Kosárlabda - Csak a szokásos: Ivkovics Sztojan megint gigabravúrra készül a férfi kosárválogatottal
Csak a szokásos: Ivkovics Sztojan megint gigabravúrra készül a férfi kosárválogatottal
Fotó: Europress/AFP

Csak a szokásos: Ivkovics Sztojan megint gigabravúrra készül a férfi kosárválogatottal

Mártha BenceMártha Bence
2020/02/20 16:31
Az Európa-bajnok szlovénok ellen kezdi meg az Eb-selejtezőket a férfi kosárlabda-válogatott, ahol újra össztűz alatt áll a szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan. A kapitánnyal csapatról és keretről, esélyekről és reményekről, valamint mocsári krokodilokról is beszélgettünk a rajt előtt. 

“Semmi nem könnyű, de azért könnyebb, mint nyolc évvel ezelőtt” - mondta nevetve Ivkovics Sztojan, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya az Eb-selejtezők nyitánya előtt. “Van miben bizakodni, a közös múltunk is azt mutatja, hogy képesek vagyunk erős csapatokat is legyőzni még úgy is, ha vannak hiányzók.” 

A címvédő ellen kezdjük az Európa-bajnoki selejtezősorozatot | Hosszabbítás

A legutóbbi kosárlabda Európa-bajnokság kiemelkedő magyar sikerét követően újra optimistán vághat neki a magyar válogatott a 2021 szeptemberében megrendezésre kerülő torna selejtezősorozatának. Kezdésnek azonban rögtön az egyik legnagyobb falat, a legutóbbi Európa-bajnokság győztese, Szlovénia érkezik Szombathelyre.

Ennél nehezebb kezdést nehéz lett volna összehozni az Eb-selejtezőkben, hiszen az Európa-bajnok szlovénokkal kezdünk Szombathelyen, aztán Ukrajnába utazik a válogatott. “Fordítva jobb lett volna, Szlovéniában kezdeni, aztán fogadni az ukránokat sokkal kellemesebb sorsolás lett volna, de hát ezzel nincs mit tenni. A szlovén újságok megírták, hogy ők a favoritok, és ezzel nem is tudok vitatkozni, hiszen még az NBA-sztárjaik nélkül is bombaerős csapatot alkotnak. De ugyanígy voltak ezzel a horvátok is, akiket a vb-selejtezők hajrájában legyőztünk hazai pályán.” 

Már Szombathelyen készül a csapatMár Szombathelyen készül a csapatFotó: MKOSZ


“Hogy mit várok a szlovénok ellen? Nos, a legutóbbi Eb-selejtezőben az összes hazai meccsünket megnyertük, sőt idegenben is szorongattunk meg topcsapatokat, úgyhogy bárki az ellenfél, én soha nem mondok le a győzelemről. És ugyanígy van ezzel a csapatom is” - szögezte le Ivkovics. 

Kicsi a mocsár, sok a krokodil 

Ivkovics a magyar kosárlabdázás ikonikus alakja, játékosként és edzőként is erős nyomot hagyott a sportágban. A személyiségét tekintve abszolút konfliktuskereső, a célért mindent bevető szakembert sokan nem kedvelik, de ahogy korábban a Hosszabbításnak elmondta, számára minden ellendrukker csak plusz motivációt jelent. 

“Unalmas lenne nélkülük, mint egy egyirányú utcában kocsikázni. Én az autópályát szeretem, ahol a saját tempómban tudok haladni, és ha ütközés van, akkor tiszták a viszonyok: neked is fáj, nekem is fáj, de legalább nem hátulról jönnek belém. Lehet engem kritizálni és támadni, de a sport igazságos, az eredmények pedig mindig megmutatják, kinek van igaza.” 

Ivkovics szerint akit mindenki szeret, az nem jut semmire, mert a komoly eredmények érdekében muszáj felvállalni bizonyos konfliktusokat. “1992 óta vagyok Magyarországon, és valamiért még mindig osztják nekem a lapokat. Pedig megmondtam, ha van valaki, aki jobban tudja, önként visszalépek, és hagyom dolgozni. Mutassa meg, hogy kell csinálni, ne csak azt mondja, hogy én rosszul csinálom!” 

Csak az autópálya!Csak az autópálya!Fotó: MKOSZ


“Ez egy kicsi mocsár, és úgy tűnik, nagyon sok benne a krokodil. Pedig igazából nem, csak egy hangos kisebbségről beszélünk” - tette hozzá nevetve. 

