Kézilabda - Pá, Cecilie!
Pá, Cecilie!
Fotó: handballmagasinet.no

Pá, Cecilie!


2014/09/24 21:09

Tjugum, Dzsandzsagava, Leganger, Rantala, Dinu (Hutupan), Woltering vagy a mostaniak közül Schülke, Navarro, Arenhart, Leynaud.

Világklasszis női kézilabda kapusok, akik egytől-egyik a magyar néplélek rombolóiként ismertek idehaza. Szurkolóként ugyanis kevés ellenszenvesebb játékos van (talán a nekünk gólt, gólokat dobókat leszámítva), mint a rivális (jól védő) kapusa. Az utolsó láncszem, aki képes megakadályozni a magyar sikert, a magyar találatot, továbbjutást, győzelmet. Talán ezért is égnek bele ezek a nevek a többiekénél is élesebben a memóriánkba, a kapusok említése még akkor is sokakban csuklást válthat ki, ha talán már egyetlen védésüket sem tudnánk az alapmemóriából felidézni.

Hát, most éppen egy ilyen mumus mondott búcsút a sportágnak: Cecilie Leganger. Az elmúlt két évtized legjobb norvég kapusa sokszor babrált ki velünk, így az ördögien szőke és kaján vigyorú hálóőr bizony nekem sem tartozott a kedvenceim közé. A háromszoros BL-győztes (Slagelse - 2005, 2007 és Larvik - 2011) kapus egészen Katrine Lunde berobbanásáig (aki azért maradt ki a fenti felsorolásból, mert őt már inkább szeretjük, mióta Győrben véd...) a norvég válogatott első számú kapusa volt, amellyel már 1993-ban, alig 17 évesen vb-bronzot nyert hazai pályán. Leganger pályafutásának legnagyobb sikere az 1999-es világbajnoki- illetve az egy évvel korábbi Európa-bajnoki cím volt.

cecilie_leganger2

„Az edzéstapasztalataim és az egészségügyi ismereteim is azt mondatják velem, hogy még most kell búcsút intenem, amíg egészséges vagyok. Ami sok, az sok” - áll Leganger klubja, a Larvik hétfői közleményében - Boldog és hálás vagyok az évekért, amik jutottak, de a testem már nem éppen fiatal, sokat edzett, ami több sérüléshez is vezetett és ezek közül több volt súlyos. Ezekből felépültem mára, jó formában vagyok, és ezt nem is szeretném elrontani.”

A 2001-es évben ő lett az esztendő legjobb játékosa a Nemzetközi Kézilabda-szövetségnél, amit azóta sem érdemelt ki kapus rajta kívül. Mestere volt a pszichológiai hadviselésnek, élen járt az ellenfél lövőinek elbizonytalanításában - világbajnok póló kapusunk, Nagy Viktor méltó elődje volt ebben a vonatkozásban. Ha Leganger nálunk véd, nyilván óriási kedvenc lett volna, így viszont talán némi megnyugvással vesszük tudomásul a 39 évesen bejelentett búcsút. Megnyugvással, de egyben mérhetetlen nagy tisztelettel is ...

Hozzászólások