Kosárlabda - Kosárhét – Hanga megsérült
Kosárhét – Hanga megsérült
Foto: kosarsport.hu

Kosárhét – Hanga megsérült


2018/03/05 07:13

Hosszú kihagyás után folytatódott a hazai pontvadászat, de mielőtt rátérnénk az aktuális fordulóra Hanga Ádi sajnálatos sérülésével kell kezdenünk. A Barca honlapja szerint (bal) térdsérülést szenvedett és előzetesen 4-6 hét pihenőt (azaz kb. 10 meccses kihagyást) javasolnak számára az orvosok. A gránátvörös-kékek az idei esztendőben súlytalanok az Euroligában, hiszen pillanatnyilag utolsó előtti, azaz 15. helyen pironkodnak, míg a spanyol bajnokságban jelenleg a bronzérmes pozíció az övék, igaz a negyedik helyen álló Baskonia (Hanga előző klubja) ugyanúgy 26 pontot gyűjtött eddig, mint Ádiék.

A „folytatódott a bajnokság” kijelentésünk csak részben igaz, hiszen szombaton és vasárnap csak három mérkőzést pótoltak a 18. fordulóból, mégpedig azokat, amelyekben a nemzetközi kupacsapatok voltak érdekeltek. Csalódottak azonban picit sem lehetünk, hiszen a háromból kettő egészen biztosan rangadónak volt nevezhető. Legalábbis előzetesen.

Bevallom kerestem-kutattam, de egészen sokat kellett visszalapozni azért az információért, hogy megtudjam, az Olaj mikor győzött utoljára az atomvárosban. Nos, ha jól írtam ki: 2014. június 4-én, a bajnoki döntő második mérkőzésén, 77:71-re. Azóta, azaz több mint három és fél éve nem. Eilingsfeld, Tóth Ádám, Vojvoda, Milosevic és Báder Márton akkor is főszereplő volt, de utóbbi ma már „csak” igazgatóként szurkol a Szolnoknak. A Magyar kupa arany és bronzérmesének találkozóján hazai színekben bemutatkozott a Seth Allen helyére igazolt Ricky Tarrant. A Paks azonban olyan gyalázatosan gyenge dobóformával jelentkezett, hogy ennek tükrében nem volt meglepő, hogy gyakorlatilag félidőre eldőlt a meccs (31:49). A szünetben biztosan nem itta meg a célzóvizet a Cizmic-gárda, mert három negyed után 3/21-as triplamutatójuk állt a táblán, így pedig nem lehet nyerni, nem csak a  friss kupagyőztes, hanem senki ellen sem. Az Olaj tovább robog a bajnoki cím felé, hiszen a legrázósabbnak tartott tavaszi rangadóját tükörsimán hozta. Nem túlzás kijelenteni, hogy Vojvodáék az alapszakaszt már csak elveszteni tudják, hiszen a hátralévő hat meccsükből négyet otthon játszanak, és szinte földön túli csoda lenne akár egyetlen vereségük is. Kosárlabdában ritkán látható módon, mind a 12 pályára lépő szolnoki játékos szerzett pontot, az ASE pedig nagyon rossz napot fogott ki.

Egy órával később a kupában csalódott, Debrecenből érem nélkül távozó Alba Fehérvár fogadta a légiós cserén átesett Pécset. A szerb/magyar center Nebojsa Dukics a MAFC-ba igazolt, helyére pedig a 25 esztendős Devin Brooks érkezett a Mecsekaljára. A bökkenő csak az, hogy ő még véletlenül sem az ötös, hanem 1-2-es poszton vethető be, de ennek is megvannak az okai természetesen, mégpedig az, hogy a gyógytornát már elkezdő Supola Zoli sérülése után nem tudni mikor állhat Csirke Ferenc rendelkezésére, így a csapatnak szüksége van egy mezőny emberre. A tartalékos PVSK csak szünetig tudta tartani a lépést a bajnokkal, és majd húszpontos vereséget szenvedett.

Szombathelyen, a héten már volt egy fieszta, amikor is válogatottunk, egy pokoli kemény meccsen győzte le a lengyeleket, a hazai hátvédpáros, azaz Govens és Perl nagyszerű játékával, de úgy véljük ahhoz nem kell külön magyarázat, hogy a „vasi El Clásicóhoz” ott semmi nem fogható.  Vasárnap este újra megtelt tehát az Arena Savaria, és ez szó szerint értendő, hiszen már péntekre gazdára talált az összes belépő.

Káprázatos hangulatban indult 40 perces útjára a labda. Jól kezdett a hazai gárda, de a második és harmadik negyedet a vörös-feketék nyerték, így parázs végjátékot ígért a zárófelvonás. Amit meg is kaptak a kosárlabdázás szerelmesei, mert csak az utolsó percekben sikerült leszakítania magáról Perléknek a Körmendet, így ők nyerték a szuperrangadót. Másodszor tombolt tehát a hét folyamán szombathelyi közönség. Most is joggal, hiszen ezzel a győzelemmel kedvenceik beérték a második helyen álló, most legyőzött riválist.  Sikerükhöz nem férhet kétség, hiszen a kezdőötösből négyen is 20 VAL fölött zártak, azaz Govens-Perl-Váradi-Borisov kvartett kiválóan tolta a szekeret, míg a másik oldalon senki nem dicsekedhet ilyen mutatóval. Továbbra is bevehetetlen az Arena Savaria.

A csonka forduló abszolút nyertese így az Olaj, és a fentebb már részletezett okok miatt, hatalmas lépést tett az alapszakasz-győzelem felé.

Eredmények:

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, alapszakasz, 18. forduló:

Atomerőmű SE – Szolnoki Olaj KK 57-90 (14-22, 17-27, 16-16, 10-25)

Alba Fehérvár – Pécsi VSK-VEOLIA 92-71 (20-20, 14-19, 32-15, 26-17)

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Egis Körmend 83–79 (23–16, 15–21, 19–24, 26–18)

Hozzászólások