Kézilabda - Tombolva követelnek eltiltást az izraeli kézisek az athéni botrány után
Tombolva követelnek eltiltást az izraeli kézisek az athéni botrány után
Fotó: Handball Planet

Tombolva követelnek eltiltást az izraeli kézisek az athéni botrány után

Mártha BenceMártha Bence
2019/02/20 11:23

Sok baja volt az izraeli Ramat Hasharon stábjának a kézilabda Challenge Cup athéni visszavágójával, de a lefújás után történtek miatt már nem csak az AEK Athén, hanem a mérkőzés ellenőrének eltiltását is követelik.

Az izraeli AS Ramat Hasharon már a hazai meccsét is nagy különbséggel bukta el az AEK Athénnal szemben a férfi kézilabda Challenge Kupa nyolcaddöntőjében, és a várakozásoknak megfelelően a görögök hazai pályán is elkalapálták az izraeli csapatot. A meccsen azonban olyan attrocitások érték az izraeli játékosokat, amik miatt hivatalos panasszal fordultak az EHF-hez, és az AEK kizárását követelik.

A Handball Planet az Israelhayom.il-re hivatkozva azt írja, a Hasharon vezetői több rendezési hiányosságot is számon kérnek a görög klubon, de a legsúlyosabb kifogásolt események nem az athéniak figyelmetlenségből, vagy trehányságból fakadtak, hanem az izraeliek szerint konkrét antiszemitizmusból.

A Hasharon vezetői megjegyzik, hogy a meccs előtti, kötelező technikai értekezletet a lelátón tartották meg, a mai napig nem kaptak hivatalos jegyzőkönyvet, emellett borzasztó hideg volt az AEK csarnokában, nem is szólva a terjengő cigarettafüstről. Szerintük a ciprusi ellenőrnek nem is lett volna szabad útjára engednie a labdát, de ezen még túlléptek volna.

Azon viszont már fennakadtak, hogy nem volt felhúzva az izraeli zászló a csarnokban. Amikor ezt szóvá tették, a ciprusi ellenőr közölte, hogy ez nem kötelező a hazai csapatra nézve, csak a szokásjog alapján szokták megtenni. Később már nem ez volt a legnagyobb bajuk a zászlókkal az izraelieknek, hanem a lelátón a görög szurkolók között feltűnő palesztin lobogók, sőt a klubvezetők hivatalos panaszában az is szerepel, hogy a lefújás után az AEK játékosai is palesztin zászlókkal ünnepeltek.

Egy zászlót azért felhúztak az izraeliek AthénbanEgy zászlót azért felhúztak az izraeliek Athénban Fotó: Israelhayom.il

A Hasharon egyébként az ellenőrt is feljelentette, mert a mérkőzésről készült hivatalos jelentésben nem szerepelnek az izraeli csapatot ért attrocitások. Az európai szövetség (EHF) válaszában annyit írt, kivizsgálja a történteket, és utána dönt az esetleges szankciókról. 

Az izraeli cikk azzal zárul, hogy hamarosan a válogatott a muszlim többségű Koszovóban játszik Európa-bajnoki selejtezőt.

Hozzászólások