Kosárlabda - Ivkovic imádja, hogy már az elit is utál a magyar kosárválogatott ellen játszani
Ivkovic imádja, hogy már az elit is utál a magyar kosárválogatott ellen játszani
Fotó: MKOSZ

Ivkovic imádja, hogy már az elit is utál a magyar kosárválogatott ellen játszani

Mártha BenceMártha Bence
2019/03/01 13:23

A férfi kosárlabda-válogatott legyőzte, és ezzel megelőzte Horvátországot a vb-selejtezők utolsó fordulójában. Bár a világbajnoki szereplést nem sikerült kivívni, ez Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerint irreális elvárás lett volna a csapatával szemben, annak viszont nagyon örül, hogy mindenhol pozitívan beszélnek a csapatáról. Számunkra nem a vb-, hanem az Eb-szereplés a mérce. 

“Horti, shut up!” - bődült el Ivkovics Sztojan kapitány a horvátok elleni vb-selejtező harmadik harmadában, amikor a center egy 2+1-es akció lehetőségét vitatta meg a játékvezetővel. A vonal melletti hosszait gondterhelt arccal rovó kapitány annak ellenére nem hagyta visszaesni a koncentrációt, hogy ekkorra már biztossá vált: nemcsak laposra verjük Horvátországot, de kb. az elmúlt fél évszázadban először megelőzzük őket valahol kosárlabdában. A jeles alkalom egy vb-selejtezőben jött el.

Vojvoda a selejtezők legjobb pontdobója lettVojvoda a selejtezők legjobb pontdobója lettFotó: MKOSZ

“Személy szerint nem okozott lelki problémát, hogy a horvátok ellen kellett vezetnem a csapatomat - mondta a szerb apától, és horvát anyától született egykori klasszis játékos - bár attól elég büszkének éreztem magam, amit a horvát újságokban olvastam a meccsről másnap. Az egyiknek az volt a szalagcíme, “Szerencsés, aki nem látta ezt a horrort”. Kell ennél nagyobb dicséret?” - mondta széles mosollyal a szövetségi kapitány.

Már utálnak ellenünk játszani

Ivkovics egy nyilatkozatában azt mondta, azt akarja, hogy az ellenfelek utáljanak ellenünk játszani. A kapitány szerint fontos, hogy mindenki tisztában legyen a realitásokkal, és a fejlődés lépcsőfokaival. Bár tisztában van vele, hogy a bravúros, 2017-es szereplést a közvélemény most már kvázi elvárásként fogalmazza meg, szerinte ezzel a világon semmi gond nincs.

“Először jussunk ki az Európa-bajnokságra. Ha ez nem sikerül, abban a másodpercben benyújtom a lemondásomat. Sok-sok szerencsére is szükség lesz, de úgy érzem, az utóbbi időben jó szériában vagyunk, megdolgozunk a sors kegyeiért. 

"Erre nemcsak a selejtezőben, hanem az esetleges csoportbeosztásnál is nagy szükségünk lesz, ha eljutunk odáig.”

Csapatmunka SzombathelyenCsapatmunka SzombathelyenFotó: MKOSZ 

“De közben azt is tudni kell, hogy számiunkra a legjobb 16-nál feljebb egyelőre nem vezet út. Egyelőre az a maximum, de nekem szerencsére olyan csapatom van, amelyik hajlandó megdögleni a pályán ezért a bizonyos maximumért, és nem éri be kevesebbel.”

Nem a legjobb játékosokat, a legjobb csapatot keresi

“Engem sokat támadnak a válogatott keret összetételéért, számon kérik rajtam, hogy hol van ez a játékos, vagy a másik. Számtalanszor elmondtam, a legjobb csapat egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb kosárlabdázókból áll. Ehhez tartom magam most is, és az eredmények a filozófiámat igazolják. Azokkal a játékosokkal, akiket néhányan hiányolnak, a magyar válogatott az európai negyedik kalapban volt. Idén pedig hat győzelemmel és hat vereséggel zártuk a vb-selejtezőket, elkaptunk néhány kimondottan erős csapatot, és elég közel kerültünk ahhoz, hogy a magyar kosártörténelemben először kijussunk a világbajnokságra.”

Ez így is bravúr volt, fiúk!Ez így is bravúr volt, fiúk!Fotó: MKOSZ

“Vannak kiváló játékosaink, és több fiatal is bekerült a csapatba az Eb óta, akik szinte mind hozzátettek a játékunkhoz. Egyértelműen sikerként éltem meg a vb-selejtezőket, csapatként is sokat léptünk előre. Lehetnék csalódott, mert tényleg nem volt messze a még nagyobb bravúr, de már elég öreg vagyok ahhoz, hogy ne legyek indokolatlanul optimista. Szép, hogy sokáig élt a remény, de ennyi.”

