Kosárlabda - Bemutatkozott az NBA csodagyereke és rögtön felmerült egy fontos kérdés
Bemutatkozott az NBA csodagyereke és rögtön felmerült egy fontos kérdés
Fotó: Europress/AFP

Bemutatkozott az NBA csodagyereke és rögtön felmerült egy fontos kérdés

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/01/23 10:02
Vajon lehet-e úgy valaki az év újonca, hogy az alapszakasz nagyobbik felét kihagyta?

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban bemutatkozott Zion Williamson, a New Orleans Pelicans újonca. Körülbelül másfél évtizede övezte akkora várakozás egy játékos bemutatkozását a ligában, mint most Zionét. Az 1/1-es nem okozott csalódást, sőt üzent a kétkedőknek is. Bemutatkozása után ráadásul felmerül egy kérdés, miszerint lehet-e valaki úgy az év újonca, hogy az alapszakasz majdnem felén nem is lépett pályára.

063_1201356424.jpgFotó: Europress/AFP

A New Orleans Pelicans szurkolói és a kosárlabda szerelmesei lélegzetvisszafojtva várták a napot, amikor eljön Zion Williamson bemutatkozása. Sokat kellett rá várni, a fiatal játékos debütálása ugyanis sérülések és a Pelicans vezetőségének óvatossága miatt csúszott, ám csütörtök hajnalban végre megtörtént. A legutóbbi draft 1/1-ese, a sokak szerint az NBA következő évtizedének legmeghatározóbb játékosa a San Antonio Spurs ellen végre alapszakasz meccsen is pályára léphetett és a bemutatkozás igen hangosra sikerült. 


A várakozásoknak vége, ma este bemutatkozik az NBA csodagyereke! | Hosszabbítás

LeBron James óta nem vártak játékost ennyire, mint Zion Williamsont Negyvenhárom mérkőzés kihagyása után ma este - magyar idő szerint csütörtök hajnali fél négykor - bemutatkozik az NBA-ben Zion Williamson. A legutóbbi draft első kiválasztottja térdsérülése miatt kényszerült kiülni az idény eddigi mérkőzéseit, ám az NBA aktuális játéknapján a San Antonio ellen már ott lesz a parketten.


A perclimiten tartott Zion visszafogottan kezdett, az első három játékrészben mindössze 5 pont volt a neve mellett. Az utolsó játékrészben aztán robbantott, zsinórban 17 pontot szerzett. Zion a mezőnyből 8-11-es mutatóval zárt, a triplavonalon kívülről pedig 4-4 volt a teljesítménye. 



Williamson Spurs elleni teljesítménye egyszersmind üzenet a kétkedőknek, akik korábban azt fejtegették, hogy nincs középtávoli és távoli dobása. Csak emlékeztetőül, a Philadelphia „agyonhájpolt” játékosa, a korábbi év újonc Ben Simmons védő létére három év alatt kevesebb triplát szerzett, mint Zion 18 perc alatt. Mert hogy Zion 22 pontos teljesítményét 18 perc alatt teljesítette és ezalatt az idő alatt lekapott még 7 lepattanót és kiosztott 3 gólpasszt is.

A debütálás tehát megvolt, ezzel pedig egy hatalmas nyomástól szabadult meg a fiatal játékos. A Pelicans edzője, Alvin Gentry viszont kapott egy jókorát a nyakába és a szakember nincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen nagyon nehéz lesz visszafognia Ziont, ahogy az sem lesz egyszerű, hogy mindössze 18 percet adjon egy olyan játékosnak, aki már valószínűleg az első mérkőzésén képes lett volna megfordítani egy végül elveszett (a Spurs 121-117-re nyert) találkozót.

Zion bemutatkozása sok kérdésre adott választ. Egyrészt aki eddig nem tudta, az mostanra biztos lehet abban, hogy bizony van dobása. Láthattuk azt is, hogy kicsit mintha szálkásabbá vált volna, tehát megszabadult egy kevéske súlytól, ami sokakat aggasztott korábban. És kiderült az is, hogy a Pelicans stábja kezelésbe vette és megtanította arra, hogy máshogy érkezzen a zsákolásokat követően a földre, így levéve a terhelést a térdeiről. A sok megválaszolt kérdés között azonban maradt egy, ami viszont látva Zion bemutatkozását talán a legérdekesebb és ami innentől kezdve sokakat érdekel.

Lehet-e valaki úgy az Év újonca, hogy az alapszakasz nagyobbik részét kihagyta?

Zion ugyanis, ha innentől kezdve az alapszakasz során nem hiányzik többet, akkor 38 mérkőzéssel zár. A liga történetében ugyanakkor nem volt még olyan játékos, aki úgy nyerte volna el az Év újonca díjat, hogy kevesebb, mint 50 meccsen játszott volna. A legendás Patrick Ewing a rekorder, a New York Knicks legendája pont 50 mérkőzésen lépett pályára a 1985-1986-os szezonban, amikor a legjobb első éves játékosnak választották. Zionnak 38 meccse van arra, hogy bizonyítson, hogy jobban megérdemli a díjat, mint az eddig az újoncok versenyében abszolút esélyesnek tartott Ja Morant. 

Hozzászólások