Kézilabda - Valós idejű adatok feldolgozásával forradalmasítaná a kézilabdát a Bundesliga
Valós idejű adatok feldolgozásával forradalmasítaná a kézilabdát a Bundesliga
Fotó: kinexon-sports.com

Valós idejű adatok feldolgozásával forradalmasítaná a kézilabdát a Bundesliga

Rév DánielRév Dániel
2019/05/08 11:51
A sport és a legfrissebb technológiák mindig is kéz a kézben jártak. Az elmúlt években elkezdtük megtudni, hogy egy játékos mennyit és merrefelé mozgott egy futballmeccsen, és azt, hogy egy kerékpáros merrefelé található a mezőnyben. A következő szezontól a német kézilabda-bajnokság, a Bundesliga mérkőzésein még pontosabb és gyorsabb adatok teszik majd még látványosabbá a játékot a nézők számára.

A kézilabda Bundesliga (HBL) a világ legerősebb férfi kézilabda-bajnoksága. A 18 csapatos küzdelemben ugyan az élmezőny és az alsóház között jelentős a különbség, de a középmezőny egyrészt nagyon széles, másrészt egy-egy mérkőzésen még a legjobbak dolgát is meg tudja nehezíteni. Ez sokáig komoly előnyt jelentett a Bajnokok Ligájában is, mivel a német csapatok sokkal jobban hozzá voltak szokva a kemény meccsekhez, mint akármelyik más ország csapatai. Ugyanakkor az idén sorozatban harmadszor fordul elő, hogy nem jutott német csapat a BL kölni négyes döntőjébe, ami arra kezd utalni: a játékosok felőrlődnek a szezon végére a nagy hajtás miatt.

A HBL az ősszel induló szezontól kezdve négyéves megállapodást között a Kinexon nevű céggel, amelynek specialitása a sporthoz kötődő precíziós szenzorok használata. A megállapodásban az a különleges, hogy az egész liga állapodott meg a vállalattal, így minden Bundesliga-csapat használhatja majd a szenzorokat, edzéseken és mérkőzéseken egyaránt, ami többletadatok tömegével fogja ellátni a klubok edzőit és orvosi stábjait egyaránt. A chipeket a mezekbe és a labdákba fogják integrálni, így a játékosok és a játékszerek mozgásáról is fantasztikus mennyiségű adat áll majd rendelkezésre.

043_dpa-pa_190424-99-948834_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Maik Machulla, a címvédő és listavezető Flensburg edzője szerint az adatok felhasználásával új irányba vihető el az edzésmunka:

A követőrendszer precíz és folyamatos betekintést ad nekünk minden egyes játékos teljesítményébe az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt. Ezekből az adatokból fontos dolgokat szűrhetünk le, ami segíti a csapatok és a játékosok sportteljesítményének fejlesztését. Abban is bízom, hogy a rendszer segíteni fogja a terhelés menedzselését, és a rendszer adatai az esetleges sérülések korai felismerését is segíteni fogja, így megvédhetjük a játékosokat a sérülésektől.

A rendszer a chipeken túl csarnokonként 14 apró vezeték nélküli routert használ, amivel valós időben tudja elküldeni a játékosokból és a labdákból származó adatokat nem csak a kluboknak, de a televíziós közvetítést készítő társaságnak is. Ennek köszönhetően olyan adatokkal lehet feldobni a közvetítéseket, mint a játékosok sebessége, emelkedése, az elégetett kalóriák száma, a levegőben töltött időtartam, a lövések sebessége.

Így aztán amikor jövőre Hampus Wanne elrobog a balszélen egy indításnál, akkor - ha persze a közvetítőtársaság azonnal beemeli az adatokat az adásába - az ismétlésen már látni fogjuk, hogy Wanne és a vele visszafutó védő között mekkora volt a sebességkülönbség, hogy Jeppson átlövésénél milyen magasról és milyen sebességgel lőtte el a labdát, vagy hogy Uwe Gensheimer cunderénél milyen forgási sebessége volt a játékszernek.

Ezekkel a fejlesztésekkel a kézilabda Bundesliga csatlakozik a labdarúgó BL-hez vagy az amerikai major-sportokhoz, az "okosbajnokságok" közé. Kérdés, hogy segíti-e majd annyiban a csapataikat a rendszer, hogy újra el tudnak jutni a legjobbak közé a nemzetközi színtéren is.

(via Sky Sports DE)

Hozzászólások