Röplabda - Vaskos meglepetés Brazíliában
Vaskos meglepetés Brazíliában
Fotó: Europress/AFP

Vaskos meglepetés Brazíliában

Buzás GáborBuzás Gábor
2014/05/26 10:30

Csonka fordulóval indult a röplabda Világliga, hiszen a 28 résztvevő közül csak 10 mutatkozott be az elmúlt hétvégén. De így is bőven van miről beszélni, hiszen a két legnagyobb múltú csapat küzdelméből az esélytelenebbnek tartott olasz jött ki jobban. Dupla győzelemmel indította ugyanis az idei sorozatot az olasz válogatott, mégpedig a legnehezebb ellenfél, Brazília otthonában.

Mind a két mérkőzést 3-1-re nyerte az Emanuelle Birarelli kapitány vezette csapat. A 3-0-s és a 3-1-es győzelemért három pont jár, 3-2-nél pedig a győztes kettő, a vesztes egy pontot kap. Az olaszok tehát elvitték Brazíliából a maximális hat pontot. Ami majdhogynem bombameglepetés, hiába világranglista harmadik az olasz csapat.

Ivan Zaytsev volt az olaszok legjobbja, ahogy annak lennie kell, hiszen ha neki nem megy a játék, akkor a csapatának aligha van esélye a dél-amerikaiak ellen. Az orosz származású, Olaszországban született Zaytsev a két meccsen összesen 40 pontot gyártott. Az olaszok mindkét meccsen sokkal jobban nyitottak és blokkoltak a házigazdáknál. Ebben a mutatóban jócskán kiemelkedett a második találkozón Matteo Piano, aki nyolc nyerő blokkot mutatott be. Ki kell még emelni Jiri Kovart, aki az első meccsen rendkívül hatékonyan (64%) ütött, és szerzett is 20 pontot.

A másik „felsőligás” párharcot Várnában játszották. A világranglista negyedik helyén álló Egyesült Államok látogatott a hatodik helyezett Bulgária otthonába, és itt is kettős vendéggyőzelem született (3-2 és 3-1). Az amerikaiak ugyan nem hozták el mind a hat pontot, csak ötöt, de ezzel is maradéktalanul elégedettek lehetnek. Ebben a párharcban is komoly jelentősége volt a blokkolásbeli különbségeknek. Az amerikaiak 27-15-re nyerték ezt a mutatót két találkozó alapján. Matthew Anderson mind a kétszer legalább 20 pontig jutott.

Érdekes, hogy nem volt olyan párharc, ahol egy-egy győzelem született volna. A franciák is idegenben arattak kettős győzelmet, Argentína ellen. Az argentinok közel álltak az első meccs megnyeréséhez, de 2-1-es vezetésről kikaptak. A belga csapat otthon győzte le Ausztráliát, a németek pedig Japánt.

Hozzászólások