Kézilabda - Oroszországgal és a nélkülünk induló V4-es pályázattal küzdünk meg a 2024-es női kézilabda Eb megrendezéséért
Oroszországgal és a nélkülünk induló V4-es pályázattal küzdünk meg a 2024-es női kézilabda Eb megrendezéséért
Fotó: Europress/AFP

Oroszországgal és a nélkülünk induló V4-es pályázattal küzdünk meg a 2024-es női kézilabda Eb megrendezéséért

Rév DánielRév Dániel
2019/09/28 12:48
Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) bejelentette, hogy hivatalosan három pályázat érkezett a szervezethez a 2024-es női Európa-bajnokság megnyerésére. Magyarország 2004-ben egyedül, 10 évvel később pedig Horvátországgal közösen rendezett Eb-t, a sorozatot pedig nem szeretné megtörni: ezúttal Svájccal és Ausztriával közösen pályázunk.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Magyarország ismét pályázik egy női kézilabda Európa-bajnokság megrendezésére. A sikeresen megrendezett 10 és 20 évvel korábbi női, és a sikeresen megpályázott 2022-es férfi Európa-bajnokság után ismét Európa legjobb női kézilabdázóit szeretnénk vendégül látni.

Magyarország társrendezőként pályázik a 2024-es női kézilabda Eb-re | Hosszabbítás

Magyarország Ausztriával és Svájccal közösen pályázik a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság megrendezésére. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) pénteki közleménye szerint a 16. kontinensviadalnak - amely először lesz 24 csapatos - még Oroszország egyedül, valamint Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen lenne a házigazdája.

A pályázat magyar részével elvileg semmiféle probléma nem lehet, hiszen a két évvel korábbi férfi Eb-n már bizonyítani fog a felújított debreceni Főnix Aréna, illetve a 2021-ben elkészülő új budapesti szupercsarnok. Inkább az a kérdőjel a magyar féllel kapcsolatban, hogy odaadják-e az EHF felügyelő bizottságának tagjai a két legfontosabb tornájukat egymás utáni években ugyanannak a rendezőnek.

Ez egyébként a másik közös pályázatot, a cseh-szlovák-lengyel triót is érinti, hiszen a 22-es férfi Eb-t pont Szlovákiával közösen rendezzük. A mostani magyar pályázatban társházigazdaként Ausztria és Svájc szerepel, az osztrákok Innsbruckban, a svájciak Bázelben szeretnének 1-1 csoport küzdelmeit megrendezni, ám a torna lényegi része, a középdöntőktől kezdve már kizárólag Magyarországon lenne. A két középdöntő csoport Debrecenben és Budapesten, a helyosztók pedig az új 20 ezres csarnokban lennének a Népliget mellett.

Lengyelország 2016-ban férfi Eb-t rendezettLengyelország 2016-ban férfi Eb-t rendezett Fotó: Europress/AFP

Politikailag mindenképp érdekes, hogy abban az időszakban, amikor a V4 országok együttműködése nagyon magas szinten zajlik mindenféle téren, a másik három visegrádi ország nélkülünk pályázik. Összesen hét városban lennének a mérkőzések, a csoportkört Wroclawban, Katowicében, Ostravában, a Pozsonyhoz közeli Somorján és Besztercebányán rendeznék, a középdöntőknek Katowice és Pozsony, a helyosztóknak pedig a már jól bevált krakkói Tauron Arena adna otthont.

A harmadik pályázó Oroszország, amelyről tudjuk, hogy egyedül is képes ennél nagyobb léptékű sportesemények megrendezésére is. Négy város öt helyszíne adna otthont a tornának, Moszkva és Szentpétervár mellett a kézilabdában nagyhatalomnak számító Rosztov-na-Donu és Krasznodar lenne a másik két helyszín, a helyosztókat biztosan a 12 ezres moszkvai VTB Arena Parkban rendeznék.

Fotó: Mos.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75332443

Ami az esélyeket illeti, a magyar-osztrák-svájci pályázat mellett szól a tapasztalat, hiszen bár női Eb-t csak mi rendeztünk a hét érintett ország közül, Svájc 2006-ban, Ausztria pedig 2010-ben rendezett egyedül férfi Eb-t, és az osztrákok januárban társházigazdaként ismét érintettek lesznek egy férfi Eb-ben. Ez persze egyben hátrány is: Oroszország még soha nem rendezett felnőtt EHF-tornát, ami különösen a női válogatottjuk erejét figyelembe véve mindenképp mellettük szólhat. 

A földrajzi szempontok egyértelműen a V3-pályázatot erősítik. A két legtávolabbi helyszín 5 órányi autóútra van egymástól, a magyar érdekeltségű pályázatnál ez 12 óra, míg Oroszországon belül több mint 20 órát lehet autózni Krasznodarból Szentpétervárig.

Ha a csapatok erősségét nézzük, itt is az orosz vonal tűnik a legerősebbnek, a maradék két pályázat hat országa közül egyedül a magyar válogatott számítana esélyesnek a legjobb nyolc közé kerülni 2024-ben. Ugyanakkor jó kérdés, hogy Rosztov-na-Donuban hányan néznének meg egy svéd-francia meccset, így a nagyobb helyszíni jegybevétel lehetősége inkább a három országos pályázatoknak kedvez.

Ez érezhető az EHF legutóbbi döntésein is: a nőknél a már lezajlott vagy odaítélt tornákat figyelembe véve a legutóbbi hét döntésből négyszer közös pályázat nyert, a férfiaknál ugyanez az arány háromból kettő - és a harmadik, a 2024-es Eb is csak egy politikai, gazdasági és kézilabda-nagyhatalom, Németország részéről jelenthetett egyedüli rendezést.

Az EHF felügyelő bizottsága november 21-én jelenti be döntését, októberben és novemberben helyszíni bejárások segítségével mérik fel azt, hogy melyik pályázat a legalkalmasabb az Eb megrendezésére.

Hozzászólások