Kézilabda - Rasmussen: Fontos a vb és az olimpia, de a legfontosabb a jövőnkbe tett befektetés
Rasmussen: Fontos a vb és az olimpia, de a legfontosabb a jövőnkbe tett befektetés
Fotó: MTI

Rasmussen: Fontos a vb és az olimpia, de a legfontosabb a jövőnkbe tett befektetés

Mártha BenceMártha Bence
2019/11/29 13:55
A tehetség megvan, a rutin még hiányzik a női kézilabda világbajnokságra készülő magyar keretből, de Kim Rasmussen kapitány szerint most az a legfontosabb, hogy a mieink helyét megalapozzuk az élmezőnyben, és ezért áldozatokat kell hozni. A kapitánnyal a vb-rajt előtt beszélgettünk. 

Az olimpiai ciklus utolsó világeseménye mindig kiemelten fontos mérőeszköz egy válogatott számára, hiszen a nyári játékok előtt kiderül, egy-egy csapat hol helyezkedik el a nemzetközi kézilabdamezőnyben. A kérdés a mieinkre vonatkoztatva leegyszerűsíthető úgy is, hogy beférünk-e az első nyolcba, azaz lesz-e lehetőségünk megküzdeni az olimpiai kvótáért a selejtezőben.

Minden, amit tudnod kell a szombaton rajtoló női kézilabda világbajnokságról! | Hosszabbítás

Szombaton kezdődik az olimpiai kvalifikáció legfontosabb világversenye a női kézilabdában: a világbajnokság. A tornát ugyanúgy Japánban rendezik, mint a jövő nyári olimpiát, így a sikeresen szereplő csapatok már ismerős környezetbe térhetnek vissza nyolc hónap múlva. A torna mezőnyéből azonban jóval többen maradnak majd le a tokiói olimpiáról, mint ahányan részt vehetnek rajta.

Kim Rasmussen számára azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű a kérdés. “Szövetségi kapitányként nem teszem meg, hogy csak a rövidtávú célokra koncentrálok, mert ahogy az üzleti életben, úgy nálunk is igaz, hogy ezeknek hosszú távon kérdéses a haszna.”

“Megtehettem volna, hogy szinte csak rutinos, sok nagy csatát megélt játékosokat hozok magammal, de egyrészt tudni kell, hogy velük sem lenne több garancia arra, hogy elérjük az olimpiai selejtezőt, másrészt a generációváltást nem halogathatjuk tovább. 

"Annál is inkább, mert kiváló generációnk jött ki az utánpótlásból, és a magyar kézilabda érdeke azt kívánja, hogy a legjobbjaik rutint szerezzenek egy felnőtt világversenyen is” - szögezte le a kapitány a Hosszabbításnak.

Végre nem egy tábori kórház vagyunk

Rasmussen tavaly tudott először elutazni a csapatával úgy egy nagy tornára, hogy nem volt sérült a fél csapata - egyből nagyot is dobott a dán szövetségi kapitány - és idén sem rossz a helyzet, még ha vannak is hiányzók.

A stábA stáb Fotó: MKSZ

“Nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy idén mindenki rendelkezésre áll, hiszen ha csak felsorolom Zácsik, Szucsánszki, Hornyák és Planéta neveit, láthatjuk, hogy nemcsak tehetséget, de sok-sok rutint is kénytelenek vagyunk nélkülözni. Ennek ellenére azt mondom, nagyon sokra hivatott, tehetséges és harcra kész csapattal utaztunk ki a világbajnokságra.”

“Az én célomat, még ha tudom is, hogy mi a szövetség célkitűzése, nem annyira eredményekben, mint inkább a mutatott játékban, illetve a jövőbe fektetett munka megtérülésében látom. Természetesen mindent meg fogunk tenni a minél jobb eredmény elérése érdekében, de ahogy mondtam is, nemcsak fiatal csapatunk számára nincs garancia, hanem akkor sem lenne, ha csupa rutinos játékossal érkeztünk volna.”

“A magyarok imádják a kézilabdát, és fontos nekik a jelen, illetve a pillanatnyilag elérhető eredmény. Megértem, hogy mindenki sikereket akar, ugyanakkor nekem nem csupán az olimpiai selejtező elérése a feladatom, hanem hogy a magyar női válogatott hosszú távon erős, ütőképes szereplője legyen a nemzetközi tornáknak.”

Generációváltás közben eredmény?

