Kosárlabda - Győzelemmel kezdték női kosarasaink az Eb-t
Győzelemmel kezdték női kosarasaink az Eb-t
Fotó: Europress/AFP

Győzelemmel kezdték női kosarasaink az Eb-t

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/27 18:34
A magyar válogatott remek hajrával legyőzte Szlovéniát a szerb-lett rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság nisi csoportjának nyitómérkőzésén.

A várakozásoknak megfelelően szerény létszámú közönség várta a négyezer férőhelyes Cair Sportcsarnokban az Európa-bajnokság nisi nyitómeccsét. A 2011-ben felújított és remekül klimatizált aréna kiváló védelmet nyújtott a kinti 35 fokos kánikula ellen, ám a lakosságot szemlátomást inkább a főtérnek számító Trg Kralja Milanán 17 órára meghirdetett ünnepség érdekelte, amelyen egy díszegyenruhás kórus lép fel, és ideiglenes tribünről lehet nézni vetítést a helyi nagyáruház falán.

A mérkőzés kezdetére mintegy 500 szurkoló gyűlt össze a csarnokban, a szlovén tábor 80-90 főből állt - néhányan zöld bohócparókában érkeztek -, míg a magyar zászlók alatt mintegy húszan foglaltak helyet.

A szlovén válogatott az elmúlt tíz évben rendezett kosárlabdatornák közül csak a 2017-es csehországi Eb-re jutott ki, amelyen 14.-ként zárt. A jelenlegi selejtezőben viszont öt siker mellett csak egyszer kapott ki csoportjában. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese négy győzelmet aratott, az oroszoktól pedig kétszer kikapott, a közelmúltban pedig a 2009-es Eb-n 13., a 2015-ös, részben hazai rendezésű kontinenstornán 17., két éve pedig 12. lett.

Ami a két válogatott egymás elleni mérlegét illeti, az eddig három találkozót Magyarország nyerte, legutóbb 2007-ben 74-30-ra. A 2019-es erőviszonyok ugyanakkor nem kiütéses magyar diadalra utaltak, mivel - mint arra korábban Székely Norbert is utalt - a túloldalon euroligás csapataikban meghatározó játékosok sorakoztak, míg a magyarok "kisebb súllyal" szerepelnek a nemzetközi élvonalban.

Csütörtökön az első magyar pontot Studer Ágnes érte el, majd a honosított - és társaihoz csak szombaton csatlakozott - Turner Yvonne is betalált, de a negyedik percben már az ellenfél vezetett. Az USK Prahával Euroliga-bronzérmes Teja Oblak ekkorra hat pontnál tartott, és 11-18-nál jókor jött a szülés után visszatért Horti Dóra duplája. A remek védőmunkának és a sok lepattanónak köszönhetően a hétpontos hátrány egyre csökkent (22-23), emellett a magyarok mind a nyolc büntetőjüket bedobták.

A második negyedet 8-2-vel kezdte az ellenfél, Székely Norbert időt kért, de az olasz Schiót erősítő Eva Lisec 11. pontjával hamarosan már 24-35 állt a nagyórán. Ekkor egy 8-0-ás magyar rohammal újra nyílt lett a meccs, a nagyszünetben 39-36-ra vezettek a szlovénok.

Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy a magyarok csak egy, a szlovénok pedig két triplát dobtak 20 perc alatt, a lepattanócsatában Határék álltak jobban (21/16), mint ahogy a cserepadok összehasonlításában is (8/4 pont).

Térfélcsere után Oblak 12. pontjával újra 10 pont lett a különbség, majd "mínusz" 14-nél elúszni látszott a mérkőzés. A válogatottban a 208 centis Határ szinte egymaga tartotta a lelket, állandósult a tízpontos szlovén előny, a 28. percben a 13 pontos Lisec lábsérüléssel kidőlt.

Az 59-69-ről induló zárószakaszban Zele Dorina hat pontjával újra visszajött a magyar csapat, ám Damir Grgic tanítványai bírták a nyomást, a honosított Shante Evans pedig tarthatatlan volt a palánk alatt. Határ 20. pontjával 79-81 lett az állás, Turner két triplájánál pedig eksztázisban kiabált a maréknyi magyar tábor (85-83). A hajrában az ellenfél már nem tudott újítani, így a nemzeti csapat küzdemes sikerrel kezdte meg Eb-szereplését.

A második fordulóban Olaszország lesz a magyarok ellenfele pénteken 18.30 órakor.

MTI

Eredmény C csoport, 1. forduló:
Magyarország-Szlovénia 88-84 (22-25, 14-14, 23-30, 29-15)
Hozzászólások