Már megint a csapatösszeállítás a téma 

Ahogy szinte mindig, ezúttal is a csapatösszeállítás a téma: kritikusai azzal támadják Ivkovicsot, hogy nem a legjobb játékosokból áll a válogatott kerete, mert a kapitány azokat válogatja össze, akik nem szállnak szembe vele. Ivkovics erre korábban azt válaszolta, nem a legjobb játékosokat kell összeválogatnia, hanem a legjobb csapatot, és ő pontosan ezt teszi. 

“Azzal nem tudok mit kezdeni, ha valaki lemondja a válogatottságot. Ha korrektül teszi, természetesen elfogadom, de hogy most megint ez a téma, azzal nem tudok mit kezdeni. Mondj egy játékost, aki a tudása alapján ott lehetne a keretben, de nem hívtam meg. Nem tudsz, mert nincs ilyen.” 

A kapitány szemére leggyakrabban Lóránt Péter, illetve Tóth Ádám kihagyását vetik, de Ivkovics szerint mindkét játékos lemondta a szereplést a válogatottban. Az Eb-selejtezős keretben is vannak meglepetések, a kapitány olyan játékosokat is beválogatott, akik a klubjukban sem egyértelmű kezdők, sőt akad köztük, aki elég keveset játszik (Valerio-Bodon, Pallai, Lukács) a csapatában. 

Sporttörténelmi sikerekSporttörténelmi sikerekFotó: MKOSZ


“Pár éve, amikor a Benke-Perl-Váradi-Filipovity társaságot először összehívtam, ugyanez volt a mantra. Azt hallgattam, hogy miért ezeket a fiúkat válogatom be, amikor vannak náluk jobbak, erre mi 48 év szünet után kosártörténelmet írtunk az Európa-bajnokságon. Most már senki nem támadja ezeket a fiúkat, mindenki elismeri a tudásukat, de amikor újra fiatal játékosokat hívok be, még mindig nincs elég hitelem néhányaknál, és újra beindul ugyanaz a mantra.” 

A szlovénok és az ukránok elleni meccsek előtt sokan szóvá tették Hanga Ádám hiányát is, mondván, ha a Barcelona ukrán játékosa, Artam Pustovji ott lesz az ukrán válogatottban, a magyar klasszis miért nem.

“Hanga Ádám óriási kincsünk, és számtalanszor bizonyította, hogy ha nagy szükség van rá, jön és segít. Most azonban klubkötelezettségei miatt le kell mondanunk róla, és ez így van rendjén. Pustovji egy peremember, persze, hogy könnyen lemond róla a Barca, Ádám azonban kulcsszereplő Európa egyik legerősebb csapatában. Egészen más a helyzetük” - szögezte le Ivkovics. 

Csak két meccsre szól a szerződése 

A kapitány körül forr a levegő, hiszen a válogatottal meglévő szerződése ellenére leült a kaposvári kispadra, azaz szerződésszegést követett el. Az MKOSZ-el végül abban maradtak, hogy féléves szerződést kap, azaz az első két selejtezőn irányíthatja a válogatottat, aztán majd újratárgyalják a helyzetet. Hogy így alakult, abban fontos szerepe volt annak is, hogy a játékosai egy emberként felsorakoztak a kapitány mögött. 

Csak a csapatnak ne legyen bajaCsak a csapatnak ne legyen bajaFotó: MKOSZ


“Érzelmi döntést hoztam Kaposváron, de tudom, hogy vállalnom kell érte a felelősséget. Bárhogy is dönt végül a szövetség, csak azt kívánom, hogy háború, vagyis inkább áldozatok nélkül záruljon a történet. A legfontosabb, hogy a csapat ne sérüljön, a többi nem számít.” 

“Ez a csapat ugyanis pont olyan, amilyennek egy válogatottnak lennie kell. Hiába jönnek más-más klubokból a játékosok, egyetlen edzés kell csupán, és mindenki beáll a sorba. Egy irányba húz az egész keret, márpedig a nagy célokért csak így lehet küzdeni. Ha úgy tetszik, ez az örökségem, amit hátrahagyok a csapatnak, ha nyár végén úgy döntünk, hogy távozom” - tette hozzá Ivkovics. 

A válogatott február 20-án, csütörtökön kedzi meg a szereplését a selejtezőkben, a Szlovénia elleni szombathelyi mérkőzés 18 órakor kezdődik, a találkozót az M4Sport élőben közvetíti. 

Hozzászólások