Rögbi - Isten Veled, Legenda!
Isten Veled, Legenda!
Foto: Europress/Getty

Isten Veled, Legenda!

LantiLanti
2015/11/18 11:15

Ebben az egyébként is tragédiáktól tépázott időszakban újabb drámai hírre ébredtek ma a rögbirajongók, 40 éves korában váratlan hirtelenséggel elhunyt Jonah Lomu, a sportág egyik legnagyobb legendája, az új-zélandi válogatott ikonja.

A klasszis játékos, akit az angol válogatott szövetségi kapitánya egyszerűen csak a rögbi Mohamed Alijának nevezett, 2002 óta ritka és súlyos veseproblémákkal küzdött, 2004-ben veseátültetést végeztek rajta, amelybe kis híján belehalt, és profi pályafutását is egészségügyi problémái miatt kellett befejeznie.

Az eddigi híradások nem szóltak a halál okáról, ám John Mayhew, az All Blacks korábbi orvosa megerősítette, Lomu távozása teljesen váratlanul ért mindenkit.

A legenda kedden tért haza egy hosszabb külföldi körútról, mely során az angliai rögbi világbajnokság alatt promóciós eseményeken vett részt, majd családjával Dubaiban nyaralt. Halálhírét európai idő szerint szerda reggel hozták nyilvánosságra.

Lomu játékával, viselkedésével és életével is méltó volt a rögbi hagyományaihoz. Aucklandben (Új-Zéland) született, ám a következő néhány évét Tongán töltötte. Később a család visszaköltözött Új-Zélandra, ahol a dél-aucklandi környék kis híján egészen más irányba sodorta a sportoló életét. Helyzetén az sem segített, hogy édesapja alkoholista lett, és a kis Lomunak néha azt is végig kellett néznie, ahogy édesanyját bántalmazza.

Lomu_kuzd

A családi és az utcai erőszak markából a rögbi jelentette a kiutat, és a klasszis szélső rendkívül mélyről fantasztikus magasságokba emelkedett. Karrierje rengeteg fiatalnak jelentett és jelent mind a mai napig példát és bátorítást.

1994-ben mutatkozott be az All Blacksben, mindössze 19 évesen és 45 naposan, amivel egy 90 éves rekordot adott át a múltnak. Egy évvel később pedig az egész világot ámulatba ejtette a dél-afrikai világbajnokságon; az elődöntőben nem kevesebb, mint négy célt vitt az angolok ellen, és holtversenyben ő lett a torna legeredményesebb játékosa.

63 alkalommal szerepelt tesztmeccsen (hivatalos válogatott mérkőzés), és 37 célt ért el. Csak a világbajnokságokon (mindössze kettőn szerepelt) 15 alkalommal törte át az ellenfél utolsó védvonalát (ezzel csúcstartó), ám a győztesnek járó William Webb Ellis kupát egyszer sem emelhette magasba. A élet furcsa játéka, hogy legközelebb a már említett első VB-jén járt ehhez, ám akkor az All Blacks a döntőben alulmaradt a házigazdákkal szemben.

Elképesztő elszántsága mellett Lomu legendáját hihetetlen fizikai adottságai teremtették meg. Ellenfelei tisztelték, de féltek is tőle, a pályán ugyanis nem volt könnyű feltartóztatni. Ezt többek között egy döbbenetes számkombinációnak köszönhette, 10.8 másodperc alatt futotta a száz métert, annak ellenére, hogy közel 120 kilót nyomott. Ez a sebesség ezzel a testtömeggel megállíthatatlan fegyverré tette Lomut.

Talán ezért igazán nehéz felfogni ezt a halálhírt, hiszen akik látták Lomut játszani, egy pillanatra tényleg azt hihették, őt senki és semmi nem győzheti le. Örökségének azonban olyan hatása van mind a mai napig a rögbi világára, ami ténylegesen a sportág halhatatlanjai közé emeli őt.

"Ha mostanában visszanézek, kezdem jobban megérteni, milyen hatást keltettem. Amikor egy klipet mutatnak rólam a TV-ben, a gyermekem csak megfordulnak, és néznek rám. Ők egyszerűen Jonah gyerekeiként nőttek fel, és elképesztő feladat elmesélni nekik, mit értem el."

"Nem bánok semmit, örömmel gondolok vissza mindenre, amit a rögbiben elértem. Ott voltam Dél-Afrika ellen a döntőben, amikor egy ország újra eggyé vált. Ahogy Francois Pienaar mondta: 'nem 80.000-en ültek akkor a stadionban, hanem 44 millióan'" - mondta Lomu még augusztusban a Guardiannak.

Ahhoz viszont a tízmilliós számok sem elegendőek, hogy kifejezzük, hány rögbi- és sportrajongónak hiányzik majd az 'Udvarias Óriás'. Isten Veled, Jonah Lomu! Ugye odafönt majd nekünk is tanítasz pár fogást?

Az utolsó Haka:

Hozzászólások