Röplabda - Lengyel-brazil álomdöntő
Lengyel-brazil álomdöntő
Fotó: fivb.org

Lengyel-brazil álomdöntő


2014/09/21 11:34

Sem a franciáknak, sem a németeknek nem sikerült a bravúr, így az előzetesen is esélyesebbnek jósolt brazil és lengyel válogatott jutott be a lengyelországi férfi röplabda világbajnokság döntőjébe.

Időrendben előbb a vb meglepetéscsapata, a franciák Brazília elleni mérkőzésére került sor. Az európaiak tisztesen helytálltak, öt szettre kényszerítették a háromszoros címvédőt, ám a döntő játszmában hiába álltak még 8:7-nél is szorosan a felek, a dél-amerikaiak amikor kellett, kiosztottak két jó blokkot, és a kialakított három pontos előnyükkel elmasíroztak a meccsgyőzelemig.

„Minden torna különleges számunkra, a döntők pedig még inkább azok. Vasárnap történelmet akarunk írni, ezért fogunk felmenni a pályára, hogy olyat tegyünk, amit korábban még senki. És, hogy Brazília neve örökre beíródjon a röplabdázás történelmébe.” – mondta a találkozó után a brazilok feladója és csapatkapitánya, Bruno Rezende. Amennyiben Brazília nyer, úgy ez lesz zsinórban a negyedik vb-címük – ilyenre korábban még soha nem volt példa a történelemben.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa egyébiránt a brazil Lucarelli lett 22 ponttal, és a brazilok azt is elbírták, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó Murilo Endres mindössze 3 pontot szerzett. A túloldalon Earvin Ngapeth 21 egységig jutott, a többiek közül viszont senki más nem volt, aki igazán kiemelkedőt nyújtott volna.

ropivb_brazilblokk

Fotó: fivb.org

A másik elődöntő, melyen a házigazda lengyelek a Grózer Györggyel felálló németekkel játszottak, a simább eredmény ellenére szintén nem volt sétagalopp. A két óra húsz perces találkozón a lejátszott négy szettből három is a minimális, két pontos különbséggel dőlt el, egyedül az utolsó játszma alakult simán. A lengyelek – akiknél Mariusz Wlazly ezúttal 22 pontig jutott – elképesztően felkészültek a korábban náluk játszott német sztárból Grózer Györgyből, aki mindössze 14 pontig jutott a meccsen (37.5 százalékos támadási hatékonysággal), és akit edzője a negyedik játszmában már pályára sem küldött. Az olimpiai ötödikekben ezen az estén a 18 pontot szerző Denys Kaliberda tartotta a lelket, ameddig tudta, ám egyedül kevésnek bizonyult az extázisban röplabdázó lengyelek ellen.

Mindez azt jelenti, hogy megismétlődik a nyolc évvel ezelőtti finálé – akkor Japánban a brazilok simán, 3:0-ra győztek. A dél-amerikaiaktól csak Murilo Endres maradt hírmondónak az akkori csapatból, míg a lengyelektől hárman, Michal Winiarski, Mariusz Wlazly és Pawel Zagumny játszottak már a világbajnoki címért.

A játéknap harmadik meccsén egyébként az oroszok 3:0-ra legyőzték Iránt, így ők végeztek az ötödik helyen.

A férfi röplabda világbajnokság szombati eredményei

Az 5. helyért:

Oroszország – Irán 3:0 (19, 21, 18)

Elődöntő

Brazília – Franciaország 3:2 (18, -23, 23, -22, 12)

Lengyelország – Németország 3:1 (24, 26, -23, 21)

A vasárnapi program

A 3. helyért: Franciaország – Németország 16.40

Döntő: Brazília – Lengyelország 20.25

Hozzászólások