Kosárlabda - „Megszakad a szívem, el vagyok keseredve, testvér!” - fájdalmasan megható posztban tisztelgett LeBron James Kobe Bryant előtt
„Megszakad a szívem, el vagyok keseredve, testvér!” - fájdalmasan megható posztban tisztelgett LeBron James Kobe Bryant előtt
Fotó: Europress/AFP

„Megszakad a szívem, el vagyok keseredve, testvér!” - fájdalmasan megható posztban tisztelgett LeBron James Kobe Bryant előtt

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/01/28 12:25
Kobe Bryant halála nem csak az NBA-t és a kosárlabdát szerető rajongókat rázta meg, hanem az egész világot. 

Szinte mindenki megemlékezett és lerótta tiszteletét a vasárnap helikopterbalesetben tragikus körülmények között elhunyt NBA-ikonról legyen szó sportolóról, közéleti személyiségről, celebről, szurkolóról. Az utolsók között volt LeBron James is, Kobe jóbarátja. A tavaly Clevelandből éppen a Lakershez átigazoló klasszis fájdalmasan megható posztban búcsúzott barátjától, akit bátyjának, mentorának tartott és aki éppen a tragikus baleset előtt pár órával gratulált neki, amiért lehagyta minden idők NBA pontlistáján. 

Vasárnap este óta aranysárga-lilába öltözött szinte minden az Egyesült Államokban. Clevelandtól Atlantáig, New Yorktól egészen Kaliforniáig minden nagyváros legjellegzetesebb épülete aranysárga-lila megvilágítást kapott, így tisztelegve a tragikus körülmények között elhunyt Kobe Bryant előtt. 

Már a tragikus hír napvilágra kerülte után elárasztották a közösségi média összes platformját a részvétnyilvánító posztok, szinte kivétel nélkül mindenki megemlékezett az NBA valaha volt egyik legjobb játékosáról. Megható üzenetet írt a valaha volt legnagyobb, Michael Jordan, de megszólalt Magic Johnson, az Egyesült Államok korábbi elnöke, Barack Obama, az összes NBA-játékos, az NFL-legenda Tom Brady, a golfozó-ikon Tiger Woods, a 19-szeres GS-győztes Rafa Nadal, műsorában beszélt Kobe-ról James Corden és a Grammy díjátadón – amit éppen a Lakers otthonában, a Staples Centerben tartottak – Alicia Keys is. Tényleg, napestig lehetne folytatni a felsorolást, hogy kik és milyen módon tisztelegtek a balesetben elhunytak, Kobe Bryant és kislánya, valamint a többi áldozat előtt. 


LeBron James is megszólalt

A közvélemény szinte egy emberként várta, hogy LeBron James is megszólaljon. Nem véletlen, hiszen James az utóbbi másfél évtized talán legkiemelkedőbb klasszisa, Kobe pályatársa, legnagyobb ellenfele, de legfőképpen barátja, mentoráljta. A két klasszis ádáz csatákat vívott egymással, összecsapták All-Star mérkőzésen és alapszakasz meccseken is. A sors furcsa fintora, hogy NBA-döntőben sajnos soha nem mérhették össze tudásukat. A tisztelet kölcsönös volt és a barátság még a folyamatos összehasonlítgatásokat is elbírta. Mert kapcsolatuk jóval túlmutatott a kosárlabdán. Barátok voltak, vagy sokkal inkább testvérek. Kobe már két bajnoki címmel rendelkezett, amikor LeBronnak még egy sem volt, de már mindenki várta tőle. Az örökös összehasonlítást talán a NIKE lovagolta meg máig felejthetetlen reklámkampányával a legjobban, amelyben a két ikont bábokkal személyesítették meg. A legjobb talán ez az epizód, amely leginkább rámutatott a kölcsönös tiszteletre:

„Ígérem, folytatom az örökséged! Találkozunk még testvérem!”

James hétfőn hajnalban írt Instagram oldalára. A bejegyzés szívszorító, így szól:

„Nem állok készen, de legyen. Itt ülök és próbálok írni valamit, de amikor csak belekezdek, elsírom magam. Gigire és rád gondolok, a barátságunkra, az összetartozásunkra, a testvériségünkre. Pár órája hallottam a hangod, pár órája beszéltünk amikor elhagytam Phily-t és éppen utaztunk vissza Los Angelesbe. Nem hittem volna, hogy azok lesznek az utolsó szavaink egymáshoz. Mi a f...?!"
"Megszakad a szívem, el vagyok keseredve testvér! Mennyire szeretlek „nagytesó”. A szívem szakad meg Vanessáért és a gyerekekért. Ígérem, hogy folytatom az örökséged. Hihetetlen, hogy mit jelentesz nekünk és a Lakers-közösségnek. Az én felelősségem, hogy a hátamra vegyem ezt az egészet és működjön tovább. Kérlek adj erőt a mennyből és vigyázz rám! A többit intézem! Annyi minden más van még, amit el szeretnék mondani, de egyszerűen most még nem megy, mert nincs erőm hozzá. Találkozunk még testvérem!”


Ezekkel a megható szavakkal búcsúzott LeBron James imádott és felettébb tisztelt barátjától, Kobe Bryanttől. A két jóbarát a Lakers-Sixers meccs után váltott pár szót telefonon, Kobe Bryant ekkor hívta fel és gratulált LeBronnak, aki megelőzte őt az NBA minden idők pontlistáján.


Nem lesz Lakers-Clippers rangadó a héten

Kobe Bryant halála felfoghatatlan és valószínűleg még sokáig feldolgozhatatlan lesz. Nem csak az NBA-nek, de a világnak is hatalmas veszteség a halála, mert Kobe Bryant túlmutatott a kosárlabdán, túlmutatott a sporton. Az NBA következő játéknapján rendezték volna a Lakers-Clippers Los Angeles-i rangadót, ám a Lakers vezetőségének kérésre a derbit elhalasztják. Fontos, hogy nem a játékosok kérték a halasztást, hanem a vezetőség, ugyanis egyszerűen nem állnak készen, a veszteséget képtelenek feldolgozni. Jól mutatja, hogy nem egyszerű klub, hanem sokkal inkább család a Los Angeles Lakers, hogy a franchise három legmagasabb rangú személye, Jeanie Buss tulajdonos, Rob Pelinka általános igazgató, Kobe Bryant egykori menedzser és a balesetben szintén elhunyt Gigi Bryant keresztapja, valamint az egykori játékos, jelenleg a klub tanácsadója, Kurt Rambis együtt utaztak el Kobe özvegyéhez, Vanessához, hogy segítsenek neki feldolgozni a feldolgozhatatlant. 

Az NBA közleménye szerint az NBA TV a napokban leadja Kobe utolsó mérkőzését, amelyen a Lakers-ikon 60 pontot dobott, Jerry Colangelo a kosárlabdázó Hírességek Csarnokának vezetője pedig közleményt adott ki, melyben bejelentette, hogy Bryant is bekerül a legnagyobbak közé.  

"Így tiszteltünk Kobe emléke előtt.  A történelem legemblematikusabb osztálya nyer felvételt ebben az évben Kobe, Tim Duncan és Kevin Garnett személyében" 

Hozzászólások