Kézilabda - Ugye csak addig marad a Csoki-Matke páros, amíg meglesz a végleges férfikapitány?
Ugye csak addig marad a Csoki-Matke páros, amíg meglesz a végleges férfikapitány?
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Ugye csak addig marad a Csoki-Matke páros, amíg meglesz a végleges férfikapitány?

Mártha BenceMártha Bence
2019/02/12 15:43

Elfogadta a férfi válogatott kapitánypárosának beszámolóját a Magyar Kézilabda Szövetség, így megtarthatják posztjukat, de ez nem azt jelenti, hogy az olimpia szempontjából kulcsfontosságú, 2019-es Európa-bajnokságon is a Csoknyai-Matic kettős irányítja majd a csapatot. Sőt.

“Az Elnökség egyhangú döntéssel 2019. június 30-ig megbízta Csoknyai Istvánt és Vladan Maticsot a szövetségi kapitányi teendők további ellátásával” - olvasható a közlemény végén. A két kapitány tehát végigviszi az Eb-selejtezőket, amit június 16-án zárunk, ezzel a szövetség időt ad saját magának, hogy megtalálja azt a szakembert, aki levezényli az elkerülhetetlenné vált teljes megújulást, és megpróbálja kibirkózni az olimpiai selejtezőt.

A világbajnoki 10. hely után sokan biztosra vették, hogy Csoknyaiékat elküldi az elnökség, de ha belegondolunk, ennek a világon semmi értelme nem lett volna. Négy Eb-selejtezőnk lesz nyárig, ezeken kis túlzással bárkivel kiharcolja a részvételt a csapatunk, és a szezon közben kizárt, hogy mozgósítani lehessen azt a szakembert, akinek már egy teljesen új magyar válogatottat kell összeraknia.

Biztosan nem elégedett senki

A szövetség közleményében is szerepel, hogy komoly kihívásokkal nézett szembe a két kapitány, a csapat problémái mindenki előtt ismertek voltak, de a nyolcba jutás nem volt valóságtól elrugaszkodott elvárás a csapatunktól, mégsem jött össze. Ehhez még csak nagy bravúr sem kellett volna, elég lett volna legyőzni Egyiptomot, ám ez sem sikerült, így ha csak a számokat nézzük, súlyos kudarc volt a világbajnokság.

A dolog ennél sokkal összetettebb, hiszen voltak előremutató meccsek, ahol jobb csapatokat szorongattunk meg jó játékkal, és bemutatkozott néhány ígéretes fiatal játékos is. Azt viszont be kellett látnunk, hogy ha valahogy sikerül is legyőzni Egyiptomot, és ezzel teljesítjük a nyolcba jutást, akkor sem nézne ki sokkal jobban a válogatottunk.

Van potenciál, ha nem is nézünk ki nagyon jólVan potenciál, ha nem is nézünk ki nagyon jólFotó: MKSZ/Kovács Anikó

A Csoknyai-Matic kettős becsülettel hozta, ami elvárható volt tőlük, de közben azt sem hallgathatjuk el, hogy ami a nőknél vastagon összejött Kim Rasmussentől, azt a férfi kapitánypáros nem tudta hozni: nem jött a padról az a plusz, ami adott esetben komoly lyukakat töm be, eltűntet bizonyos hiányosságokat, és ráerősít a csapatunk erősségeire. A kötelező minimum pedig ezúttal még az elvárások teljesítéséhez is kevés volt.

Izgalmas feladat áll a szövetség előtt

A magyar válogatott júniusig letudja négy hátralevő Eb-selejtezőjét: áprilisban oda-vissza megütközünk az oroszokkal, aztán júniusban jön a szlovákok elleni idegenbeli, és az olaszok elleni hazai meccs. Az nyilván fel sem merül, hogy gondot okozzon az Eb-re való kijutás, és ezeken a meccseken már jó lenne úgy pályára lépni, hogy tudjuk, ki veszi át a válogatott irányítását a nyáron.

Nem jött a pluszNem jött a plusz Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A szövetségi kapitány kijelölésével egyébként akár őszig is lehetne várni, hiszen az Eb-selejtezők után valamikor októberben van a következő összetartás, de ha a szövetség komolyan veszi az elkerülhetetlen stratégiai szemléletváltást a férfi válogatottnál, akkor nem vár addig, hanem saját feltételrendszeréhez igazodva azonnal elkezdi keresni az ideális jelöltet.

Ne tévedjünk, meglehetősen szűk a merítés, kevés a szóba jöhető edző, ha az MKSZ tartja magát a Dujshebaev-fiaskó utána megfogalmazott alapelvekhez.

Pastort kéne megdumálni

A Veszprém-válogatott tengely többszörösen bebizonyosodott, hogy nem működőképes. Xavi Sabatét pszichésen morzsolta fel a kétfrontos harc, Ljubomir Vranjesről pedig kiderült, hogy egydimenziós edző, és nemcsak nagy újítást, de a körülményekhez való alkalmazkodást sem tudja szállítani.

Sabaté persze ettől még jöhetne, vélhetően mozdítható is, és a szakmai pedigréje is alkalmassá teszi a feladatra. De még nála is jobb lenne, ha sikerülne valahogy megdumálni a MOL-Pick Szeged edzőjét, Juan Carlos Pastort. A spanyol korábban már jelezte, nem akar még több időt elvenni a családjától, de előfordulhat, hogy van az a pénz, amiért bevállalná a feladatot.Szűk a merítésSzűk a merítés Fotó: MKSZ/Kovács Anikó


Ennek már csak azért is lenne értelme, mert jelen pillanatban könnyen elképzelhető, hogy az új kapitány első válogatott keretében egyetlen veszprémi játékos, Lékai Máté szerepel majd. Az biztos, hogy több szegedi lesz a csapatban, a Balogh-Bodó-Bánhídi hármashoz csatlakozik Mikler is, és akár még tovább is bővülhet a létszám.

Hozzászólások