Kézilabda - Nyerhető csoportban női, nagyon erősben férfi kéziválogatottunk
Nyerhető csoportban női, nagyon erősben férfi kéziválogatottunk
Fotó: Europress/AFP

Nyerhető csoportban női, nagyon erősben férfi kéziválogatottunk

Rév DánielRév Dániel
2019/06/29 13:59
Az elmúlt bő egy hétben sorsolásoktól volt hangos a kézilabda világa. Nagyjából egy hete sorsolták ki a decemberi, az olimpiai kvalifikáció szempontjából kulcsfontosságú női világbajnokság csoportjait, csütörtökön elkészült a férfi és a női Bajnokok Ligája csoportjainak sorsolása, majd pénteken jött a 2020-as férfi Európa-bajnokság csoportkörének kisorsolása. Nézzük, mi vár csapatainkra a következő szezonban.

Időrendi sorrendben haladva kezdjük a decemberi női világbajnoksággal. A vb helyszíne Japán lesz, így a mérkőzéseket itteni idő szerint hajnaltól délutánig követhetjük majd. A Kim Rasmussen vezette magyar válogatott a C csoportba került, ahol Románia, Montenegró, Spanyolország, Szenegál és Kazahsztán lesz az ellenfél. Utóbbi kettőt nem lebecsülve, elég egyértelmű, hogy a négy európai csapat közül kerül majd ki a három továbbjutó. Az ellenfelek közül egyik sem tűnik verhetetlennek, ám egyik sem lesz könnyű, elég kiegyenlítettnek tűnik ez a négyes.

Ha sikerül a továbbjutás, a középdöntőben a D csoport első három helyezettje jöhet. Az olimpiai bajnok Oroszország talán túl nagy falatnak tűnik, ám Svédország már egyértelműen verhető, a japán-kínai-argentin-kongói négyesből pedig alighanem a házigazda mehet tovább, és őket sem szabad lebecsülni. Az viszont mindenképpen jó hír, hogy az elmúlt években számunkra elég nehezen legyőzhetőnek tűnő francia-norvég-holland hármas a másik ágon van.

Kim Rasmussen a legjobb nyolc közé jutást nevezte meg a csapat céljául, ami olimpiai selejtezős szereplést érne. Ehhez ugye az águnk négy legjobb csapata közé kell kerülni, ami nem könnyű, de mindenképpen reális elvárást jelent. A dán edző egyébként jónak nevezte a csapat sorsolását.

Rasmussen: elkerültük a két legerősebb csapatot, nem lehetünk elégedetlenek | Hosszabbítás

Korábban beszámoltunk arról, hogy a magyar női kézilabda-válogatott kedvezőnek mondható sorsolást kapott a decemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, miután az olimpiai bajnok oroszokat és a világ- és Európa-bajnok franciákat is elkerülte. Kim Rasmussen elégedetten nyilatkozott a sorsolást követően.

A férfiak már 2022-re készülnek

Jövő januárban érdekes koncepció mentén Ausztria, Norvégia és Svédország rendezi az első 24 csapatos férfi Európa-bajnokságot. A tornát hat négyes csoportban rendezik meg, mindhárom házigazda két csoportot lát vendégül. Számunkra mindenképpen pech, hogy nem valamelyik osztrák csoportba kerültünk, a magyar szurkolóknak így a csoportkörre és az esetleges középdöntőre Malmőbe kell utazniuk. A középdöntő azonban korántsem biztos.

Csoportbeli ellenfeleink közül az olimpiai bajnok Dánia mindenképpen kiemelkedik. Bár a dánok ellen játszottunk nagyon jó meccseket az elmúlt években, de azt azért a legoptimistábbak se gondolják, hogy biztosan megverjük őket, sőt. A másik két ellenfél Izland és Oroszország, a továbbjutáshoz pedig mind a kettőt meg kellene előzni. Alighanem ez a csoport a legkiegyenlítettebb, egyik csapatra se lehet azt mondani, hogy esélytelen, és bár a dánok kiemelkednek, a másik három is hagyományosan az európai él- és középmezőny határán van.