Több bravúr közül nehéz kedvencet választani

Már a selejtezők első körében is összejött egy bravúr a magyaroknak, hiszen a bombaerős lengyel csapatot sikerült legyőznünk itthon, de például Litvániában két perccel a lefújás előtt labdánk volt a vezetéshez, tehát az elitcsoport későbbi győztese ellen is jó meccseket játszottunk.

A végén minden szép lettA végén minden szép lettFotó: MKOSZ

“És főleg a litvánok ellen, hazai pályán, meg az olaszok ellen is. A hajráig szorossá tudtuk tenni mindkettőt, igazi ki-ki-meccset játszottunk a kontinens elitjéhez tartozó csapatokkal. Egyébként az sem véletlen, hogy hazai meccseket említek első körben, mert Debrecen, Szombathely és Budapest is fantasztikus otthonunk volt. Sok néző előtt, szuper körülmények között léptünk pályára, és úgy éreztem, megkedvelték a csapatunkat a szurkolók mindenhol. Otthon éreztük magunkat mindegyik helyszínen, és ez nagyon fontos tényező.”

De azért egy kedvenc csak van, nem?

“Visszagondolva az egész sorozatra, azért azt hiszem, a lengyelek legyőzése volt a legnagyobb bravúrunk. Az, hogy oda-vissza megvertük Hollandiát, szintén fontos, de én őket előzetesen sem tartottam annyira erősnek, mint a közvélemény. Tudtam, hogy őket képesek vagyunk legyőzni, és a fiúk is magabiztosan játszottak.”

“Nekünk minden skalp számít. Az Eb-n feltettük magunkat a térképre, de szerintem azóta többször is bizonyítottuk, hogy nem egyszerű fellángolásról volt szó, hanem komolyan számolni kell a magyar válogatottal. 

"Azt gondolom, jó pályára állt a magyar kosárlabda, a MKOSZ a sportág érdekeinek megfelelően használja a forrásokat, így az utánam következő kapitányoknak vélhetően már nem fog akkora gondot okozni egy-egy kieső játékos, mert akkora merítésből dolgozhatnak, amiről most csak álmodozhatunk.”

Ilyenkor kicsit vissza kell nézni

Ivkovicsnak a horvátok elleni meccs után a felbőszült horvát újságírók is feltettek néhány kérdést, többek között azzal kapcsolatban, hogy a magyar felnőtt válogatott még soha, semmilyen sorozatban nem előzte meg Horvátországot.

“Az nagyon fontos visszaigazolás, hogy a szaksajtó pozitívan ír rólunk. Már az Eb-n is azt írta a délszláv sajtó, hogy a szlovénok mellett a magyarok voltak a torna kellemes meglepetései, és azóta is sok elismerést kapunk. Vannak klasszis játékosaink is, de inkább egy harcos banda vagyunk, akik soha nem adják fel, és ezért sokszor jó meccseket játszunk, ezt pedig szeretik a szurkolók.”

Sokszor jó meccseket játszunkSokszor jó meccseket játszunkFotó: MKOSZ

A kapitány szerint egy-egy sorozat végén mindig érdemes az előttünk végzők mellett egy pillantást vetni azokra is, akiket lehagytunk. “Akkor beszélünk fejlődésről, ha már többen vannak mögöttünk, mint előttünk. A kosárlabda a világ egyik legnépszerűbb játéka, mindenhol játsszák, így természetesen óriási a konkurencia. Ezért nem szabad kudarcként gondolnunk arra, hogy nem vagyunk ott a világbajnokságon. Reméljük, eljön az az az idő is, de most se mi nem hiányzunk a vébének, se a vébé nekünk." 

Azt gondolom, jogosan éljük meg sikernek az egész vb-selejtezőt, mert számunkra nem a kijutás volt a mérce. Az Eb-vel már más a helyzet, oda ki kell jutnunk, ha törik, ha szakad.”

Az Európa-bajnoki selejtezők első körét a magyar válogatott kihagyhatta, hiszen a vb-selejtezők második körébe jutással helyet szerzett magának a nyolc négycsapatos csoport egyikében. Ezekből az első három jut ki a 2021-es Eb-re, aminek egyelőre még nincs házigazdája. A magyar válogatott jó helyzetből várja a sorsolást, hiszen a vb-selejtezőcsoportja 4. helyén végzett.

Hozzászólások