A junior és ifjúsági tornákat letaroló magyar válogatottak játékosai elkezdtek beszivárogni a válogatottba, sőt akad köztük, aki már nem is az első nagy tornájára készül, és kulcsfontosságú szerep jut neki a csapat játékában. Rasmussen nem győzi hangsúlyozni, hogy ha meg is van a tehetség, a felnőtt szint sokkal nagyobb ugrás, mint mondjuk az ifiből a juniorba lépni. 

“Taktikailag és fizikailag készen állunk a tornára. Hogy mentálisan készen állunk-e, az számomra is a tornán fog kiderülni. Nagyon sok a fiatal játékosunk, és a nyomás elviselése, a stresszkezelés és a döntéshozatali képesség majd akkor derülnek ki, amikor nehéz helyzetbe kerülünk. A fiatalok napról napra fejlődnek, egyre jobban érzik, mit várunk tőlük, és folyamatosan épülnek be a csapatba, de sok dolog van, ami csak a mérkőzések alatt derül ki” - magyarázta a kapitány.

Ez a csapat készen áll arra, hogy bejusson a legjobb nyolcba a világbajnokságon | Hosszabbítás

A Klubrádió Hosszabbítás című műsorában felvezettük a szombaton kezdődő női kézilabda világbajnokságot. Beszéltünk arról, hogy milyen a mostani magyar válogatott, kik azok a fiatalok, akik betörhetnek a sztárok közé, és hogy mit érhet el Kim Rasmussen fiatal csapata, amely célként a legjobb hét közé kerülést és ezzel az olimpiai selejtezőtornára történő kvalifikációt tűzte ki maga elé.

“Apró lépésekkel haladunk a cél felé, ami nem más, mint hogy jó kézilabdát játszva, a pályán mindent beleadva harcoljunk az utolsó percig. A legjobbak ellen is győzni akarunk, és képesek is vagyunk rá, de azt, hogy a torna után elégedettek lehetünk-e, elképzelhető, hogy kicsit más mércével fogom mérni, mint a közvélemény."

Ha azt látom, hogy taktikailag érettek vagyunk, fizikálisan jól bírjuk a strapát, és az utolsó leheletünkig harcolunk a pályán, én már nem fogok szemrehányást tenni a lányoknak. Egyszerűen nem tehetem meg, hogy egy jobb vagy rosszabb eredmény alapján ítéljem meg a hosszú távú fejlődést szem előtt tartó munkánkat” - szögezte le Rasmussen.

A kapitánynak pénteken kellett leadnia a meccskeretet, a csütörtöki interjúban még nem akarta elárulni, hogy melyik két játékosa marad ki, annyit azonban elmondott, hogy élete egyik legnehezebb döntése volt a két kimaradó megnevezése. Most már tudjuk, Rasmussen benevezi mindhárom kapusát (ez tőle nem annyira szokatlan húzás), és végül Kiss Nikoletta és Pásztor Noémi maradt ki.

“Nagyon nehéz volt meghozni a döntést, hogy melyik 16 játékost nevezzük be a vb-rajtra, de ez kellemes teher, mert mindegyik kerettag nagyon jól dolgozott az elmúlt időszakban, mindenkivel elégedett lehettem - indokolt a szövetség honlapján a kapitány. ”Végül három kapussal kezdjük meg a vb-t, mindannyian jó formában védtek a Szöul Kupán, és egymás után kell többféle stílusú ellenféllel szemben pályára lépnünk. Úgy érzem, mindegyik poszton kiegyensúlyozottak vagyunk, több lehetőséggel. Várjuk a szombati rajtot!”

Mi vár ránk a világbajnokságon?

A mieink tulajdonképpen nem panaszkodhatnak a sorsolásra, bár a csoportunk semmiképp nem nevezhető könnyűnek. Az ág már inkább, a nagy esélyesek közül talán csak az oroszok vannak a C-D ágon, így ha a csoportból sikerül továbbjutunk, megnyílhat az út egy kifejezetten jó szereplés felé. Így látja Kim Rasmussen is.

“A csoportkör nagy kihívás, valóban nagyobbnak tűnik, mint a középdöntő. Sokfelől hallom azt mindenhonnan, hogy simán továbbmegyünk, de úgy vélem, nem jelenthetjük ki, hogy tízből tízszer legyőzzük Montenegrót és Spanyolországot, kivált Romániát. Pedig ilyen következtetést csak akkor vonhatnánk le, a csoportunk tehát korántsem olyan könnyű, sőt inkább kiegyensúlyozott, hiszen négy csapat pályázik a három továbbjutó helyre."