A továbbjutás nem feltétlenül lesz elvárás a csapattól, hiszen a - még mindig nem megnevezett - szövetségi kapitány ezt a tornát használhatja leginkább arra, hogy az esetleges olimpiai selejtezőre, illetve a következő, Szlovákiával közösen rendezendő Eb-re rakja össze a csapatát. Ráadásul az olimpiai selejtezőre jutás tétje sem nyomaszthatja majd a mieinket, inkább abban bízhatunk ebből a szempontból, hogy Brazília és Egyiptom megnyeri a saját kontinenstornáját, mint abban, hogy a magyar csapat benne lesz a vb után lemaradt európaiak közül a legjobb kettőben. De az is biztos, hogy hat meccsen sokkal jobban lehet csapatot építeni, mint hármon.

Az Eb-nek egyébként lesz még egy elég komoly különlegessége a 24 csapaton túl, először rendeznek ugyanis Eb-döntőt stadionban, a stockholmi Tele2 Aréna behúzható tetejének köszönhetően 22 ezren élvezhetik majd a "négyes döntő" mérkőzéseit az Eb végén.

Külön ágon a Győr és a Ferencváros

Nagyon nehéz sorsolást kapott a magyar bajnoki ezüstérmes Ferencváros a Bajnokok Ligája következő szezonjának csoportkörére, hiszen a tavalyi BL bronzmérkőzésének két résztvevője, a Metz és a Vipers Kristiansand is az A jelű négyesbe került a Fradi mellé. A csoport negyedik tagja a horvát Kapronca lesz, így a továbbjutás egyértelműen megszerezhető, mivel azonban a tavalyi döntős Rostov-Don és az újból a négyes döntőbe igyekvő CSM Bukarest is a középdöntős ellenfelek között lehet, már a nyolc közé jutás is elég nehéznek tűnik.

Elek Gábor a fradi.hu-nak nyilatkozva úgy értékelt, hogy a csoportkörös és a középdöntőbeli sorsolás is jóval nehezebb, mint a tavalyi, de ha sikerülne bejutni a legjobb nyolc közé, előfordulhatna, hogy a negyeddöntőben már könnyebb dolga lenne a csapatának. Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy gratuláljunk és nagyon sok örömet kívánjunk Szucsánszki Zitának, Elek Gábornak és Elek Leventének, a pár újszülött gyermekének!

Ami a címvédő Győri ETO-t illeti, a csoportkör nem okozhat gondot Danyi Gáboréknak, hiszen a Krim Ljublana, a svéd Sävehof és egy selejtezős csapat vár rájuk, és bár a középdöntőben jöhetnek nehézségek, inkább a kérdőjelek sokasodnak a C-csoport tagjai körül (Valcea, Budućnost, Bietigheim, Brest). Az ág nagy esélyese mindenképp a magyar bajnok lesz.

Csoportelső lehet a Veszprém, a Szeged nagyon belehúzott

A férfiaknál ismét két nyolcas csoportba osztották a csapatokat az AB-ágon, ahol a sorozat legerősebb csapatai játsszák a csoportkört. Érdekes módon a B csoportba került az idei Final4 három résztvevője is, mégis ez tűnik a könnyebb nyolcasnak. A Telekom Veszprém mellett itt szerepel majd a BL-győztes Vardar Szkopje, és a negyedik Vive Kielce, a magyar bajnok mellett azonban alighanem a BL-be visszatérő, EHF-kupagyőztes THW Kiel számít a csoport másik esélyesének. A nyolcast a Meshkov Brest, a Motor Zaporozhye, a Montpellier és a Porto teszi teljessé, utóbbi jelenléte mutatja a portugál kézilabda fejlődését.

Nem tűnik túl nehéznek a Veszprém sorsolásaNem tűnik túl nehéznek a Veszprém sorsolása Fotó: Europress/AFP

Az A csoportba került a sorozat két legnagyobb esélyesének tartott Paris Saint-Germain és Barcelona. A két sztárcsapat idén sem tudott nyerni, és bár mindkét kézilabda-szakosztály a futballisták árnyékában (és költségvetésének töredékéből) működik, nem biztos, hogy sokáig fogják tolni a pénzt a csapatokba, ha nem jönnek a sikerek. Ez nyilván inkább a PSG-re érvényes, de a Barcelona sem volt mindig Európa leggazdagabb csapatainak egyike.

A csoportban kapott szerepet a Flensburg, amely majdnem hibátlan mérleggel nyerte meg a német Bundesligát, a világ legerősebb bajnokságát. Az ötödik kalapból került ide a Magyar-kupa győztese, a MOL-Pick Szeged, amelynek reálisan a harmadik vagy negyedik hely megszerzése lehet a célja. A dán Aalborg biztosan nem lesz könnyű falat, és a skandináv vonalat képviseli a norvég bajnok Elverum is, alighanem egy szinttel azért gyengébben. A két régi ismerős, a Celje és a Zágráb is a Szeged csoportjába került.

