Kosárlabda - Fegyverneky Zsófia, az utolsó mohikán
Fegyverneky Zsófia, az utolsó mohikán
Fotó: fiba.basketball

Fegyverneky Zsófia, az utolsó mohikán

Takács MártonTakács Márton
2018/04/23 15:03

"Mindenütt jó, de legjobb Sopron" - ez a cikk most nem a VOLT Fesztiválról szól majd, bár a szlogen ez esetben is érvényes. A Sopron Basket női kosárlabdacsapata az év egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva bejutott az Euroliga négyes döntőjébe, amelynek rendezését elnyerve, kihasználva a hazai környezet előnyeit egy pazar és katartikus végjátékkal záruló, bravúrral megnyert meccsen bejutott a sorozat fináléjába - első magyar klubként -, ahol bár kikapott a sokkal esélyesebb Jekatyerinburgtól, egy arannyal felérő ezüstérmet nyert. Pláne, hogy már a negyeddöntő elérése bravúrnak számított tőlük egy olyan csapattal, melynek a négyes döntő előtti Euroliga-menetelését csak a soproniak láthatták, egy tévé sem tartotta ugyanis érdemesnek őket arra, hogy képernyőre tűzze meccseiket és minket, hogy láthassuk azokat.

Ezüstérmes a Sopron az Euroligában | Hosszabbítás

Első magyar csapatként ezüstérmet szerzett a házigazda Sopron a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjében, mivel a vasárnapi fináléban 19 ponttal kikapott a negyedik trófeáját begyűjtő orosz Jekatyerinburgtól. A magyar bajnok esti fellépésére zsúfolásig megtelt a Novomatic Aréna, s elfoglalta helyét az egyik mobil lelátón a mintegy kétszáz fős jekatyerinburgi tábor is, benne a nyolc üstdobossal és a megafonos vezérszurkolóval.

Ebben a szereplésben is kulcsszerepe volt Fegyverneky Zsófiának, generációja talán utolsó mohikánjának, aki még a legmagasabb szinten is képes kiemelkedő teljesítményre. A pécsi születésű kosaras közel 34 évesen érte el legnagyobb sikerét ezzel az Euroligában elért második hellyel. 

Ahogy Károlyi Andrea szíves közléséből tudjuk, Fegyverneky Zsófi már a Pécs 2001-es, baranyai bronzéremmel záruló, feledhetetlen messinai Euroliga Final Fourján ott volt, "17 évesen ott ült a lelátón imádott apukájával.", írta Facebook-oldalán kedvenc női kosárlabdázónk. A legrangosabb európai kupasorozat 2004-es pécsi négyes döntőjén már a csapatban szerepelt, arról az elképesztő hétvégéről éppen a sérült Károlyi Andi hiányzott a Pécsből, akit a többezres hazai szurkolótábor - közöttük e sorok írójával - percekig éljenzett a Lauberben, miközben Andi ezt hallva sírva állt a pályán. Üröm az örömben, hogy Fegyverneky abban az évben veszítette el autóbalesetben elhunyt édesapját. Majd a 2005-ös szamarai Final Fouron is részt vett a Péccsel, ahol remekül játszott, így igen nagy tapasztalatokkal vághatott neki az idei sorozatnak, de még ő sem gondolhatta, hogy ilyen parádés lesz a vége.

