Kézilabda - Sosem látott bravúrra készülnek a Fradi kézilabdázói
Sosem látott bravúrra készülnek a Fradi kézilabdázói
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Sosem látott bravúrra készülnek a Fradi kézilabdázói

Rév DánielRév Dániel
2019/02/02 08:39

Eddig egyszer futott össze az elmúlt évek két legjobb magyar női kézilabda csapata a Bajnokok Ligájában, azt a negyeddöntő párharcot pedig senki sem emlegeti szívesen a Ferencvárosnál. A bajnokságban és a Magyar Kupában már többször összejött a Győri Audi ETO legyőzése a Fradinak, most azonban a nemzetközi kupán a sor, ahol az FTC mindig elbukott a magyar riválisokkal szemben.

Ha magyar női kézilabda, akkor a válogatott mellett az elmúlt évek a Győr és a Ferencváros párharcáról szólnak. 2015-ben komoly szenzáció volt, hogy a Fradi idegenben nyerte meg két góllal a magyar bajnokság döntőjét, és győzte le az akkor nagyon sok gonddal küzdő győrieket a fináléban. Azóta a 2017-es Magyar Kupa fináléja maradt szép emléknek a Népligetben, illetve a tavalyi bajnoki szezon elején történt, két gólos győzelem, ami maximum keserédes lehet: a bajnoki hajrában a Győr szintén két góllal megverte a Fradit, és végül hajszálnyival, jobb gólkülönbséggel megnyerte a K&H Ligát.

fradi-gyor.jpg Tavaly a Magyar Kupa elődöntőjében verte a Győr a FerencvárostFotó: MKSZ

Egészen furcsa az, hogy bár a két csapat 2012 óta egy kivétellel minden évben főtáblás volt a Bajnokok Ligájában, csak egyszer futottak össze egymással. 2016-ban egy ereje teljében lévő ETO megsemmisítette a Ferencvárost, a dabasi odavágón 31-18-ra győzött a Győr, majd a visszavágón meg sem állt 40 lőtt gólig. Abból a párharcból szegény Elek Gábor egyik időkérése maradt meg a legjobban számomra, amikor az egyik meccs első félidejében, öt gólos hátránynál próbált lelket önteni a csapatába azzal, hogy nincs nagy baj, csak be kell lőni a helyzeteket.

Hiába játszik majd szombaton pályaválasztóként az FTC, természetesen most is az ETO lesz a mérkőzés esélyese. Egyrészt, ez következik abból, hogy a Fradi továbbra sem játszhatja hazai mérkőzéseit a saját csarnokában (erről a helyzetről külön tanulmányt lehetne írni abban az országban, ahol másod- és harmadosztályú focicsapatok stadionjait újítják meg, de a legnépszerűbb klub második legnézettebb szakosztályának nem jut egy elfogadható sportcsarnok...). Másrészt pedig a győri csapat egy olyan erődemonstrációt tartott a CSM Bukarest ellen az előző fordulóban, ami megmutatta: idén is csak egy nagyon szűk elit lehet képes megszorongatni Danyi Gábor csapatát a BL-ben.

Crina Pintea érkezése az utolsó darabot rakta a helyére a kirakóból Győrben, a decemberi Eb legjobb beállójának választott román játékos egy könnyed 9/9-es lövőteljesítménnyel vette ki a részét hazája kirakatcsapatának kiütéséből. Ezzel szemben Elek Gábornak megint építkeznie kell, a védelem tengelyébe a Kisvárdáról kölcsönvett Horváth Dóra érkezett Hornyák Dóra pótlására, míg a műtéten áteső Malović helyén a Dunaújvárosból érkező, 19 éves Klujber Katrin szerepelhet jobbátlövőben. A junior válogatott vb-aranyában kulcsszerepet játszó Klujber öt góllal mutatkozott be élete első BL-meccsén, amivel a hét újonca lett az EHF-nél.

A két csapat legutóbb január 2-án játszott a bajnokságban, amikor a Győr 39-33-ra verte a Fradit, Pintea a bajnokságban nyolc góllal mutatkozott be új csapatában. Az ETO egyelőre 100 százalékos csoportjában, míg a Fradi öt mérkőzésből 4 ponttal a negyedik helyen áll. És bár egy Fradi-Győrnek mindig nagyobb a jelentősége egy átlagos meccsnél, alighanem mindenki tudja a Ferencvárosnál, hogy a jövő heti, ljubljanai mérkőzés a továbbjutás szempontjából sokkal fontosabb lesz a mostaninál.

Hozzászólások