Fontos átalakítások jönnek

Az előttünk álló európai kupaszezon lesz az utolsó, amelyet a jelenlegi lebonyolítás szerint rendeznek meg. A 2020-21-es évadtól ugyanis átalakítják az európai kupák rendszerét. A Bajnokok Ligája 16 csapatos lesz mindkét nem esetén (a férfiaknál jelenleg 28 csapat játszik a BL két ágán), és második szintként belép a rendszerbe az Európai Kézilabda Liga. Nem nehéz a labdarúgó Európa-ligát belelátni az elnevezésbe sem.

A BL-ben a legerősebb 9 ország bajnokai mellett az EHL-ből érkezik majd egy csapat (az az ország jelölhet erre a helyre egy csapatot, amely az előző három évben a legtöbb EHL-győzelmet szerezte - ne kérdezzétek, hogy mi lesz, ha három különböző nemzetiségű győztes lesz egy hároméves időszakban). A maradék hat helyet az EHF vezetése jelöli majd ki, a szempontok között szerepel a korábbi eredményesség, a csapat csarnoka, a televíziós és digitális médiaszempontok, a csapat szurkolói, és a klub "termékmenedzsmentje" - ez utóbbi megint jó kérdés, hogy pontosan mit takar.

Ezek alapján a magyar csapatok 1-1 helyre szinte biztosan jogosultak lesznek (főleg, ha klubszinten olyan eredményes marad a magyar kézilabda, mint eddig), a második csapataink azonban jó eséllyel az EHF-ben bízhatnak. Igaz, akár a Ferencváros, akár a Szeged esetén is szóba kerülhet az EHL-en keresztüli BL-indulás, hiszen ha valamelyik csapat kimarad a BL-ből, a második számú sorozatban esélyes lenne.

Az EHL mezőnye másképp fog kinézni a férfiaknál és a nőknél. A férfiaknál a 24 csapatos csoportkörbe kerül majd a 10-15. számú bajnokságok bajnoka (ha nem kap BL-szabadkártyát), plusz 5 csapat az 1-9. számú bajnokságok ezüst- és bronzérmesei közül. Egy helyet kap majd a harmadik számú sorozattá visszaminősülő EHF-kupa legerősebb nemzete, hasonló rendszerben, mint a BL és az EHL viszonyában. A maradék 12 csapat a kétkörös selejtezőből érkezik, amelyben 44 csapat vesz majd részt.

A nőknél 16 csapatos lesz a csoportkör, ám mindössze a négy legerősebb bajnokságnak lesz garantált helye, a maradék 12 csapat egy háromkörös selejtezősorozaton keresztül érkezik, hasonlóan a mostani EHF-kupához.

Több változás is a német csapatoknak kedvezTöbb változás is a német csapatoknak kedvez Fotó: Europress/AFP

Szintén fontos változás lesz, hogy a labdarúgó európai kupákhoz hasonlóan a férfi kézilabda két legfontosabb sorozata is a hétköznapokra költözik. Kedd esténként lesznek az EHL mérkőzései, szerdán és csütörtökön rendezik majd a Bajnokok Ligája találkozókat, és fix, 18:45-ös valamint 20:45-ös kezdési időpontokban lesznek a meccsek. Ez kiszámíthatóbbá teszi ugyan a meccsek elérhetőségét, de gondokat okozhat azon közvetítő csatornáknak, amelyek a labdarúgó BL és EL meccseket is közvetítik. A női mérkőzések elvileg maradnak hétvégén.

Az időpontváltozás egyértelműen a német csapatoknak kedvezhet, amelyek sok esetben már most is szerda vagy csütörtök este rendezték a Bajnokok Ligája-mérkőzéseiket. Igazából a Bundesliga az egyetlen olyan bajnokság, amellyel - nagy létszáma okán - nehéz összefésülni az európai kupameccseket, így viszont nem kell majd sakkozni, meglesz a naptárban az európai kupameccsek helye és a Bundesliga-meccsek nagyobb részben hétvégén lesznek. Az ugyanakkor jó kérdés, hogy a kelet-európai és a skandináv csapatok, amelyek inkább hétvégén játszottak eddig a BL-ben, fenn tudják-e tartani a jegyeladásaikat hétköznapokon is, és hogy mennyi bevételkiesést jelent majd a változás a televíziós csatornáknak.

Hozzászólások