Kézilabda - Rasmussen: "A lányok pontosan tudják, hogy kinek mi a jó"
Rasmussen: "A lányok pontosan tudják, hogy kinek mi a jó"
Fotó: Europress/AFP

Rasmussen: "A lányok pontosan tudják, hogy kinek mi a jó"

Rév DánielRév Dániel
2017/12/02 14:25

Pénteken megkezdődött a női kézilabda világbajnokság, a magyar válogatott szombat este, Norvégia ellen mutatkozik be. Az elutazás előtti utolsó itthon töltött napon, szerdán a szövetség sajtónyílvános edzést szervezett, ahol betekintést nyerhettünk a mieink várható játékába, néhány taktikai elemébe.

Az edzés utáni sajtótájékoztatón erről is beszélgettünk a szövetségi kapitánnyal, Kim Rasmussennel, aki az edzésen igazi "hands-on" edzőként viselkedett - persze a szó jó értelmében: ha látott valamit egy játékostól, ami nem volt megfelelő, egyesével magyarázta el a játékosoknak, hogy az adott helyzetben (akár támadóként, akár védőként) milyen mozgássort szeretne látni tőlük.

Először is arról kérdeztem, hogy azok a játékosok, akik egyértelműen kulcsszereplők lesznek, mint Klivinyi Kinga, hogyan kezelik ezt a helyzetet, és kapnak-e mentális támogatást az edzői stábtól.

"Természetesen igen" - kezdte válaszát a kapitány. "Egyértelműen az a cél, hogy azok a játékosok, akiken az eredményességünk múlni fog, olyan helyzetekben találják magukat, amelyek ismerősek lesznek az edzésekről, és amelyekben a legjobb eséllyel szerezhetünk gólokat. Nem csak azt szeretnénk, hogy (Görbicz) Anita lássa át a dolgokat, hanem azt, hogy a belső három poszton játszók ne csak azt tudják pontosan, hogy nekik mi a legjobb, hanem azt is, hogy a többieknek. Ez azt jelenti, hogy Kovács Anna nyilván nem fog átlőni egy két magas játékosokból álló belső hármas védőpárost, de jó esély van rá, hogy egy jó zárással egy az egy ellen meg tudja verni a védőjét lábon. (Szöllősi-Zácsik) Szandra ugyanezt a blokkot jó eséllyel átlőheti, de sokkal jobb, ha egy alacsonyabb játékos sánca fölött kell lőnie. És ha mindenki tudja azt, hogy a többieknek mi a legjobb helyzet, akkor ezeket a helyzeteket sokkal könnyebben állíthatjuk elő."

Ezek a gondolatok nagyjából egybevágnak azzal, amit Siti Bea, a válogatott másodedzője mondott Mártha Bencének:

Vb előtt: már nem elég tudni, érteni is kell a kézilabdát | Hosszabbítás

Ha olyan kell, aki hitelesen tudja értékelni a XXI. századi magyar női kézilabdát, Siti Bea az ember: a világklasszis irányító Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai döntőt is játszott a magyar válogatottal, 2011 óta pedig - kisebb megszakításokkal - a válogatott stábjának a tagja.

Az edzésen sok olyan gyakorlatot láthattunk, ahol egy keresztmozgás után a középre kerülő átlövő döntési helyzetben volt: lőhetett, passzolhatott a beállónak, vagy megpróbálhatott csellel túljutni a védőjén. Kíváncsi voltam, hogy ez az egyéni döntéshozatali folyamat mennyire lesz sajátja a csapat támadójátékának.

"Igazából a mostani edzésen azért a támadójátékunknak csak egy kis részét láthattuk. De ezeknek a gyakorlatoknak is ugyanaz a lényege, mint amiről az imént beszéltem: hogy a játékosok a mérkőzéseken komfortos helyzetekbe kerüljenek, amelyekben edzéseken már sokszor voltak. Így ha egy hármas védő kilép egy középső lövőre, a beálló tudni fogja, hogy a lövő személyétől függően hova kell helyezkednie, hogy megjátszható legyen, vagy hogy lövési, cselezési lehetőséget kreáljon a labdával érkező játékosnak. Ezek a páros kapcsolatok nagyon fontosak az eredményes támadójáték szempontjából."

A kapitány a sajtótájékoztató első felében beszélt arról, hogy a válogatottnak megvannak az erősségei és a gyenge pontjai is, érdekelt, hogy ezek konkrétan mik.

"Akkor vagyunk erősek, ha gyorsan játszunk és sokat mozgunk. Ha támadásban csak körbepasszolgatjuk a labdát, akkor semmit nem fogunk elérni, és ez igaz a védekezésre is: ha nincsen meg a védőjátékosok előre-hátra mozgása, akkor sokkal könnyebben verhetőek leszünk. Szeretném gyorsítani a csapatot, mert a lendület, a sebességkülönbség tud jó helyzeteket teremteni. Lényegében az egész játék a dinamikán múlik."

Mivel a világbajnokság lebonyolítási rendszere miatt (öt csoportmérkőzés után az első négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe, és azon az egy meccsen dől el a torna sikeressége), az is érdekelt, hogy mi van akkor, ha mondjuk a norvégok ellen 40 perc után látszik, hogy az a parti elment.

"Azért nem mondanám azt, hogy elengedünk egy meccset, mert nagyon sok olyan posztunk van, ahol két azonos képességű játékossal utazunk a tornára. Így aztán nem lehet azt mondani, hogy van egy első sor, és ők pihenhetnek. De természetesen tudom, hogy lesznek olyan játékosok, akiknek szinte folyamatosan a pályán lesz a helye. Szekeres Klára például a legmegbízhatóbb védőjátékosunk, és nincsen olyan sok lány a keretben, aki hármas poszton tud védekezni. Úgyhogy az lehet, hogy ha egy meccs már elúszik, akkor ő kevesebbet fog játszani."

A magyar válogatott szombat este 20:30 perctől kezdi meg szereplését a világbajnokságon Norvégia ellen, vasárnap Svédországgal, kedden Argentínával, csütörtökön Lengyelországgal, pénteken pedig Csehországgal csapnak össze Görbiczék.

Hozzászólások