Okosan, taktikusanOkosan, taktikusan Fotó: MKSZ

“Igen, az Eb-n legyőztük Romániát és Spanyolországot is a mostani csoportellenfelek közül, de ez nem garancia arra, hogy most is sikerül. A csoportkörben folyamatosan javuló játékot kell mutatnunk, hogy kiharcoljuk a középdöntőt, de számomra inkább az a kérdés, hogyan reagálnak a játékosok egy meglepő taktikai húzásra, egy váratlan helyzetre, vagy egy nehéz periódusra. A vb-selejtezőkben aratott nagyarányú győzelmek nem vihetnek félre minket, mert gyengébb csapatokkal találkoztunk. Mi azonban a legjobbakkal akarunk meccselni, nem elégedhetünk meg azzal, hogy a gyengébbeket megszórjuk.”

A mieink a csoportban (sorrendben) Kazahsztánnal, Spanyolországgal, Montenegróval, Szenegállal és Romániával találkoznak, a csoportból az első három csapat jut tovább a középdöntőbe, ahova viszi magával a továbbjutók ellen szerzett pontjait is. A középdöntőben - hacsak nem születik óriási meglepetés - vélhetően az orosz-svéd-japán hármas várhat a mieinkre.

“Ha ott leszünk, és viszünk pontot is, az már egy egészen más helyzet, lesz öt mérkőzésnyi közösen megszerzett rutinunk, és magabiztosabban állhatunk ki a meccseinkre, hiszen kiharcoltuk a továbbjutást. Az oroszok nyilván nagyon erősek, a svédeknek azonban rengeteg a hiányzójuk (bár Gulldén visszatért, de ő is nagyon sokat hagyott ki), Japán pedig fejlődik, de még nem érte el a legjobbak szintjét.”

“A dél-koreai felkészülési meccsek nagyon hasznosak voltak. Láttuk, hogy meccsben tudunk lenni az oroszokkal, de azt is, hogy ki tudunk kapni Szerbiától. Utóbbi egyébként azért is volt fontos, mert az egy kijózanító pofon volt, és feltehettük magunknak a kérdést, hogy hol is van a helyünk a mezőnyben. Láthattuk, mennyit kell dolgoznunk, hogy oda érjünk, ahova tartunk, és a fiatalok megérezhették, milyen sokba kerül egy-két hiba is. Sokat épültünk a felkészülési meccseken, azt hiszem.”

Okosan és megfelelő hozzáállással

“Ez egy nagyon kiegyenlített világbajnokság. A franciákon kívül senki nem beszél nyíltan az aranyról, van viszont mögöttük, vagy inkább mellettük tizenkét, de lehet, hogy tizenöt olyan csapat, amely érmet akar nyerni, és reális esélye is van rá.”

Az esélylesők egyike vagyunkAz esélylesők egyike vagyunk Fotó: MTI

“Én is nyerni szeretnék, azt akarom, hogy minden meccsünkön legyőzzük az ellenfelet. De közben ennél is jobban akarom látni, hogy a csapat fejlődik, okosan és szépen kézilabdázik, és mindent kiad magából a meccseken."

A karácsonyi kívánságlistán mindegy, mi szerepel, mert nincs rá garancia, hogy a Jézuska a fa alá tesz mindent, amit kértünk. Szeretnék a hogyanra koncentrálni. Arra, hogyan akarunk játszani. Arra, hogy nézünk ki a pályán. Hogy mit mutatunk, és milyen tartalma van a játékunknak.”

A nyitómeccsünk előtt három nappal Rasmussen nyugodt volt, és szerinte a játékosaink is azok, bár egy meglepő probléma okoz némi gondot. “Úgy tűnik, a relaxálás alapfeltétele lett az internet nemcsak a válogatottnál, hanem a klubokban is, és a szállásunkon gyenge és akadozó a jel, de azért remélem, mindenki ki tudja magát pihenni úgy, ahogy neki a legjobb” - mondta nevetve a kapitány. 

“Készen állunk. Már mindenki érzi a bizsergést az ujjaiban, a játékosok rohannának a pályára, hogy lejátsszák az első meccsüket, ami jó előjel. Azt eddig is megmutattuk, hogy nagyon tudunk küzdeni, és a játékunk standardja is tetszetősen emelkedik. Most jön a teszt, és nemcsak a fiataloknak, hanem az egész csapatnak, amely azért komoly változásokon megy át. Tesszük a dolgunkat a legjobb tudásunk szerint, ennyit ígérhetek” - tette hozzá Rasmussen.

Hozzászólások