Kosárlabda - Kosárhét – Kupagyőztes a Szolnok
Kosárhét – Kupagyőztes a Szolnok
MTI Fotó: Balázs Attila

Kosárhét – Kupagyőztes a Szolnok


2018/02/19 07:33

Nem titok a sportág rajongói előtt, hogy az elmúlt héten nem rendeztek bajnoki fordulót, hiszen a legjobb nyolc csapat a Magyar Kupáért csatázott.

Debrecen eddig egyszer (2003-ban) volt házigazdája a kupakiírásnak, akkor az ASE emelhette magasba a kupát.

Aki már a péntek délutáni negyeddöntőket is figyelemmel követte, meggyőződhetett róla, hogy a hajdúsági főváros abszolút rossz választás volt az MKOSZ részéről. Akkor is így vélekednénk, ha a DEAC kvalifikálta volna magát. Természetesen a Főnix csarnokkal semmi gond nincs, de a mérkőzések tök üres lelátók előtt zajlottak. Alig 150-en látták a helyszínen, hogy a Perlt és Pustahvar-t nélkülöző Falco csodát tett, hiszen a Pécs a magabiztos vezetését nem tudta megtartani. Az utolsó negyedet 33:12-re, a meccset pedig 92:83-ra vesztették el Csirke Ferenc tanítványai.

A hatalmas távolság miatt a liga legfanatikusabb ultráit magáénak tudó ZTE sem kapta meg azt a támogatást, amit megérdemelt volna. Pedig nekik nagyon kellett volna a megszokott kék armada, mert ebben a lebonyolításban az egerszegiek még meccset sem tudtak nyerni. Most sem. A találkozó nagy részében fej fej mellett haladt a két csapat, de az alig 300 néző azt láthatta, hogy az alacsony színvonalú találkozó végén az ASE játékosai örülhettek (61:58).

Következett a legutóbbi két kiírás győztese és a két, a nemzetközi kupában még állva maradt gárda negyeddöntője. Szünetben azt gondolhattuk jön az idei 4. Alba-K.O. a Körmend ellen, hiszen nem kevesebb, mint 20 (48:28) volt közte. A folytatásban azonban beindult a körmendi triplagyár. 32 pont – közte nyolc hármas – hullott a fehérvári gyűrűbe, ezzel Fepuék visszaérkeztek a meccsbe, de mindhiába. A végjáték a fehérváriaké volt, így ők jutottak elődöntőbe. (86:82)

A negyedik parti azé a két csapaté volt, akik egyértelműen legjobban jártak a debreceni rendezéssel. A Kecskemét és a 2011 óta mindig döntős Olaj feszült egymásnak egy éjszakába nyúló találkozón. A KTE viszonylag jól tartotta magát három negyeden át, de a negyedikben kijött a két csapat közötti különbség, így 89:78 lett a végeredmény a szolnoki piros-feketék javára.

Négy csapat tehát már pénteken utazhatott haza. Szombaton pedig a Falco nyolc év után jutott döntőbe, miután magabiztosan verte a Paks-ot, immár Perl Zoltánnal a soraiban. 81:64.

Az esti meccsen a legutóbbi finálé két szereplője feszült egymásnak. Akár azt is mondhatjuk, hogy az Olaj hazai pályán fogadta legfőbb riválisát, hiszen a nyolc csapat tábora közül mindössze a szolnoki képviseltette magát jelentős létszámban. Ennek ellenére az Alba kezdett 5:0-val. Ezt követően azonban az Olaj olyan védekezést mutatott be, hogy a fehérváriak csak 11 pontot értek el a hátralévő 9 percben! Az egész találkozón Milosevicék akarata érvényesült. Az Alba döntetlen állás közelében is alig-alig járt bár a végjáték szoros lett. Ekkor azonban az a Vojvoda Dávid hintett egy triplát, akinek hét megszerzett lepattanón kívül szinte semmi nem jött be addig. 13 dobásából mindössze három esett be, igaz abból egyik eldöntötte a rangadót. A Szolnok ismét döntőbe jutott. (75-67).

A vasárnapi bronzmeccsen az döntött, ami mindig szokott egy ilyesféle helyosztón. A két csalódott csapat csatáját az nyerte, aki hamarabb feldolgozta a vesztes elődöntőt. Most ez a Paks lett (67:53), így a tavalyi győztes Alba Fehérvár idén érem nélkül távozott Debrecenből.

Ahogy fentebb olvashattátok, a Falco nyolc év után, az Olaj sorrendben nyolcadjára jutott fináléba. Mégis utóbbi kezdett jobban. 14:2-őt, és 39:26-ot is mutatott a nagyóra, így a Szolnok 11 pontos előnnyel (46:35) térhetett pihenőre. A szombathelyiek egyszerűen képtelen voltak, nem hogy közelebb, hanem tízen belül kerülni, így a harmadik negyed után 61:48-ról jött az utolsó 10 perc. Milosevicék nem csak sokkal jobban dobtak, hanem több lepattanót is szedtek. A folytatásban semmiféle változás nem állt be. A Szolnok mindhárom nap erőt demonstrált, kiválóan játszott és nem csak parádés szurkolótáborának bizonyította, hogy nem véletlenül vezeti a bajnokságot. A Falco ellenben az 5. kupadöntőjét is elbukta. (82:67)

A Magyar Kupa 2018. évi győztese a Szolnoki Olaj KK. Immár hetedik – 2011 óta ötödik – alkalommal.

Annak ellenére, hogy a döntőre többen is érkeztek Szombathelyről, továbbra is azt állítjuk: hatalmas hiba volt a nyolcas döntőt Debrecenbe vinni, bár tavaly Győrben sem volt több néző, pedig az a nyugat-magyarországi csapatoknak sokkal közelebb van.

Dragan Alekszics: ”Nagyon fontos volt, hogy nem engedtük kibontakozni Darrin Govenst az elzárás-leválások után. Ki tudtuk használni, hogy rövid volt a Falco rotációja, fizikailag jobb állapotban voltunk, ez vezetett a győzelmünkhöz. Nagyon örülök ennek a sikernek, a srácok és a szurkolók is megérdemelték!”

Szrecsko Szekulovics: ”Ezen az estén a Szolnok jobb teljesítményt nyújtott. Támadásban sokat hibáztunk, tiszta dobásokat rontottunk el. Ellenfelünk szinte végig dominált a mérkőzésen. Büszke vagyok a játékosaimra, hogy eljutottunk a döntőbe, a problémáink ellenére tisztességesen végigcsináltuk a hétvégét.

Magyar Kupa-győztes: Szolnoki Olaj KK (Luksa Andric, Steven Browning, Quincy Ford, Kovács Péter, Sztrahinja Milosevics, Kendrick Perry, Polyák László, Rudner Gábor, Samuel Taiwo, Tóth Ádám, Tóth Zoltán, Vojvoda Dávid, edző: Dragan Alekszics – aki immár 3 Magyar Kupát nyert a Szolnokkal)

2. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

3. Atomerőmű SE

4. Alba Fehérvár

5–8. Pécsi VSK-Veolia, Zalakerámia ZTE KK, Egis Körmend, KTE-Duna Aszfalt

Gratulálunk Hanga Ádámnak, aki Király-kupát nyert a Barcelonával!

Hozzászólások