Röplabda - A magyaroknak csoda kell a továbbjutáshoz, ezalatt történelmi észt pontszerzés a röplabda Eb-n
A magyaroknak csoda kell a továbbjutáshoz, ezalatt történelmi észt pontszerzés a röplabda Eb-n
Fotó: Magyar Röplabda Szövetség Facebook

A magyaroknak csoda kell a továbbjutáshoz, ezalatt történelmi észt pontszerzés a röplabda Eb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/28 21:08
A magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott Horvátországtól a budapesti társrendezésű Európa-bajnokság csoportkörének hatodik játéknapján, a Papp László Sportarénában szerdán.

A magyarok továbbjutási esélyei a vereséggel minimálisra csökkentek: ahhoz, hogy Jan De Brandt szövetségi kapitány csapata ott legyen a nyolcaddöntőben, 3-0-ra vagy 3-1-re le kell győznie az előző két Eb-n ezüstérmes, a mostani tornán eddig szettet sem veszítő hollandokat, valamint az azerieknek ugyanilyen arányban kell megverniük a román válogatottat csütörtökön.

Eredmény, C csoport: Magyarország-Horvátország 0-3 (-20, -23, -33)

Magyarország:

Sándor R. 8, Nagy E. 1, Németh A. 11, Szakmáry 19, Pekárik 8, Tálas, csere: Molcsányi (liberó), Török 1, Gyimes 5, Dékány, Bleicher, Bokorné 2, szövetségi kapitány: Jan De Brandt

A magyar válogatott a pénteki nyitónapon meggyőző játékkal 3-0-ra legyőzte az észteket, szombaton a románoktól 3-1-es vereséget szenvedett, majd hétfőn az azeriektől kapott ki 3-0-ra. A horvátok 3-2-re kaptak ki Azerbajdzsántól a nyitónapon, majd 3-1-re legyőzték Észtországot, később a hollandoktól elszenvedett 3-0-s veresége után 3-1-re nyertek a román válogatott ellen.

A két csapat az utóbbi években többször is összecsapott egymással: 2017-ben világbajnoki selejtezőn Eszéken 3-2-es magyar győzelem született, a tavalyi Európa-ligában Budapesten 3-1-re nyert Jan De Brandt csapata, ezt követően viszont sorozatban háromszor a horvátok örülhettek: kétszer 3-2-re, egyszer 3-1-re nyertek.

A belga szakember ezúttal sem változtatott kezdőcsapatán, ugyanazok kezdtek, akik az előző három mérkőzésen.

Mintegy négyezer néző előtt Sándor Renáta indította útjára a labdát, és bár az első labdamenetek után még egyenlő volt az állás, 12-8-as horvát vezetésnél De Brandt máris cserélt: Sándort a tavasszal a Vasas színeiben magyar bajnok Török Kata váltotta. Mindkét csapat sokat rontott, a játék nem volt magas színvonalú, de a magyar válogatott a horvát hibák ellenére sem tudott közelebb lépni. A horvátok szinte végig vezetve 25 perc alatt előnybe kerültek.

Bár a második szett negyedik pontjára már négy helyen változott a magyarok összeállítása, a játékuk ennek ellenére nem javult jelentősen. Gyimes ásznyitásával ugyan négypontos hátrányból mínusz egyre zárkózott a hazai együttes, újabb hibáinak következtében nem tudott egyenlíteni. A felvonás második fele ötpontos horvát előnyről indult, de a magyarok egymást követő négy eredményes blokkal ismét szorossá tették az állást.

A közvetlen hajrá 21-16-os horvát vezetésről kezdődött, de a házigazda - ezúttal az időközben visszaállt Sándor Renáta nyitássorozatával - 21-21-nél utolérte ellenfelét. A folytatásban két buta hibát követett el a magyar együttes, a horvátok pedig nem tették meg azt a szívességet, hogy kiengedjék a kezükből a szettet.

