Kézilabda - Nemcsak fizikailag, fejben is erősebb a Szegednél a megérdemelten továbbjutó Vardar
Nemcsak fizikailag, fejben is erősebb a Szegednél a megérdemelten továbbjutó Vardar
Fotó: MTI

Nemcsak fizikailag, fejben is erősebb a Szegednél a megérdemelten továbbjutó Vardar

Mártha BenceMártha Bence
2019/05/05 22:15
Alaposan nekifeszült a lehetetlennek tűnő küldetésnek a MOL-Pick Szeged, amelynek reményt adhatott, hogy néhány órával korábban a PSG még nagyobb hátrányt dolgozott le a Kielce ellen, de végül kiesett. A példa adott volt, és a franciákhoz hasonlóan a Szeged is brutális első félidőt tett az asztalra, de végül hiába állt továbbjutásra többször is a meccsen, keserű kiesés lett a vége.

Nem ígért sok jót, hogy Alem Blazevic deréksérülése miatt nem tudta vállalni a játékot, és nem is indult jól a meccs, hiszen sorrendben Källman, Sostaric és Zsitnyikov is kihagyott egy ziccert. Aztán - elsősorban az óriásit játszó Dean Bombac remeklésének köszönhetően - elkapta a fonalat a magyar bajnok, és úgy elgázolta az észak-macedónokat, hogy pislogni sem tudtak a vendégek.

Az első félidő második felében minden összeállt, elsősorban a szegedi védekezés (annak ellenére, hogy Szkopje után ezúttal sem jött az igazán markáns kapusteljesítmény), és nagyon úgy festett, hogy sikerül megroppantani a Vardart. A szegediek lődözték a könnyű gólokat, felállt fal ellen pedig Bombac tömte zseniális labdákkal Bánhidit, aki hibátlan lőtte be a helyzeteit. Eközben a Vardar elrontotta a támadásait, és félelmetes kapusát, Miloszavljevet is le kellett cserélnie Garcia Parrondónak, annyira nem fogott semmit.

A Szegedről kiebrudalt Stas Skube hiába szívta magát, nem sokra jutott, a magyar csapat egyre magabiztosabb lett, és már a szünetre ledolgozta az első meccsen összeszedett tetemes hátrányát. További jó hír volt, hogy rengeteg gólt (17) lőtt a Szeged, a Vardar viszont keveset (9), azzaz annak ellenére, hogy Balogh Zsolttal még arról beszélgettünk, kilenc góllal kell nyerni, felcsillant a remény, hogy a nyolc is elég lehet.

A sírból jött vissza a Vardar

Az észak-macedónok semmivel nem voltak jobb helyzetben, mint az első meccsen, hiszen ugyanúgy alig volt variációs lehetősége az egykori szegedi játékos Parrondónak. Az első félidőben agyonvert Vardar azonban újra megmutatta, hogy egy brutálisan erős kezdőcsapat, és egyetlen győztes csere is elég a sikerhez.

Parrondo beküldte beállóba Sztojlovot, aki kellemetlen stílusával teljesen szétzilálta a szegedi védekezést. Ami először csak feltámadásnak tűnt, az kezdett egyre fenyegetőbbé válni. Érezhető volt, hogy egyre magabiztosabbá vált a macedónok játéka, ahogy Igor Karacic egyre többször használta ki a Sztojlov által folyamatos birkózásra kárhoztatott szegedi fal elcsúszásait. A beálló maga is lőtte a gólokat, és billegni kezdett a korábban tükörsimának tűnő meccs.

Bombac is elfogyott a végéreBombac is elfogyott a végére Fotó: MTI

Az Alilovicot váltó Sego ziccert fogott, Zsitnyikov lőtt gyorsan kettőt, így a 40. perc környékén még továbbjutásra állt a kilenccel vezető Szeged. Az orosz átlövő következő gólját azonban egy kilencperces szegedi gólcsend követte, ami nagyjából a párharc végét is jelentette, hiszen a Vardar egy 0-6-os sorozattal 25-23-ra jött fel az utolsó tíz percre fordulva.

