Kosárlabda - Rátgéber László az érmeit nézegetve azon gondolkodott, hogy a francba nyerhetett annyit
Rátgéber László az érmeit nézegetve azon gondolkodott, hogy a francba nyerhetett annyit
Fotó: Europress/AFP

Rátgéber László az érmeit nézegetve azon gondolkodott, hogy a francba nyerhetett annyit

Takács MártonTakács Márton
2020/08/10 16:41
A Rátgéber Kosárlabda Akadémia névadójáról, Rátgéber Lászlóról egy bő tízperces portréfilm készült idén. A pécsi csoda című, két részben megjelent kisfilmben a Pécsett, a Szpartak Moszkvával és a Fenerbahcéval is nagy sikereket elérő, legendás kosárlabdaedző visszatért sikerei színhelyére, a pécsi Lauber Dezső sportcsarnokba, ahol a régi nagy győzelmekről mesélt, majd a nevével fémjelzett akadémiát mutatta be röviden.

Rátgéber László fogalom az európai kosárlabdában. Még nem volt 27 (!) éves, amikor 1993-ban a Pécs női kosárlabdacsapatának vezetőedzője lett. Ott aztán kilenc magyar bajnoki címet és kilenc Magyar Kupa-győzelmet aratott, valamint két Euroliga-bronzérmet is begyűjtött a Horváth Judit, Sztojkovics Éva, Csák Magdolna, Balázs HajnalkaZsolnay Gyöngyi, Jolanta Vilutyte, Béres Tímea, Iványi Dalma, Károlyi Andrea, Ujvári Eszter, Fegyverneky Zsófia, Vajda Anna, Slobodanka Tuvic fémjelezte együttessel. 

20 éve hunyt el a pécsi kosárlegenda, Horváth Judit | Eurosport

Fotó: a PEAC-PÉCS Női Kosárlabda Klub FB-oldala Húsz évvel ezelőtt, 1997. szeptember 12-én hunyt el közlekedési balesetben Horváth Judit, a pécsi és a magyar kosárlabda egyik legnagyobb alakja, háromszoros magyar bajnoka, 67-szeres válogatottja. Mindössze 34 éves volt. Cikkünkkel rá emlékezünk.

"Kellett egy új arc, jókor érkeztem. Hoztam egy nagy szívet, hideg fejet, négy koffert és rengeteg energiát."  - mondja az első rész elején arról, hogy milyen csomagot hozott magával, amikor a Vajdaságból Pécsre költözött. "Nekem a csarnok a barátom. Nagy meccsek előtt mindig elmentem autóval előtte. Imádtam a parkettát, szerettem a palánkokat. Egy dolgot sajnálok, hogy nem vittem el, a székemet." -  meséli a Lauber Dezső sportcsarnokban sétálva Rátgéber László, amelynek kispadjáról 2008-ban távozott.

"Horváth Judit volt itt a kulcsfigura, ő volt a csapatkapitány, két kézzel dobott. A 'soha fel nem adom', a 'nincs egyetlen elveszett labda'-felfogás jellemezte, ő belőle lett Rátgéber László, ő belőle lett minden, a pécsi szív." -  idézi fel a csodálatos, pécsi születésű, tragikusan korai haláláig csak a Pécsben kosarazó Horváth Judit alakját Rátgéber.

"Reggel 8-tól este 10-ig itt szoktam lenni, ezért hagytam fel a professzionális sporttal." - ezzel a Rátgéber-mondattal kezdődik a film második része, amely tele van emlékezetes mondatokkal a főszereplőtől: "Szenvedélyes ember vagyok, enélkül nincs sport, nincs kosárlabda, nincs semmi. Huszonévesen és 50 esztendősen is megvan ugyanaz a szenvedély. Van egy kalap, amelyikből annyit szabad kivenni, amennyit beleteszünk. Ennek az egyensúlyát nem tudtuk megtartani."

Kapunk életvezetési tanácsokat, csak rá jellemző aranyköpéseket is:

"Az egészséges életmódot abban látom, hogy az antioxidánsokat lehet keverni az antidepresszánsokkal."

Néhány másodpercben összefoglalta azt a 15 évét, amit pécsi edzőként eltöltött, és ami a médiában lejött róla:

"Amikor 6000-en kiabálják a nevedet, vagy a Nemzeti Sportban jót vagy rosszat írnak rólad, akkor beleéled magad abba, hogy te az vagy, amit leírnak rólad. Valójában arra kell rájönni, hogy nem kell, hogy sokan szeressenek. Rátgéber László nem az, aki transzparens volt. Mindig kínáltam valamit a nyilvánosságnak, hogy ne a nyilvánosság keressen."

Fűzy Ákos, a magyar kosárlabda aranyembere | Eurosport

Négy éve, hogy Tapodi Péter, az Uni-Győr női kosárlabdacsapatának klubigazgatója a helyszínen, Fűzy Ákos vezetőedző a kórházban életét vesztette abban az autóbalesetben, amely 2013. szeptember 7-én a 85-ös számú főúton, Vitnyéd és Kapuvár között történt. Cikkünkben a hozzánk igen közel álló Fűzy Ákosra emlékezünk.

A pécsi sikerkorszak ars poeticáját úgy foglalja össze, hogy közben láthatjuk, ahogy belép a hű fegyverhordozójáról, örökös másodedzőjéről elnevezett pályára, a Fűzy Ákos kosárlabdapályára. Fűzy Ákos - és Tapodi Péter - 2013 őszén hunyt el autóbalesetben. Fűzy 13 szezonon át volt a MiZo Pécs 2010-nél Rátgéber másodedzője, szerepet vállalt a magyar női kosárlabda-válogatottnál is, Sterbenz Tamás, majd Rátgéber segítőjeként is. A baranyai klub sikerkorszakában, másodedzőként kétszeres Euroliga-harmadik, nyolcszoros magyar bajnok és kilencszeres Magyar Kupa-győztes. 2008 júniusától, Rátgéber Moszkvába távozása után a pécsi női csapat vezetőedzőjévé lépett elő. A kispadon töltött két év alatt azt a bravúrt mondhatta el magáról, hogy első három döntőjét mind megnyerte lányaival.

"A siker csak eredmény volt, nem cél. Azok az értékek, amiket képviseltünk, nagyobb siker, mint maga az eredmények."

Zárásként megtudhatjuk, mi az általa alapított intézmény lényege:

"Az Akadémia az, ami a falakon belül történik. Ha változtatni akarunk, az első dolog, amit meg kell változtatni, az a gondolkozás. Azt mondtam félig viccesen, hogy 'vetődni minden labdáért'. És akkor az életben is boldog lesz az ember. Aki megtanul vetődni minden labdáért, az boldogulni fog akárhol, a kosárlabdapályán kívül is."


Hozzászólások