljük, most is így lesz. A Szentes Szegedről szerzett meg csomagban négy pólóst, az újonc Szombathely többek között Kiss Csabát és a szerb Ivan Basarát szerződtette Szegedről, Matajsz Márk csapata nyilván szeretné meghosszabbítani élvonalbeli tagságát és nem csak átszállójegyet váltanának az OB I-be.

A férfi vízilabda OB I csoportbeosztása:

A-csoport:

Szolnoki Dózsa-Közgép

FTC-PQS Waterpolo

MKB-Euroleasing-BVSC

VasasPlaket

Kaposvári VK

Debreceni VSE

UVSE

AVUS Szombathely

B-csoport:

ZF-Eger

A-Híd OSC-Újbuda

PannErgy-Miskolci VC

ContiTech Szeged-Diapolo

RacioNet-Honvéd

PVSK Mecsek-Füszért

EBP Tatabánya

Metalcom-Szentes

Egy csoportban a BL-győztes Szolnok és az EK-aranyérmes FTC | Hosszabbítás

A Magyar Vízilabda-szövetség csütörtökön elkészítette a férfi vízilabda OB I csoportbeosztását. Az első fordulóra október 4-én, szerdán kerül sor. Az előző szezonban mindent, a bajnokságot, a Magyar Kupát, a Szuperkupát és a Bajnokok Ligáját is megnyerő Szolnok az A-csoportban megmérkőzik majd egyik legnagyobb kihívójával, az új igazolásaival a döntőt megcélzó, Európa-kupa-győztes FTC-vel.

 

Hozzászólások