Kézilabda - Tíz éve nyert Euroligát Rátgéber László a Szpartak Moszkvával
Tíz éve nyert Euroligát Rátgéber László a Szpartak Moszkvával
Fotó: Europress/AFP

Tíz éve nyert Euroligát Rátgéber László a Szpartak Moszkvával

HosszabbitásHosszabbitás
2019/04/05 10:39

Tíz évvel ezelőtt nyerte meg Rátgéber László a Szpartak Moszkva vezetőedzőjeként a női kosárlabda Euroligát.

Az egyetlen magyar Euroliga-győztes tréner azzal kezdte a visszaemlékezést az MTI-nek, hogy pécsi edzőként már nem volt idegen számára a négyes döntők légköre.

"A MiZo Péccsel is háromszor voltunk Final Fourban, ebből egy bronzérem született, de nagy szponzor nélkül értünk oda, ami teljesen abnormális teljesítmény. Látható volt, hogy a Péccsel nem lesz alkalmam Euroligát nyerni, így örültem, amikor Sabtaj von Kalmanovics tulajdonos elhívott Moszkvába. Teljesen más feladat volt, hiszen az utánpótlás a nevelésről szól, de az élsport inkább az egók kezeléséről" - fejtette ki az 52 éves szakember.
"Sosem lesz már olyan erős női klubcsapat a kosártörténelemben, mert azóta megváltoztak a nemzetközi szövetség útlevélszabályai. Akkor még az amerikai válogatott Diana Taurasi olasz, Sue Bird pedig izraeli lehetett a klubjában, hozzájuk csatlakozott Sylvia Fowles és Lauren Jackson, az akkor 18 éves Sonja Petrovicot pedig én hívtam a Szpartakhoz, ő ma már Európa-bajnok, háromszoros Euroliga-győztes és a WNBA sztárja" - tette hozzá.

A jelenleg szolnoki junior döntőn tartózkodó mesteredző elmondta, nagy nyomás nehezedett rájuk a 2008/2009-es idényben, ráadásul az első Euroliga-mérkőzésükön kikaptak Vilniusban, de aztán "kegyetlenül leütöttek mindenkit a pályáról".

A salamancai Final Fourra - melyben a Sopron negyedik lett - visszaemlékezve úgy vélekedett, a Szpartak-Jekatyerinburg elődöntő alighanem minden idők legjobb női kosármeccse volt, majd a döntőben nyolcezer hazai szurkoló előtt verték meg simán a házigazda spanyolokat.

"Utána szerettem volna a magyar sajtó rendelkezésére állni, ezért nem buszoztam vissza a csapattal a hotelbe, hanem a már üres csarnokban nyilatkoztam. Ekkor észrevettem, hogy a dobogón ott maradt a hatalmas molinó, rajta az +Euroliga-bajnok 2009+ felirattal, ezért odafeküdtem fotózkodni, majd Hepp Ferenc, a válogatott orvosa hazavitte Budapestre. Mikor aztán májusban hazatértem, ott várt a reptéren vele, most a molinó a pécsi otthonomban van, de hamarosan elviszem a Nemzeti Kosárlabda Akadémián lévő irodámba, ott jobban elfér" - mondta nevetve, hozzátéve, a salamancai aranyérem és a gyűrűről a kisfia által levágott kosárháló már az NKA-irodát díszíti.

000_Par2493906.jpg Fotó: Europress/AFP

Rátgéber László közölte, szeretett volna még egy Euroliga-trófeát, de miután a Szpartak tulajdonosát lelőtték, hazatért Oroszországból, majd hiába futott tökéletes idényt a török Fenerbahcéval, az őt oda is követő Taurasi doppingügybe keveredett, és a szupersztár hazament a világbajnok ausztrál Penny Taylorral együtt.

"Innentől már nehéz lett volna leülni egy másik orosz vagy török csapat kispadjára, elvégre a Fraditól sem szoktak átmenni edzők az Újpesthez. Végül 2013-ban otthagytam az élsportot, és az NKA-ra koncentráltam, mert nem lehet örökké élni, de lehet olyan dolgokat csinálni, amik örökké élnek" - fogalmazott az NKA szakmai és stratégiai igazgatója.

A jövő hétvégi, soproni Euroliga négyes döntőről a mesteredző hangsúlyozta, hogy nagyon szurkol a Sopronnak.

"Amit Török Zoltán ügyvezető csinált ott az elmúlt húsz évben, az tiszteletreméltó és követendő példa. Egy rendszert épített ki, amelyben a magyarok mellett megvan az amerikai válogatott sztár és a kiváló spanyol edző helye is. Le a kalappal a kormány, a kosárszövetség és a város előtt is, irigylésre méltó, ahogy összefogtak az esemény érdekében. Ilyenkor van bennem egy kis szomorúság, hogy 2001-ben, amikor először jutottunk be a Final Fourba, senki sem tudta felkarolni a pécsi kosárcsapatot" - fűzte hozzá.

MTI

Hozzászólások