Röplabda - Grózer szétverte Iránt, Brazília ismét elődöntős
Grózer szétverte Iránt, Brazília ismét elődöntős
Fotó: fivb.com

Grózer szétverte Iránt, Brazília ismét elődöntős


2014/09/18 13:40

A német válogatott kedden sima vereséget szenvedett Franciaországtól a lengyelországi férfi röplabda világbajnokság harmadik csoportkörének első fordulójában. Mindez azt jelentette, hogy Irán ellen kötelező volt nyernie a Grózer György vezette németeknek, amennyiben ott szerettek volna lenni a szombati elődöntőben.

Nos, a Vasas-nevelésű feladóátló nem bízta sem a véletlenre, sem másokra a feladat végrehajtását: az egész mérkőzésen extázisban játszva, 64 százalékos támadási hatékonysággal összesen 23 pontot szerezve (ebben benne volt négy ász és egy blokk is) vállán cipelte a német csapatot a vb-n eddig remekül teljesítő ázsiaiak ellen, akiknek egyszerűen nem volt válasza a világ egyik legjobb játékosának röplabdázására. Grózer fölényét mutatja, hogy a meccs második legeredményesebb játékosa a kilenc pontos Amir Ghafour lett...

„Kedden minden katasztrofálisan alakult, szerdán viszont tökéletesen ellentétes arcát mutatta a válogatottam. Jól játszottunk, minden játékelemben jobbak voltunk, de fogalmam sincs, egy nap alatt mi történt a csapatommal. Mindenesetre nagyon jó a győztesek székében ülni” – mondta a mérkőzés után Vital Heynen, a németek szövetségi kapitánya.

Grózer György a világbajnokság előtt kijelentette, éremért utaznak Lengyelországba. Akkor kicsit merésznek tűnt a vágyakozása, most azonban a németek karnyújtásnyira kerültek az elődöntőtől – csak akkor nem biztos a bejutásuk, ha az irániak ma 3:0-ra verik a franciákat. Az ebben az esetben kialakuló teljes körbeverés esetén a szerzett pontok fognak dönteni a két továbbjutó személyéről. A franciák és az irániak találkoztak már ezen a vb-n, akkor az európaiak nyertek 3:1-re, szóval a németek joggal reménykedhetnek abban, hogy nem kell számolgatniuk.

roplabda_ffivb_bra_orom

Brazil öröm. Fotó: fivb.org

A játéknap másik meccsén a háromszoros címvédő brazilok is abban a tudatban léptek pályára az olimpiai bajnok oroszok ellen, hogy ha nem nyernek legalább két szettet, akkor kiesnek.

A két fő esélyesnek tartott együttes már találkozott ezen a vb-n, akkor a brazilok 3:1-re nyertek – az oroszoknak most még ennyi sikerélményük sem volt. Az előző napi botrányos közjátékok feledtetéséért is játszó dél-amerikaiak végig uralták a meccset, stabilabb volt a nyitásfogadásuk, sokkal jobban nyitottak, a blokkjukat is nehezen tudták átütni az oroszok, így teljesen megérdemelten nyertek ilyen arányban is Bernardo Rezende tanítványai, akik sikerükkel biztosították is helyüket az elődöntőben.

„Önként jelentkeztem a sajtótájékoztatóra, mert nagyon tisztelem a lengyel embereket, ráadásul az ország különleges helyet foglal el a szívemben – kezdte a meccs után az előző napon történtek magyarázását Felipe Fonteles, aki egy szezont eltöltött Lengyelországban, a ZAKSA Kędzierzyn-Koźle együttesében. – A lengyelek elleni meccs végén valóban volt egy kis tűz a csapatok között, és ezért szeretnék elnézést kérni a szurkolóktól. Nem akartunk tiszteletlenek lenni velük, ki akartuk nyilvánítani a véleményünket arról, mennyire nem értünk egyet a vb lebonyolításával. Az ügyet már lezártuk, nem számít többé. A lengyelek az elmúlt években mutatott játékukhoz képest szenzációsan játszanak, megverhetik az oroszokat is, akkor pedig ismét összefuthatunk velük Katowicében, a helyosztók helyszínén. Kívánom, hogy még egyszer megmérkőzhessünk velük!”

ropi_ffivb_oroszok

Fotó: fivb.org

Amint az a brazil ütő szavaiból is egyértelmű, az oroszoknak hatalmas javulásra lesz szükségük a ma esti, lengyelek elleni mérkőzés előtt, ha meg akarják verni az extázisban játszó házigazdát – főleg az után, hogy szerdán szinte semmi nem sikerült nekik. Szergej Grankin feladásai kiszámíthatóak voltak, az ütőik rettenetes százalékkal támadtak, sok nyitást elrontottak, ráadásul a gyenge fogadásuk miatt a csapat legnagyobb sztárját, Dmitrij Muszerszkijt sem tudták kellőképpen megjátszani.

„Gratulálok a brazil csapatnak az elődöntőbe jutáshoz, csütörtökön nekünk is ezt kell elérnünk Lengyelország ellen. Moroz hiánya nagy veszteség, elsősorban a blokkban, de meg kell ezzel birkóznunk” – mondta a találkozó után az oroszok csapatkapitánya, Szergej Makarov. Edzője, Andrej Voronkov annyival egészítette ki szavait, hogy sokkal többet hibáztak ellenfelüknél, amely ráadásul védekezésben sokkal jobb volt náluk, így nem igazán volt esélyük.

A meccs legeredményesebb játékosa Lucarelli volt 15 ponttal, de Wallace is remekül játszott, 14 pontot szerzett.

Ma újabb két meccsel zárul a csoportkör, az irániak és az oroszok vannak igen nehéz helyzetben – előbbinek 3:0-s, utóbbinak 3:0-s vagy 3:1-es győzelem kell az elődöntőbe jutáshoz.

A világbajnokság szerdai eredményei:

G-csoport: Németország – Irán 3:0 (15, 21, 19). Az állás: 1.Franciaország 3 pont/1 mérkőzés, 2. Németország 3/2, 3. Irán 0/1

H-csoport: Brazília – Oroszország 3:0 (22, 20, 21). Az állás: 1. Brazília 4/2, 2. Lengyelország 2/1, 3. Oroszország 0/1

A csütörtöki program

G-csoport: Franciaország – Irán 20.25

H-csoport: Lengyelország - Oroszország 20.25

Hozzászólások