Röplabda - Továbbjutásban bízva
Továbbjutásban bízva
Fotó: MRSZ

Továbbjutásban bízva


2014/11/14 19:32

Amint arról már hírt adtunk, a magyar női válogatott Belgiummal, Törökországgal és az Azerbajdzsán–Szlovákia pótselejtező győztesével került egy csoportba a jövő évi röplabda Európa-bajnokságon. A válogatott keret több tagját és a szakvezetést kérdeztük meg, hogy mi a véleményük a csoportbeosztásról és az esélyekről.

Csengeri Petra (TEVA Gödöllő): - Nem nagyon ismerem az ellenfeleket, csak Azerbajdzsán ellen játszottam néhány éve, még amikor Jókay Zoltán volt a szövetségi kapitány. Egy Európa-bajnokságon nincs könnyű ellenfél, úgyhogy nagy kihívás lesz ez majd a csapatnak, de esély mindig van.

Lévai Vivien (Vasas-Óbuda): - Nagyon izgalmas lesz az Európa-bajnokság. Eredetileg úgy gondoltam, hogy nagyon erős csoportba kerültünk, de aztán a youtube-on belenéztem egy-egy meccsükbe, és ha kellően fel tudunk készülni, akkor akár meglepetést is okozhatunk. Ráadásul már a harmadik hely is továbbjutást ér.

Liliom Rita (csapatkapitány, San Casciano): - Nagyon örülök annak, hogy sikerült elkerülnünk a németeket, a lengyeleket, az oroszokat, az olaszokat és a szerbeket, szóval a legerősebb válogatottakat. Persze a belgák is nagyon jók, hiszen ők a legutóbbi Eb-n voltak bronzérmesek. Azt sem bánom, hogy sem a bolgárokkal, sem pedig a csehekkel nem kerültünk egy csoportba, mert az utóbbi években már nagyon sokat játszottunk ellenük.

Miklai Zsanett (Vasas Óbuda): - Az mindenképpen előny a számunkra, hogy Jan a belgáknál és a törököknél is dolgozott. Most lesz két-három hónapunk a felkészülésre, és ha mindenki odateszi magát, akkor sikerülhet a továbbjutás. Hiszen a cél ez, de nem lesz könnyű.

Soós Nikolett (Linamar-Békéscsaba): - Úgy látom, hogy a lehető legjobb csoportba kerültünk és nagyon bízom benne, hogy sikerül majd kivívni a továbbjutást.

Szakmáry Gréta (TEVA-Gödöllő): - Biztos vagyok benne, hogy Jan a legjobb játékosokat fogja majd beválogatni a keretbe, akikkel esélyünk lehet a továbbjutás kivívására.

Széles Petra (TEVA-Gödöllő): - Nem nagyon tudjuk, hogy milyen játékerőt képviselnek az ellenfelek. A törökökkel ugyan tavaly több meccset is játszottunk, de akkor ők sem a legjobb csapatukkal szerepeltek az Európa Ligában, de mi is sokat fejlődtünk az elmúlt egy évben. Lehetett volna sokkal rosszabb is a csoportbeosztásunk, és azt ígérhetem, hogy mi mindent megteszünk majd a továbbjutás kiharcolásáért.

Szombathelyi Szandra (Vasas Óbuda): - Azt beszéltük a lányokkal, hogy itt már bárkit kapunk, nehéz ellenfél lesz. De azért örülök, hogy a belgákkal és a törökökkel kerültünk egy csoportba, mert Jan érintett mindkét válogatottnál és elég jól ismeri őket.

Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda): - Igazából itt már nincs könnyű vagy nehéz csoport. Győzni kell ahhoz, hogy továbbjussunk. Nekem igazából mindegy, hogy melyik válogatottat kaptuk, a lényeg hogy tisztességesen szerepeljünk és helyt álljunk.

Vacsi Evelin (Vasas Óbuda): - Jan révén lesz megfelelő ismeretanyagunk két ellenfélről is. Örülök, hogy ebbe a csoportba kerültünk, mert ennél vannak jóval nehezebbek is, bár a pótselejtezős válogatottak közül szerintem éppen az azeriek a legerősebbek.

Toma Sándor, a válogatott másodedzője: - Minden csapat jó már ezen a szinten, de mindenképpen reális lehetőség van pontszerzésekre, vagy akár győzelemre is. Bízom benne, hogy a lányok kellően motiváltak lesznek, s egy tudatos, jó felkészüléssel a továbbjutás is elérhető.

Nagyné Mátrai Veronika, a válogatott másodedzője: - Nagyon örülök a sorsolásnak, mert bár ez a csoport sem könnyű, de a többihez képest itt azért van esély a továbbjutásra. Beszéltem Jannal még a sorsolás előtt, s mondta, hogy a belgák lennének az álmai, ezek után remélem, hogy az Eb-n tovább folytathatja majd az álmodozást.

"Eddig minden álmom teljesült, mióta Magyarországon dolgozom – kommentálta a sorsolást Jan de Brandt, a magyar női válogatott belga szövetségi kapitánya. – Álmaimban pedig éppen a belga és a török válogatott szerepelt, hiszen ezt a két csapatot nagyon jól ismerem. A belgát nem kell magyaráznom, hogy miért, legutóbb pedig éppen Törökországban dolgoztam, úgyhogy velük kapcsolatban is képben vagyok. Az szinte biztos, hogy mindkét válogatott ellen telt ház előtt játszik majd a csapat, hiszen nagyon sok török vendégmunkás él Belgiumban. A reális az a csoport harmadik helyének megszerzése a magyar válogatott számára, de az is továbbjutást ér.”

"Pikáns helyzet alakult ki a sorsolásnak köszönhetően, hiszen a belga kapitány által irányított magyar válogatott éppen Belgiummal került egy csoportba – nyilatkozta Poór Csaba, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke a sorsolás után. – Azt hiszem, hogy ennek köszönhetően tele lesz izgalommal és érzelemmel a mieink Eb-szereplése, de már a felkészülési tornákra, így a hazai rendezésű Savaria Kupán is érdemes lesz odafigyelni a mieink szereplésére.”

A magyar csapat csoportmérkőzéseire szeptember 26-28. között kerül majd sor a belgiumi Antwerpenben.

2015. szeptember 26. 17.30 Magyarország – Belgium

2015. szeptember 27. 19.00 Magyarország – Törökország

2015. szeptember 28. 17.00 Azerbajdzsán/Szlovákia győztese – Magyarország

A csoportokból az első három helyezett jut tovább.

(MRSZ)

Hozzászólások