Kézilabda - Rasmussen főnöke szerint hibázott a vb-n a dán kapitány, de nem volt reális cél a legjobb nyolc
Rasmussen főnöke szerint hibázott a vb-n a dán kapitány, de nem volt reális cél a legjobb nyolc
Fotó: Europress/AFP

Rasmussen főnöke szerint hibázott a vb-n a dán kapitány, de nem volt reális cél a legjobb nyolc

Mártha BenceMártha Bence
2019/12/11 09:09
Pálinger Katalin elismerte, hogy Kim Rasmussen hibázott a világbajnokságon, de a szövetség női szakágért felelős szakmai alelnöke kiáll a korábbi döntései mellett, és azt is elmondta, nem volt reális elvárás a legjobb nyolcba jutás, de megvolt az oka rá, hogy ezt kommunikálja. Ha Pálingeren múlik, marad a dán kapitány. 

A női kézilabda-válogatott csalódást jelentő 14. helyen végzett a világbajnokságon, ami önmagában sem fest jól, ráadásul kikerült a mieink kezéből az olimpiai selejtezős szereplés lehetőségének sorsa is. Bár még alakulhat úgy - sőt, egészen jó esély van rá -, hogy a tavalyi Eb-n elért hetedik helyünknek köszönhetően kvalifikálunk Tokióra, sok szempontból már most érdemes mérleget vonni.

Csúcsszezon a magyar sportban: egyszerre van világbajnokság számolgatásban és bűnbakkeresésben! | Hosszabbítás

Nagy napjait éri a magyar sport, hiszen két nemzeti sportágunk, a számolgatás és a bűnbakkeresés is csúcsszezont fut. Beszállunk mi is, gyorsan kiszámoljuk, kinek és miért kell szurkolni még a vébén, hogy olimpiai selejtezőt játszhassunk, de több szót szentelünk Kim Rasmussen munkásságának, mert ez az igazán fontos téma a magyar kézilabda szempontjából.

“Ahogy mindenki, természetesen én is csalódott vagyok” - mondta a Hosszabbításnak Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség női szakágért felelős szakmai alelnöke. “Először is leszögezném, hogy vállalom a felelősséget a történtekért, hiszen ahogy a kapitány kinevezésében is komoly szerepem volt, úgy a válogatott vb-keret kialakítása, illetve a csapatnál folyó szakmai munka is a tudtommal és támogatásommal történt.”

Nem volt reális az első hétbe kerülés

Az egykori világklasszis kapus elmondta, bár ő maga is az olimpiai selejtezőt érő első hét hely megszerzését tűzte ki célul, ennek nem az volt az oka, hogy a vébé utazó csapattól reálisan elvárható lett volna egy ilyen teljesítmény.

“Ha a világbajnokságot a jövő válogatottjának építésére használjuk fel, akkor nem tehettem meg, hogy leveszem a fiatal csapat válláról a terhet azzal, hogy azt mondom, mindegy, mi lesz, csak szerezzetek rutint. Pont azt a nyomást kellett megélniük a lányoknak, amit az eredménykényszer miatt cipelniük kellett, és semmi kétségem afelől, hogy a kudarc ellenére nagyon sokat épült a csapatunk” - szögezte le Pálinger.

“A nyomás és az eredménykényszer mellett az is fontos tapasztalatokkal látta el a játékosokat, hogy láthatták, hiába bombaerős a magyar bajnokság, nemzetközi szinten nem sokat jelent, ha valaki az NBI.-ben tucatszámra dobálja a gólokat. Ezeket a tapasztalatokat már nem veheti el senki a lányoktól, és biztos vagyok benne, hogy később nagy hasznukat vesszük.” 

Régi harcostársak: Pálinger Katalin szakmai alelnök és Siti Bea másodedzőRégi harcostársak: Pálinger Katalin szakmai alelnök és Siti Bea másodedző Fotó: MKSZ

“Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy aki olimpiára vágyik, annak minden tekintetben készen kell állnia. Fizikálisan és mentálisan is topon kell lenni, mert egy olimpián csak így lehet szerepelni. Tisztában voltunk vele, hogy egy nagyon fiatal csapatra pakoljuk rá ezt a terhet, de úgy voltunk vele, inkább felvállaljuk a konfliktust a közvélemény felé, ha ezzel a csapatunk épülését szolgáljuk” - tette hozzá a szakmai alelnök. 

Nem kérdés, hogy Rasmussen hibázott

Ahogy korábban is írtuk, a magyar közvélemény a kudarcok után azonnal a felelőst keresi, és ezúttal nem is kell sokáig kutakodni: Kim Rasmussen kockázatos döntései nem váltak be, a keret összeállítása sem volt éppen telitalálat, és a dán szövetségi kapitány meccselése sem sikerült olyan jól, mint amit megszoktunk tőle.

Pálinger elmondta, először meghallgatják a kapitány beszámolóját, aztán dönt a sorsáról az elnökség, de hozzátette, fontos szerepe lesz a döntésben a játékosoknak is.

“Nem gondoljuk, hogy Kim Rasmussen rosszabb edző lett, mint a tavalyi Európa-bajnokságon, ugyanakkor az sem kérdés, hogy több hibát is vétett a világbajnokság során. Nyilván lesz szakmai elemzés is, de számomra nagyon fontos információ lesz a játékosok véleménye. Nem arról van szó, hogy ők döntenek a kapitány személyéről, hanem arról, hogy a csapat és a kapitány viszonya megbomlott-e. Ha bizalomvesztésről beszélhetünk, az egy egészen más helyzet.”