Megint szétesett a Szeged

Ahogy Szkopjéban, úgy Szegeden is egy tízperces összeomlás hozta nehéz helyzetbe a Szegedet. Hazai pályán legalább próbálkozott Pastor, aki idegenben tétlenül nézte végig, ahogy kivasalják a csapatát a hajrában, de 7-6 ellen is döcögtek a szegedi támadások, 

Bodó gól nélkül zárt, Canellas szintén, ráadásul a hajrában buta hibákkal segítette az ellenfelet. Bombac érthetően elkészült az erejével, így a kiváló meccset játszó Bánhidi teljesen egyedül maradt, nem is lehetett más a vége, mint tragikus kiesés.

Ezzel nyilván összefüggésben a kapuba visszatérő Miloszavljev is elkezdte szórni a bravúrokat, így csak egy vérszegény feltámadási kísérletre futotta a Szegedtől az utolsó percekben. Hozzá kell tenni, hogy amit Szkopjéban megkapott a bíróktól a Szeged, azt most kamatostul kapta vissza a Vardar, a két spanyol szinte minden kétséges ítéletet a vendégek javára ítélt meg. Nem véletlenül volt ideges a szegedi kispad, de azért kár lenne a bírókra fogni a második félidő mentális összeomlását.

Balkan Handball

A hazai játékosokból nem a legjobbat hozta ki a frusztráció, igaz, annak, hogy végül botrány tört ki, leginkább a közönséget és Juan Carlos Pastort végig tahó módon hergelő Skubénak is komoly köze volt. A bunyót végül nem ő kezdte, nem is körülötte robbant ki, de az irányító is bekapcsolódott a balhéba, ami a két edző között is kimondottan indulatos lökdösődésbe torkolt.

Skube sportszerűtlen voltSkube sportszerűtlen volt Fotó: Mina

Az a legkevésbé sem volt benne a meccsben, hogy a hajrájában csak úgy zubogjanak az undorító sportszerűtlenségek, hiszen a szegedi közönség szép élőképpel búcsúztatta el Európától a kvázi megszűnő Vardart, és a két tábor egyébként is híresen jó kapcsolatot ápol egymással. Ehhez képest a macedón csapat játékosai igazán balkáni hangulatot varázsoltak az Újszegedi Sportcsarnokba.

Látványos a két csoport közti különbség

A férfi kézilabda Final4-ba az A csoport első négy helyezettje jutott, értelemszerűen a B csoport első négy csapata kiesett. Az eddig sem volt titok, hogy a Veszprém csoportja sokkal erősebb volt, de a negyeddöntők eredménye enyhén árnyalja a szegediek kiváló teljesítményét a csoportkörben, és talán részben megmagyarázza, miért omlott össze a Vardar ellen az a Szeged, amely a csoportkörben akkor is tudott nyerni, amikor gyengén játszott.

Most nem játszott végig gyengén, a négy félidőből kettőben is jól állt, de a Vardar ellen visszatért az utóbbi évek legnagyobb problémájához, és újra elveszítette a fonalat egy-egy hosszabb periódusra, ami aztán a vesztét is okozta. Az sem mellékes körülmény, hogy a Szegednek egész évben nagyon jól fogtak a kapusai, sokszor jelentette a különbséget Sego, de főleg Alilovic, a Vardar ellen viszont szinte semmit nem fogtak.

Nagyon sajnálhatják Szegeden, ami történt, hiszen egy remek szezon végéhez közeledve esélyesként mentek bele a párharcba, de az erősségeiből szinte semmit, a gyengeségeiből annál többet mutatott meg a szezon legfontosabb nemzetközi meccsein. A két meccs alapján teljesen megérdemelten jutott tovább a Vardar, amely a visszavágón nemcsak azt bizonyította, hogy fizikailag felveszi a versenyt a Szegeddel, hanem azt is, hogy mentálisan felül is múlja. Kár érte.

Hozzászólások