Röplabda - Grózer bronz, lengyel örömünnep
Grózer bronz, lengyel örömünnep
Fotó: fivb.org

Grózer bronz, lengyel örömünnep


2014/09/22 09:14

Fantasztikus örömünnep kezdődött vasárnap este nagyjából háromnegyed 11-kor Lengyelországban: a házigazda férfi röplabdaválogatott a katowicei döntőben legyőzte a háromszoros címvédő Brazíliát, ezzel megnyerte a világbajnokságot!

A finálét a dél-amerikaiak kezdték jobban, az első szettet viszonylag simán nyerték, a folytatásra azonban összekapta magát a csarnokban 12 ezer, a csarnok előtt felállított kivetítőnél további 15 ezer fanatikus által űzött-hajtott házigazda: előbb egyenlítettek, majd a vezetést is átvették a lengyelek. A brazilok feltűnően idegesen röplabdáztak, a tőlük megszokottnál sokkal több technikai hibát vétettek (rontott nyitások, átlépések, lenyelt ászok), így pedig egyetlen végkimenetele lehetett a találkozónak – a lengyelek Mariusz Wlazly pontjával 40 év után ismét felülhettek a világ tetejére, és világbajnoki címet szereztek!

"Mit is mondhatnék egy ilyen vb után? Egy álmunk vált valóra! A brazilok remekül kezdtek, de nem tudtak megtörni minket. Egy pillanatra sem adtuk fel, és amikor elkezdtek működni a szerváink, akkor a támadásaink is egyre jobbak lettek. Nehéz lesz innen edzőként előrelépnem, hiszen gyakorlatilag rögtön a létező legnagyobb sikerrel nyitottam..." - poénkodott a döntő utáni nyilatkozatában a lengyelek francia szövetségi kapitánya, Stéphane Antiga.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa – egyben a lengyelek döntőbeli meglepetésembere – a mindössze 23 éves Mateusz Mika volt a maga 22 pontjával, míg a világbajnokság MVP-je, Mariusz Wlazly (aki a döntő után bejelentette, nem lép többet pályára a nemzeti csapatban) ezúttal 14 pontig jutott. A braziloknál Lucarelli és Wallace is 18 pontot tett bele a közösbe, ám ez, és a kiváló center, Lucas 8 blokkja is kevésnek bizonyult a történelmi, zsinórban negyedik világbajnoki címhez.

roplabda_vb_nemetbronz

A bronzérmes német válogatott. Fotó: fivb.org

Néhány szóban muszáj megemlékezünk a bronzmeccsről, már csak azért is, mert magyar sikert is hozott a harmadik helyért játszott mérkőzés: a Grózer György vezette német válogatott remek meccsen, de simán, 3:0-ra legyőzte az eddig nagyszerűen játszó francia csapatot, ezzel megszerezte a bronzérmet! A magyar feladóátló az elődöntőben mutatott gyengébb teljesítménye után ismét parádézott, 19 pontot szerzett, és azért, amit a vb előtt mondott, miszerint éremért utaznak Lengyelországba, maximálisan megdolgozott. Csodálatos siker ez a német röplabdasportnak, utoljára vb-érmet 1970-ben, még Kelet-Németországként szereztek.

A férfi röplabda világbajnokság vasárnapi eredményei

A 3. helyért: Németország – Franciaország 3:0 (21, 24, 23)

Döntő: Lengyelország – Brazília 3:1 (-18, 22, 23, 22)

Katowice, 11 ezer néző. Vezette: Loderus (holland), Labasta (cseh)

Lengyelország: Dryzga, Mika 22, Nowakowski 10, Wlazly 14, Winiarski 13, Klos 5. Csere: Zatorski (liberó), Konarski 2, Zagumny, Kubiak. Szövetségi kapitány: Stéphane Antiga

Brazília: Bruno 3, Lucarelli 18, Lucas 15, Wallace 18, Murilo Endres 8, Sidnei 7. Csere: Mario, Felipe (liberók), Vissotto Neves 2, Felipe Fonteles, Raphael, Carbonera. Szövetségi kapitány: Bernardo Rezende

A világbajnokság álomcsapata

Nyitásfogadó-négyesütők: Ricardo Lucarelli (Brazília), Murilo Endres (Brazília)

Centerek: Marcus Böhme (Németország), Karol Klos (Lengyelország)

Átló (és egyben a világbajnokság MVP-je): Mariusz Wlazly (Lengyelország)

Feladó: Lukas Kampa (Németország)

Liberó: Jenia Grebennikov (Franciaország)

Hozzászólások