A keret összeállítását kritizáló hangokra, amelyek számon kérték több rutinos játékos hiányát, Pálinger egyértelmű választ adott. “Ma is ugyanígy küldeném ki Japánba a lányokat! Tudtuk, hogy csak a közvélemény szerint garancia a jó utánpótláseredmény a felnőttek közötti jó szereplésre, miközben mi kezdettől úgy kalkuláltunk, hogy a párizsi olimpiára érik majd be igazán a csapatunk.”

Nem kérdés, hogy hibázottNem kérdés, hogy hibázott Fotó: Europress/AFP

Meg kell jegyeznünk, hogy a szövetség többször is leszögezte, nem fordulhat elő még egyszer, hogy egyik válogatottunk sem lesz ott az olimpián. Ehhez képest most már nem Tokióról, hanem Párizsról beszélünk. 

“Amikor megfogalmaztuk a célokat, még volt egy teljes sorunk, akiknek a rutint kellett volna biztosítania a fiatalok mellett. Látni kell, hogy két teljes generáció hiányzik a magyar női szakágból, és bár mehettünk volna rutinosabb csapattal a vébére, én is azt gondoltam, hogy eljött az idő a juniorok számára. Annál is inkább, mert semmi garancia nincs rá, hogy egy rutinosabb csapat jobb eredményt ért volna el. Ha lenne egy teljes sorunk azokból a 30 körüli játékosokból, akiket kiegészíthettek volna a fiatalok, más lenne a helyzet, de ilyesmiről nem beszélhetünk. Kiállok a döntésünk mellett: ez a torna, ha az eredmény csalódás is, így volt előremutató.”

Akkor most kirúgják Rasmussent, vagy nem?

Pálinger elmondta, a világbajnokság értékelése “biztosan nem lesz pozitív”, és nagyon sok kérdést kell körbejárni ahhoz, hogy felelős döntés szülessen a szövetségi kapitányi posztot illetően.

Mindenképpen veszélyben az állásaMindenképpen veszélyben az állása Fotó: MKSZ


“A legfontosabb kérdésre még nincs válaszunk, hiszen azt sem tudjuk, hogy a következő 3-4 hónapra kell egy szövetségi kapitány mellett hitet tennünk, vagy a következő olimpiai ciklus négy évére” - utalt az alelnök a márciusban esedékes olimpiai selejtezőre, amiről még nem tudjuk, szerepet kaphat-e rajta a magyar válogatott. 

“Azt kell mérlegelni, mi a jobb a csapatunknak. Én hiszek abban a munkában, amit Kim Rasmussen végez, szerintem jó úton jár a csapatunkkal, és ezt a tavalyi Európa-bajnokság is bizonyította. Látható, hogy nüanszokon múlik a siker, illetve a kudarc, egy-egy játékos formája is elbillentheti valamelyik irányba a mérleg nyelvét, így igazságtalan lenne pusztán az eredmények alapján ítélni” - mondta józanul Pálinger.

“Nekünk olyan kapitány kell, aki csak a válogatottal foglalkozik, és innentől nagyon leszűkülnek a lehetőségeink. Kim Rasmussen itt van velünk, fanatikusan, erős motivációval dolgozik a csapatért, a válogatottal kel, és azzal fekszik. Ezen a világbajnokságon azonban több hibát is elkövetett, ezáltal mi is nehéz helyzetben vagyunk, hiszen sok pénz áramlik a sportágba, aminek muszáj, hogy valamilyen kifutása legyen. Ezért mondom, hogy nagyon fontos kérdés, játszhatunk-e a tokiói olimpiáért.”

Fejlődik-e úgy a csapatunk, ahogy szeretnénk?

Ha a szövetség valóban nem csak az eredmények alapján ítél, akkor meg kell nézni, a csapatunk játéka olyan-e, amilyennek látni szeretnénk, helyes-e az út, ami járunk, és fejlődnek-e a kívánatos tempóban a fiatal játékosok. Pálingernek határozott véleménye van a kérdésben.

“Hiszek ebben a játékrendszerben, és látható, hogy a csapatunk is egyre inkább magáévá teszi Rasmussen elképzeléseit. Folyamatosan javul a védekezésünk, megoldódni látszanak a beállóst illető gondjaink, és soha nem voltak ilyen eredményes szélsőink, mint most. Több gólt szerzünk indításból, sokkal több labdát szerzünk, és ezek mind olyan tényezők, amik azt mutatják, Rasmussen rendszere folyamatosan épül - még ha nem is tudjuk mindig ütőképesen alkalmazni.” 

A kulcsfigurákA kulcsfigurák Fotó: MKSZ

“Én a vitában hiszek! Az a véleményem, hogy nem járunk rossz úton, de ha az elnökség - amely egyébként szakmailag igen erős összetételű - másként dönt, elfogadom a döntésüket. Én kiállok a korábbi döntéseim mellett, szerintem ilyen összetételű kerettel kellett megvívnunk ezt a vébét, és továbbra is azt tartom, hogy a fiatalok bevetésének meglesz a haszna a jövőben, még ha ezt most nehezebb is látni egy ilyen kudarc után.” 

A Pálinger által említett kérdések közül egyre holnap, december 11-én választ kapunk: ha Hollandia legyőzi Dél-Koreát (ez papírforma lenne), Svédország pedig Montenegrót (ez már kevésbé), akkor a magyar női kézilabda-válogatott ott lesz a márciusi olimpiai selejtezőben. 

Hozzászólások