Kézilabda - Úgy nézzünk a Vardarra, hogy egyszer nálunk is eljön ez a perc
Úgy nézzünk a Vardarra, hogy egyszer nálunk is eljön ez a perc
Fotó: Europress/AFP

Úgy nézzünk a Vardarra, hogy egyszer nálunk is eljön ez a perc

Mártha BenceMártha Bence
2018/01/31 12:12

Kiárusítást tart a világ legjobb kézilabdaklubja, illetve klubjai, hiszen a Vardar férfi és női csapatától is sorra távoznak a légiósok. Nekünk, magyaroknak nem csak azért érdemes figyelni a fejleményeket, mert mindkét Vardar kapusa Magyarországon köthet ki jövőre, hanem azért is, mert nálunk is pont így zajlik majd ez a folyamat, ha eljön a napja, hogy nem özönlik kontrollálhatatlanul sok pénz a sportágba.

A macedónok (egyébként orosz) Simicskáját úgy hívják, Sergey Samsonenko, és bár pletykálnak arról, hogy magyar sorstársához hasonlóan kifogyott a komoly szövetségesekből, ezért van bajban, valójában Szkopjéban kicsit más a helyzet, mint a veszprémi plakátok réménél. Akit érdekel a téma mélyebben, az olvassa el az orosz oligarcháról írt korábbi cikkünket:

Hogy a bánatba került Szkopjéba a Real Madrid-ManUnited döntő? | Hosszabbítás

Kedd este Macedónia fővárosában, Szkopjéban csap össze az európai Szuperkupa-döntőben a Real Madrid és a Manchester United. De vajon mi a bánatot keres egy ilyen mérkőzés Európa egyik legszegényebb országában? A választ egy orosz oligarcha szolgáltatja.

A rosztovi származású Samsonenko - bár Oroszországban is nyomoztak fogadóirodája, a BETCITY ügyében - az orosz érdekek felkent védelmezőjeként érkezett Szkopjéba, ahol éppen akkor választották meg az elkötelezett oroszbarát Nikola Gruevskit miniszterelnöknek. Idén tavaszig ment is minden a kívánalmaknak megfelelően: az oroszok Macedóniából üzemeltetik kamu-híroldalaik nagy részét, felépült az első ortodox templom Szkopjéban, csakhogy közben Gruevskiék belebuktak, hogy a hírek szerint 20 ezer macedón köztisztviselőt hallgattak le, és elsikálták egy fiatal rendőr meggyilkolásának ügyét is.

Szorul a hurok

Az új kormány pedig már májusi megválasztása után nekilátott, hogy beváltsa ígéretét, és megtisztítsa a macedón közéletet a korrupciótól. Nem sokkal később a helyi ellenzéki lapok megírták, hogy nyomozás indult Samsonenko ellen azzal a váddal, hogy a Gruevski-család (az ex-vezető előszeretettel ültette rokonait fontos pozíciókba) által közpénzekből összeharácsolt milliárdokat az orosz mosta tisztára belize-i offshore cégein keresztül.

Ez a mezszponzor is eltűnik hamarosan

A hírekre válaszul Samsonenko bejelentette, minden macedón sportérdekeltségét átadja a korábbi tulajdonosoknak, és kiveszi a pénzét a csapataiból. Persze nem az igaztalan vádak miatt távozik, hanem azért, mert néhány Vardar-szurkoló beszólt neki Facebookon, hogy drágák a jegyek a csapat Európa-liga-meccseire, és ezt nem bírta elviselni a patyolattiszta lelke.

Mégis marad, de a játékosok sorra távoznak

Azóta egy közleményben tudatta, hogy még egy évet marad, de hogy ez mennyire nyugtatta meg sportportfóliója két koronaékszerét, a női és a férfi kézilabdásokat, azt az utóbbi hetek hírei példázzák a legjobban. A folyamatra csak ráerősített, hogy a hírek szerint az utóbbi hónapokban a fizetésekkel is késett a klub, így nem csoda, hogy minden hétre jutott egy hír egy távozó klasszisról.

A BL-győztes férfiaknál Sterbik Árpád már alá is írt Veszprémbe, és az is biztos, hogy a sikerkovács edző, Raúl Gonzalez nyártól átveszi a PSG irányítását. Szinte biztosra vehető, hogy Luka Cindric a Kielcénél folytatja, Ilija Abutovic valószínűleg a Rhein-Neckar Löwen játékosa lesz, Vuko Borozan pedig Franciaországban köthet ki. A másik magyar csapat sem marad ki a kiárusításból: Szegeden először csak Jorge Maqueda érkezéséről lehetett hallani, újabban már Igor Karacic is képben van.

A BL-döntős nőknél hasonló a helyzet. A francia jobbátlövő, Alexandre Lacrabere furcsa módon a Fleury-hoz szerződik (jobb játékos ő ennél), nem marad a klubnál a két ex-győri, Jovanka Radicevic és Andrea Lekic sem, és szinte biztosan távozik a szerb beálló, Dragan Cvijic is. Egy magyar fogás itt is lesz: Amandine Leynaud, a francia válogatott sztárkapusa vélhetően a Győr játékosa lesz.

Sterbik Árpád visszatér Veszprémbe

Megkérdeztünk egy macedón újságírót a témáról, aki azt mondta, az idei év az utolsó, hogy ilyen minőségű kézilabdát láthatnak a szurkolók Szkopjéban, és ez egy jó ideig így is marad. Mostantól csak hazai játékosokra építenek, így az eredmények vélhetően erősen visszaesnek a következő időszakban.

Egy kicsit szánakozva nézzük, ami a Vardarnál történik, de talán nem én vagyok az egyetlen, aki előtt felsejlik egy hasonló kép a magyar klubcsapatok esetében, ami abban a szent pillanatban meg is fog történni, amikor összeomlik a piaci alapon fenntarthatatlan, közpénzek nyakló nélküli herdálásra épülő magyar sporfinanszírozási rendszer.

Hozzászólások