18 éves kora óta - egy évadnyi brnói kitérővel 2008/2009-ben - az euroligás pécsi csapatban szerepelt 2011-ig. Emlékszünk rá, amikor még csak kiegészítő ember volt Rátgéber László fenomenális csapatában, hogy aztán a város egyik legendás kosarasává váljon Horváth Judit, Sztojkovics Éva, Jolanta Vilutyte és Iványi Dalma mellett. Ha Iványi volt sok szezonon át - az összesen, amíg ott játszott - az aktuális vezetőedző jobb keze, akkor az idővel meccsenként már 35 perceket kapó Zsófi volt a bal. Egészen addig, amíg 2011-ben a széteső, anyagilag és mindenféle értelemben padlón lévő pécsiektől a legnagyobb belföldi riválishoz, a Sopronhoz szerződött, ahol már ő volt a trénerek meghosszabbított jobbkeze a parkettán. Akkor azt nyilatkozta, hogy "más helyzetben örökre maradtam volna a Pécsben, itt nőttem fel, semmi okom nem lett volna a távozásra." Az akkori soproni kedvenc, Honti Kata helyére szerződött, azóta pedig már hét éve a Sopron vezére, csapatkapitánya. Nem mellesleg Károlyi Andi is ezt a Pécs-Sopron utat járta be korábban.

2012-ben még meglepetésre elveszítették a bajnoki döntőt az azóta tragikus buszbalesetben elhunyt Fűzy Ákos vezette győriek ellen, 2013-ban már veretlenül lettek bajnokok a soproniak. Miközben Zsófi a sikert követően a SportKlub TV-nek nyilatkozott, jött edzője, Székely Norbert, és csékája nyakába zúdított egy csomó pezsgőt. 

A magyar válogatottban 19 esztendős kora óta szerepelt 128 alkalommal, a nemzeti együttestől tavaly búcsúzott. Játszott három Európa-bajnokságon, hét éven át volt csapatkapitány. 2015-ben született meg kisfia, Márk - Zsófi férje Dénes Gábor, korábban szintén válogatott kosaras -, saját bevallása szerint a visszatérése után végezte élete legkeményebb edzéseit. Az a hozzáállás, alázat, a kosárlabda szeretete és az a munkamánia, ami őt gyerekkora óta jellemzi, eleve kihalóban van nem csak a kosárlabdában, gyakorlatilag minden sportágban itthon.

Fegyverneky és az ő korosztályához tartozó, korábban két, Pécsett is meghatározó játékos, mint Nagy-Bujdosó Nóra és Vajda Anna már nem játszanak ilyen magas szinten, Kocsis Boglárka pedig orvosi utasításra 2010-ben kénytelen volt visszavonulni. Zsófi azt mondta, Sopronon kívül már nem fog máshol játszani, karrierje vége felé jött egy újabb, hazai pályán vívott Euroliga négyes döntő, előbb egy, az utolsó másodpercekben dobott Milovanovic-triplával megnyert elődöntővel, melyen Fegyverneky tíz ponttal, közte két triplával jelentkezett, majd egy elveszített fináléval.

Bár a magyar Euroliga-győztes játékosok száma nem nőtt tovább az eddigi kettőről - Béres Tímea a Valenciennes, Honti Kata a Valencia színeiben ért fel korábban a csúcsra -, felejthetetlen négyes döntőt rendezett Sopron. Nyilván az lett volna a legszebb, ha a többi hazai kosaras mellett Fegyverneky Zsófi is aranyéremmel gazdagodik a végén, de ez a második hely felér egy elsővel, egy lenyűgöző pályafutás megkoronázásaként. A klub ügyvezetőjétől, Török Zoltántól különdíjat is kiérdemelt, amit a szervezők a FIBA-tól kaptak a rendezésért, a részvételért, hogy aztán a legjobb kezekbe kerüljön.

A hétvégén az M4 Sport szakértőjeként dolgozó Honti Kata és a jelenlegi szövetségi kapitány, Székely Norbert is kiemelték Fegyverneky Zsófi profizmusát, hogy az ragadt át csapattársaira. A Sopron zseniális vezetőedzője - Honti trénereként a Valenciával Euroliga-győztes, majd háromszor döntős a Fenerbache és az Orenburg révén -, a baszk Roberto Íñiguez a katartikus pénteki elődöntő után élő adásban vallott szerelmet Zsófinak. Mi idáig nem merészkednénk, de azt boldogan írjuk le, hogy nagyon jó volt látni egyik legkedvesebb kosarasunk határtalan örömét.

Hozzászólások