Kézilabda - Vranjes dúlása még jövőre is érezhető lesz, de ez már egy nagyon jó Veszprém
Vranjes dúlása még jövőre is érezhető lesz, de ez már egy nagyon jó Veszprém
Fotó: MTI

Vranjes dúlása még jövőre is érezhető lesz, de ez már egy nagyon jó Veszprém

Mártha BenceMártha Bence
2019/05/26 21:31

Nem tudott annyira rossz lenni Ljubomir Vranjes, hogy abból nem tudjon rekordsebességgel várat építeni David Davis. Ez a kijelentés még néhány hete is igencsak bátornak tűnt, de a bajnoki döntőben a Veszprém a Szegedben is tudatosította, hogy ki az úr a háznál.

A Telekom Veszprém idén sem engedte címet védeni a bajnoki címet tőle elhappoló csapatot, és az elmúlt bő három évtizedben látott mintát követve az első adandó alkalommal visszaült a trónra. Hogy ez idén, amikor nagyon régen látott esély kínálkozott a címvédésre, inkább a Szegeden, vagy a Veszprémen múlt-e, azon még fogunk vitatkozni.

A Veszprémnek egy döntetlen is elég volt a bajnoki címhez | Hosszabbítás

A Veszprém 27-27-es döntetlent játszott a tavalyi bajnok Szeged otthonában a férfi kézilabda NB I döntőjének vasárnapi visszavágóján, így 62-51-es összesítéssel megnyerte a párharcot. Az első mérkőzésen, csütörtökön 35-24-re győzött a házigazda Veszprém, amely története 26. bajnoki címét ünnepelheti.

 

A Veszprém még a győzelmet sem engedte a finálé visszavágóján a Szegednek, azaz olyan fölénnyel húzta be a bajnoki címet, amire mondjuk a néhány héttel ezelőtti kupadöntő szünetében élő ember nem tett volna egy petákot sem. Utólag azonban már könnyű okosnak lenni: a Szeged akkor már némileg lefelé ment, a Veszprém pedig jött felfele, és nem csak a kupadöntő második félidejében.

A csodatevőt David Davisnak hívják

A veszprémi bajnoki győzelem elsősorban David Davisnak köszönhető, aki egy szétesett, erőtlen, hitét és játékát vesztett csapatot vett át Ljubomir Vranjestől, és rekordidő alatt építette vissza a spanyol korszakban látott trademark veszprémi erősségeket.

A két, Szeged elleni tavaszi meccsen, amikor az ellenfelet segítette a briliáns kapusteljesítmény, még nem tudta megmutatni, milyen magasságokig érhet fel a Veszprém alig nyolc hónapnyi közös munka után. A fináléban, amikor Mikler Roland képében megérkezett a meghatározó kapusteljesítmény, azonban már tudott robbantani, és a hazai meccsen kvázi megnyerte a bajnoki címet.

Bánhidi kiválása volt a kegyelemdöfésBánhidi kiválása volt a kegyelemdöfés Fotó: MTI

Davis egyébként ezt nem így gondolta, és a gyenge veszprémi kezdést látva már az ötödik percben időt kért, hogy vérben forgó szemmel ébressze fel a játékosait. Amikor az első félidőben Bánhidi Bence megkapta a piros lapját, már ő is megnyugodhatott, onnantól a nullára estek vissza az emberül küzdő Szeged címvédési reményei. A Veszprém még azt a szívességet sem tette meg, hogy legalább nyerni hagyja a Szegedet.

Vranjes hatása még jövőre is érezhető lesz

A döntő legjobbja, ez nem is lehet vitás, Mikler Roland volt. A veszprémi meccsen gyakorlatilag nem lehetett neki gólt lőni, és újra bizonyította, hogy abszolút topkategóriás kapus. Csakhogy jövőre már a Szeged kapuját fogja védeni.

Vranjes nem tudta használni Miklert, vagyis talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy nem tudta összerakni a kapus előtti védekezést. Nehéz lenne tagadni, hogy Mikler teljesítménye is nagyot esett, de hát ezzel nem volt egyedül a Veszprémben, sőt gyakorlatilag Lékain kívül mindenki csak vergődött Vranjes csapatában.

Jövőre már SzegedenJövőre már Szegeden Fotó: MTI

Bizonyára MIkler is tudott róla, hogy a svéd edző megkörnyékezte a Löwen kapusát, Mikael Appelgrent, azt pedig a hírek szerint maga Vranjes közölte vele, amikor megrekedtek a tárgyalások a svéd kapussal, hogy oké, maradhat még egy évet. Nyilván Szegeden is tudták, mi a helyzet, és azonnal Mikler orra alá dugtak egy hároméves szerződést, amit ebben a helyzetben hülye lett volna nem aláírni. Aztán kirúgták Vranjest Veszprémből.

Foghatja a fejét a Szeged

A szegediek borzasztó dühösek lehetnek most. Még kell egy pár hét biztosan kell, hogy inkább a pozitívumokat lássák az idei szezonból - van azért abból is bőven: kupagyőzelem, alapszakasz-rekord, remek BL-szereplés, hajszálra volt a Final4 -, de egy darabig még nagyon nehéz lesz emésztgetni a szezon utolsó négy nagy meccsét.

A kupagyőzelem után jött a váratlan kiesés a Vardar ellen, ami csak még fájdalmasabb lett attól, hogy a Szeged a visszavágó szünetére ledolgozta brutális, nyolcgólos hátrányát, de végül csak a szkopjei mészárlás okozta a vesztét. Ez aztán mintaszerűen le is nyomta a csapat egészségesre duzzadt önbizalmát, és jött a döntő veszprémi meccse, ahol végleg hullámsírba merült a szezon nagy részében dagadó vitorlákkal hasító szegedi hajó.

Jobb volt a VeszprémJobb volt a Veszprém Fotó: MTI

Nemcsak azért nagy kár a szezonvégi összeomlásért, mert az idény nagyobb része nem ígért ilyen keserű véget, hanem azért is, mert a néhány hete még meglehetősen valószínűnek tűnő címvédéssel nemcsak a mostani Veszprém, hanem az örökös magyar bajnok legyőzhetetlenségi mítosza is ment volna a lecsóba. Ott volt a Szeged kezében a Veszprém nyaka, de nem tudta kiszorítani belőle a szuszt. Sőt, inkább csak felpiszkálta. 

Hogy hol vannak ennek a Veszprémnek a korlátai, azt most már végképp nehéz megtippelni. Egyelőre annyi biztos, hogy Nagy Laci a Szeged ellen nagy sikerrel zárta magyar pályafutását, és ha minden jól alakul, másik excsapata, a Barcelona ellen egy még nagyobb durranással tudhatná le játékoskarrierjét. Az nem lenne egy utolsó sztori sem Nagy Lacinak, sem David Davisnak.

Hozzászólások