Kosárlabda - A címvédő ellen kezdjük az Európa-bajnoki selejtezősorozatot
A címvédő ellen kezdjük az Európa-bajnoki selejtezősorozatot
Fotó: Europress/AFP

A címvédő ellen kezdjük az Európa-bajnoki selejtezősorozatot

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/20 09:15

A legutóbbi kosárlabda Európa-bajnokság kiemelkedő magyar sikerét követően újra optimistán vághat neki a magyar válogatott a 2021 szeptemberében megrendezésre kerülő torna selejtezősorozatának. Kezdésnek azonban rögtön az egyik legnagyobb falat, a legutóbbi Európa-bajnokság győztese, Szlovénia érkezik Szombathelyre.

2017-ben, alig több, mint egy évvel azután, hogy Magyarország ünneplőbe öltözött a labdarúgó válogatott rég nem látott Eb-szereplését követően, egy másik népszerű csapatsportban is fontos sikereket ért el nemzeti csapatunk. A magyar férfi kosárlabda válogatott már azzal túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, hogy az Európa-bajnokság 24 fős mezőnyébe verekedte magát. De Sztojan Ivkovics alakulata ezzel még nem elégedett meg, és csoportjából továbbjutva a legjobb 16 közé is bekerült az együttes. Ezzel 18 éve nem látott sikert ért el a férfiak európai versengésében.

Az NBA-sztárokkal teletűzdelt Spanyolország ellen sem vallott szégyent a magyar válogatott 2017-benAz NBA-sztárokkal teletűzdelt Spanyolország ellen sem vallott szégyent a magyar válogatott 2017-benFotó: Europress/AFP

Nem sokkal az Euróba-bajnokság 2017-es döntője előtt született döntés alapján a kosárlabda is beállt abba a sorba, amit a legtöbb csapatsportág próbál követni, miszerint mind az Eb-k, mind a vébék négy éves ciklusokban kerülnek megrendezésre. Most először tehát közel 3 évet kellett várni, hogy a következő selejtező elindulhasson. Közben persze volt egy világbajnoki selejtezősorozat is, ami arra mindenképpen lehetőséget biztosított, hogy a rutinos edzői gárda még magasabb szintre emelje a csapat játékát. Továbbgördítve az Eb-sikerek adta lendületet, egészen az utolsó előtti fordulóig versenyben maradt a válogatott egy olyan csoportban, ahol a kosárlabdában igazi nagyhatalomnak számító Litvánia, Olaszország és Horvátország is ellenfele volt.

Fontos megemlíteni, hogy a 2017-es Eb-t követően nemcsak a lebonyolítás időzítésében történt komoly változás, hanem a csapatok hadra fogható játékosai tekintetében is. Miután a FIBA és az Euroliga vezetése nem jutott megegyezésre, Európa első számú és kiemelt klubcsapatainak fenntartott versengése továbbra sincs tekintettel a válogatott programra. Vagyis az Euroliga csapatokban játszó játékosok legritkább esetben tudnak részt venni a nemzeti csapat mérkőzésein. Amellett, hogy ez a magyar csapatot is érzékenyen érinti, hiszen legmagasabban jegyzett játékosunk, Hanga Ádám jelenleg az Euroliga harmadik helyén álló Barcelona csapatát erősíti, természetesen a legnagyobb vetélytársak sem mindig a legerősebb összeállításban tudnak megjelenni egy-egy selejtező mérkőzésen.

A szlovén csapatból ezáltal tehát nemcsak a két NBA-sztár, Luka Doncic és Goran Dragic fog hiányozni, hanem az Euroligában játszó négy játékos is (Anthony Randolph – Real Madrid, Kevin Pangos - Barcelona, Zoran Dragic - Baskonia és Sisko Zan – Bayern München). Ugyanakkor így is maradt egy teljes (kezdő)ötös a három évvel ezelőtti Európa-bajnok csapatból. Kijelenthető tehát, hogy az első selejtező mérkőzésnek még hazai pályán sem a magyar válogatott az esélyese. Ugyanakkor Sztojan Ivkovics kapitánytól megszokhattuk, hogy nem ismeri a lehetetlen szót és számos európai élcsapatnak sikerült már megnehezíteni a dolgát hazai pályán, sőt a legutóbbi vb-selejtezőn Horvátország csapatát le is tudtuk győzni.

A válogatott magja évek óta változatlan és mindenképpen bízhatunk az összeszokottságban, valamint abban a győzni akarásban, amit ettől a csapattól megszokhattunk. Habár a selejtezősorozat első mérkőzésén még semmi nem dől el, egy jó kezdés alapvetően meghatározhatja a csapat hangulatát és mivel a következő mérkőzés idegenben Ukrajna ellen sem ígérkezik könnyűnek, fontos a pozitív élmény.

A selejtező első hétvégéjén tehát a következő program vár a magyar csapatra:

1. forduló: 2020. február 20. csütörtök

Magyarország – Szlovénia

Szombathely, Savaria Aréna

2. forduló: 2020. február 23. vasárnap

Ukrajna - Magyarország

Szerző: Buró Szilárd

Hozzászólások