Kosárlabda - Kosárhét – vb-selejtezők
Kosárhét – vb-selejtezők
Foto: FIBA basketball

Kosárhét – vb-selejtezők


2018/02/27 07:43

A kupahétvége után még mindig nem rendeztek bajnoki fordulót, hiszen a férfiválogatottra világbajnoki selejtezők vártak.

Péntek este Litvániában léptek pályára a mieink. A kezdőötösben nem, de a csapatban ott volt a honosított amerikai irányító, Darrin Govens, aki egyértelműen a magyar bajnokság egyik, ha nem a legjobb légiósa.

Ahogy nálunk nem tudott részt venni a találkozón a friss spanyol kupagyőztes Hanga Ádám, úgy a vendéglátók is nélkülözték az NBA- és Euroliga-sztárjaikat. De, mielőtt rátérnénk a találkozóra, fontosnak tartjuk elmondani, hogy Litvánia abszolút Európa krémjéhez tartozik a kosárlabdázásban. Háromszoros olimpiai bronzérmes, világbajnoki bronzérmes, és háromszoros Európa-bajnok.

Nos, ezzel a litván válogatottal játszott egy parázs meccset az Ivkovic-gárda. Abszolút egyenrangú félként a harmadik negyed 57:53-al zárult, de még másfél perccel a vége előtt is 74:71-es állást mutatott a Klaipėda-i Švyturio Arena nagyórája.  Ekkor azonban Vojvoda csodapassza után Keller Ákos triplakísérlete kimaradt, míg a másik oldalon Bendziusé behullott így eldőlt a találkozó. 80:75. A vesztünket a lepattanók mellett az eladott labdák okozták, hiszen míg az első félidőben ezek száma kettő volt, a másodikban már kilenc, ráadásul kettő a saját palánkunk alatt.

Ennek ellenére hatalmas dicséret illeti a válogatottat, hiszen nem vitás, hogy a sztárokat nélkülöző litván kosárlabda is utcahosszal jár a magyar előtt, márpedig ezt a különbséget Rosco Allenék a pályán most kis híján eltüntették.

2019-es világbajnokság, Első selejtezőkör, C csoport, 3. forduló

Litvánia – Magyarország 80-75 (19-19, 22-18, 16-16, 23-22)

Magyarország: Ruják 6/6, Vojvoda 12/3, Benke 5/3, ALLEN 17/9, Keller 3.

Csere: EILINGSFELD 15/6, Govens 6, Horti -, Kovács 2, PERL 9.

Sztojan Ivkovic, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: “Gratulálok Litvániának, nemcsak azért, mert nyert, hanem azért is, mert kiváló házigazdák voltak. Nekünk célunk volt a győzelem, kikaptunk, ezért szomorú vagyok, de tisztában vagyok vele, hogy a litván csapat jobb, mint mi. Ha nem tűzünk ki magunk elé magas célokat, nem tudunk semmit sem elérni. Az Eb után átalakult a magyar válogatott, fiatalításon megyünk keresztül, hosszú út áll előttünk. Ez egy jó meccs volt, amiből nagyon sokat tanultunk. Ellenfelünk magasabb, erősebb volt, a lepattanóharc döntött.

Hétfőn este, Szombathelyen fogadtuk Lengyelország válogatottját. A kosárszeretők előtt ismert, hogy novemberben fájó vereséget szenvedtünk lengyel barátainktól, hiszen három negyeden át a mi akartunk érvényesült. Itt volt az idő a visszavágásra. Mielőtt azonban elkezdődött volna a mérkőzés, ünnepélyes köszöntéseknek lehettünk szemtanúi, hiszen most búcsúzott a címeres meztől a körmendi legenda, mindenki “Fepu”-ja, Ferencz Csaba és Tóth Norbert is.

Annak ellenére, hogy a kimondatlan cél a legalább 11 pontos győzelem volt, a lengyelek kezdtek egy 7:0-ás sorozattal. Magyarország neve mellett sokáig nem volt találat, de jött a “Govens Show”, aki úgy vette hátára a csapatot, hogy ismét sokakban merült fel kérdésként: miért nem vele mentünk az Eb-re? Ennek ellenére nem tudtunk jelentős előnyt kiépíteni, mert pontatlanul játszottunk és a lengyelek jól védekeztek. A szünetre igazságosnak mondható 32:32-vel vonultak a felek.

Az áhított +10-et a harmadik negyedben sikerült azonban elérni, és amikor 4 szombathelyi játékost küldött pályára Ivkovic tombolt az Arena Savaria közönsége. A lengyelek azonban továbbra is pokoli keményen védekeztek (igaz mi is), így a záró játékrészben elkövetett kisebb hibáink miatt hétpontos győzelmet arattak Vojvodék, főként a “hazai” hátvédpáros, a 15 pontig jutó Govens, és az eggyel többet a közösbe tévő Perl vezérletével.

2019-es világbajnokság, Első selejtezőkör, C csoport, 4. forduló

Magyarország – Lengyelország 64-57 (12-14, 20-22, 24-12, 8-13)

Magyarország: Váradi 3/3, Vojvoda 11/3, Ferencz 3/3, Allen 5/3, Keller Á. 2

cserék: GOVENS 15/9, Horti -, Benke -, Eilingsfeld 7/3, PERL 16, Tóth N. 2

Sztojan Ivkovic, a magyar kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya: “A magyar kosárlabda hónapról hónapra, évről évre fejlődik, ezt támasztja alá az is, hogy Debrecenben és most is telt ház előtt, jó hangulatban játszottunk. Nekünk ez nagyon sokat jelent. Köszönöm mindenkinek, aki mellettünk áll, különösen annak a két játékosnak, aki ma elbúcsúzott a válogatottól. Ez számomra egy kisebb érzelmi kitörés volt, Ferencz Csabával és Tóth Norberttel is éveken keresztül „együtt éltem”, ez persze továbbra is így lesz, de a pályáról hiányozni fognak nekem. Büszke vagyok a fiatalokra is, azt gondoltam, hogy amikor elmegy ez a generáció, utána nem fogom tudni beleélni magam az újba, de ők is ugyanúgy mellém álltak. Van jövő képünk.”

Ezzel a győzelemmel a válogatott hatalmas lépést tett a továbbjutás felé.

Hozzászólások