A harmadik felvonás elején jobban játszottak a hazaiak, koncentráltabbak voltak riválisuknál, több jó befejezést is bemutatva ezúttal ők vezettek több ponttal. A horvátok a szett középső szakaszában tartották a lépést a magyarokkal, de Szakmáry Gréta pontjainak köszönhetően a hajráig két pontnál közelebb nem tudtak zárkózni. Húsz fölött az ellenfél utolérte a házigazdát, 23-22-nél pedig már vezettek a horvátok, de az igazi izgalmak csak ezután következtek: mindkét csapat többször is sikeresen vette igénybe a videobíró segítségét, de a horvátok - öt magyar szettlabda hárítása után - hatodik mérkőzéslabdájukat érvényesítve megnyerték az összecsapást.

A meccs legeredményesebb játékosa a horvátok BL-döntős feladóátlója, Samanta Fabris volt 25 ponttal, a magyarok közül Szakmáry 19 pontot szerzett.

Gyimes Zsófia, a magyar női röplabda-válogatott centere szerint megvolt a tűz a csapatban, és csak nagyon kis dolgokon múlt, hogy 3-0-ra kikapott szerdán a horvát csapattól a budapesti társrendezésű Európa-bajnokság csoportkörének hatodik játéknapján.

Az ősszel már a bajnoki címvédő Vasast erősítő játékos szerint a mérkőzés előtt nagyon fogadkoztak, és el is kezdtek harcolni, de az apróságokon ezúttal is elment a mérkőzés.

"Szét akartuk szedni az ellenfelet, ez többször sikerült is, mindent feltettünk a pályára" - mondta a 22 éves center.

A feladó Tálas Zsuzsanna szerint két olyan vesztes mérkőzés után érkeztek a horvátok elleni találkozóra, amelyeken nem játszottak jól.

"Ezzel nehéz helyzetbe hoztuk magunkat. Sikerült így is felszabadultan játszanunk, de ez is csak egy szoros meccshez volt elég" - fogalmazott Tálas, aki "még hisz a csodában", vagyis a nyolcaddöntőbe jutásban.

Sándor Renáta, a torna után visszavonuló ütőjátékos elmondta: megpróbáltak az utolsó előtti lehetőségbe belekapaszkodni.

"Nyakunkon volt a tét, de ezt a meccset legalább tudtuk élvezni" - nyilatkozta Sándor Renáta.

Jan De Brandt szövetségi kapitány annyit tett hozzá, a túl sok hiba nem fért bele ezen az összecsapáson.

A horvátok olasz szövetségi kapitánya, Daniele Santarelli azt mondta, boldogok az eredménnyel, örül, hogy győztesen tudták zárni a csoportkört, és most már csak azon kell izgulniuk, hogy csütörtökön a románok legyőzzék az azerieket, mert akkor a csoport második helyén végeznek.

Rene Sain, a horvát csapat liberója az MTI-nek úgy fogalmazott, "őrült meccs volt" a magyarok elleni.

"A magyarok szettről szettre jobban játszottak, sok volt a hiba, de a jó akció is, izgalmas mérkőzés volt" - mondta a védekezőspecialista, aki azt mondta, nem elégszenek meg a továbbjutással, komoly céljaik vannak a tornán.

A magyarok továbbjutási esélyei a vereséggel minimálisra csökkentek: ahhoz, hogy a csapat ott legyen a nyolcaddöntőben, 3-0-ra vagy 3-1-re le kell győznie az előző két Eb-n ezüstérmes, a mostani tornán eddig szettet sem veszítő hollandokat, az azerieknek pedig ugyanilyen arányban kell megverniük a román válogatottat.

A magyarok csütörtökön 18 órától zárják a csoportkört a már biztosan első helyen végző hollandok ellen.


Az észt női röplabda-válogatott története első pontját szerezte Európa-bajnokságon, miután 3-2-re kikapott Azerbajdzsántól a budapesti társrendezésű kontinenstorna csoportkörének hatodik játéknapján.


A szerdai összecsapás első játszmája a papírformának megfelelően alakult, az Eb-újonc észtek azonban egyre jobb teljesítményt nyújtva alaposan meglepték az előző Eb-n negyedik riválisukat, és két játszmát is meg tudtak nyerni. Az azeriek végül öt játszmában győztek a 124 perces összecsapáson, ezzel a nyolcaddöntőbe jutottak.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Polina Rahimova volt 27 ponttal, az észteknél a 24 pontos Kertu Laak volt a legjobb.

Az észteknek ez volt az utolsó meccsük, és már biztos, hogy öt vereséggel a C csoport utolsó helyén végeznek.


 MTI

Hozzászólások