Kosárlabda - A magyar kapitány szerint fontos, hogy még van esély a vb-részvételre
A magyar kapitány szerint fontos, hogy még van esély a vb-részvételre
Fotó: Europress/AFP

A magyar kapitány szerint fontos, hogy még van esély a vb-részvételre

HosszabbitásHosszabbitás
2019/02/19 13:44
Az eddig elvégzett munka fontosságát és a megmaradt kijutási esélyeket taglalta Ivkovics Sztojan, az utolsó két világbajnoki selejtezőjére készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető kedden a kecskeméti sajtótájékoztatón közölte, fontos, hogy idáig eljutott a csapat.

"Ha valaki a vb-selejtezők előtt azt mondta volna, hogy még az utolsó meccsablakban is van esélyünk kijutni a vb-re, biztosan aláírtuk volna" - fogalmazott Ivkovics Sztojan, majd rátért a Monacóban légióskodó, honosított Jones Jarrod várható bemutatkozására:

"Ő régi-új játékosnak tekinthető, mivel dolgozott már a válogatottal. Csatlakozásával új lehetőségek nyílnak meg előttünk" - fejtette ki a kapitány, hozzátéve, Kovács Péter bokatörés miatt került ki a keretből, Horti Bálintnak pedig a napokban születik gyermeke, ezért nem tart a többiekkel.

Magyar vagyok, amennyire az lehetek, de kívülről is látom a magyarokat - Ivkovics Sztojan írása | Hosszabbítás

Tengeri gyerek vagyok, Dubrovnikban születtem egy horvát-szerb keverék családban, de Kotorban nőttem fel, szóval ebből a szempontból nem volt egyértelmű, hogy kosárlabdázó leszek. Abból a szempontból viszont nem volt kérdés, hogy ott a kosárlabda a gyerekek mindennapi életének a része. Ahol palánk van, ott mindig pattog a labda, de nem játszhat csak úgy akárki.

Vojvoda Dávid, a nemzeti együttes legjobb dobója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, mindent megtesznek, hogy megnyerjék a hátralévő két meccsüket, és a csapat jókívánságait tolmácsolta a műtétre váró Kovács Péternek.

A csapatból a korábban közölteknek megfelelően kimaradt a Japánban légióskodó Rosco Allen, valamint a Barcelonában játszó Hanga Ádám. A magyar szövetség tájékoztatása szerint mindkettejükre fontos mérkőzések várnak klubcsapataikban, ezért nem szerepelnek most a válogatottban.

A keret tagjai szombaton, a Magyar Kupa-döntő után találkoztak Kecskeméten, ahol megkezdték a felkészülést a vb-selejtezőkre. A magyar válogatott - amely öt győzelemmel és öt vereséggel a J-csoport negyedik helyén áll - pénteken Varesében az olaszok vendége lesz, három nappal később pedig Szombathelyen a horvátokat fogadja.

A selejtező első szakaszából a tavaly Európa-bajnoki nyolcaddöntős válogatott júliusban Litvánia és Lengyelország mögött a C-csoport harmadikjaként jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ott a D-jelű négyes első három helyezettjével, azaz a horvátokkal, az olaszokkal és a hollandokkal került össze. Az így kialakult J-jelű hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a szeptemberi, kínai világbajnokságra.

Ami az esélyeket illeti, a továbbjutáshoz a válogatottnak mindkét hátralévő mérkőzését meg kell nyernie, s pénteken a második olaszokat több mint hat ponttal kell legyőznie, hogy megelőzhesse őket a csoportban. Szeptemberben ugyanis az olasz csapat 69-63-ra nyert Debrecenben. A másik lehetőség, hogy két magyar győzelem mellett a lengyelek mindkét találkozójukat elveszítik.

A válogatott kerete:
Ruják András, Govens Darrin, Váradi Benedek, Perl Zoltán, Vojvoda Dávid, Benke Szilárd, Ferencz Csaba, Somogyi Ádám, Eilingsfeld János, Juhos Levente, Filipovity Márkó, Keller Ákos, Molnár Márton, Jones Jarrod

A magyar válogatott további menetrendje:
péntek: Olaszország-Magyarország, Varese 20.15
hétfő: Magyarország-Horvátország, Szombathely 18.30

MTI

Hozzászólások