Kézilabda - Nem ötperces röpdoga, hanem főiskolai diplomavédés, és az opponens neve Románia
Nem ötperces röpdoga, hanem főiskolai diplomavédés, és az opponens neve Románia
Fotó: MTI

Nem ötperces röpdoga, hanem főiskolai diplomavédés, és az opponens neve Románia

Mártha BenceMártha Bence
2019/12/06 08:25
A fiataloknál akkor jön a flow, ha azt az idősebbek lehetővé teszik - mondja Siti Bea, a női kézilabda-válogatott segédedzője, aki szerint a tavalyi Eb-n mutatott remek teljesítmény egy kicsit félrevitte a közvéleményt is. Az Európa-bajnokság egy röpdoga volt, most viszont főiskolai diplomavédés előtt állnak a lányok, és Románia az opponens. 

Kim Rasmussen már a harmadik szövetségi kapitány, aki mellett másodedzőként dolgozik Siti Bea, így a 2000-ben Európa-bajnoki címet szerző (és a torna legjobb játékosának választott) egykori irányítónak kivételes rálátása van a magyar női kéziválogatottra.

Siti Beáta másodedző szerint a magyar női kézilabda-válogatott nagyjából tudja a megoldást | Hosszabbítás

Siti Beáta másodedző szerint a magyar női kézilabda-válogatott nagyjából tudja a megoldást a román csapat játékára a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének utolsó fordulója előtt. "Nagyjából tudjuk a megoldást, alapvetően a Neagu-féle egyéni, illetve páros kapcsolatokat kell megoldanunk védekezésben. Nagyon feszült, kőkemény mérkőzésre számítok.

A NEKA szakedzője nem tagadja, a stábban is van hiányérzet a világbajnokság eddig lejátszott meccseit illetően, de igazából csak a spanyolok elleni meccs lógott ki a Rasmussen-érában lejátszott meccsek közül. “A tavalyi Eb-n magasra tettük a lécet, és egy kicsit talán a közvélemény elvárásai is magasabbak lettek az indokoltnál. Idén nem a rengeteg sérült (bár van az is) a gond, hanem a generációváltás, ami egyébként szükségszerű, csak a léptéke lett olyan, hogy a keret összességében még talán kicsit túl fiatal is. Mégis azt mondom, a spanyolok elleni meccs kivételével hozza magát a csapat.”

“Spanyolország ellen türelmetlenül játszottunk, és visszaestünk azokba a hibákba, amiket Kim [Rasmussen] sikeresen irtott ki a válogatott játékából. A kapkodás, a lassú labdajáratás, a sok gyermeteg hiba nemcsak a vereségben öltött testet, hanem a játékosok lelkének sem tett jót, de míg az idősebbek gyorsabban feldolgozták, addig néhány fiatalnál rá is nyomta kicsit a bélyegét a rákövetkező meccsekre” - magyarázta Siti a Hosszabbításnak.

Közös a felelősség

Az egykori irányító a többi meccsen, így a Montenegrótól elszenvedett vereség során sem látott olyan jellegű problémákat, mint a spanyolok elleni mérkőzésen. Van azonban néhány olyan gond, amivel a világbajnokságon már nagyon nehéz lesz bármit is kezdeni. Elsőnek itt van a több kulcsjátékos gyenge formája.

Nagyon fiatal a csapatunkNagyon fiatal a csapatunkFotó: MKSZ

“A válogatott szereplése részben a klubcsapatokon is múlik, hiszen tőlük kapjuk a játékosokat. Sajnos tény, hogy többen is a tőlük megszokott színvonal alatt teljesítenek, de ezért ugyanúgy nem szabad a klubokra ráhúzni a vizes lepedőt, ahogy a válogatott stábjára sem. Sportolókról beszélünk, nem gépekről, a formaingadozás benne van a pakliban még a világ legjobb játékosainál is.”

“Nézzük meg Klujber Ketit, aki a Dunaújvárosban nőtte ki magát felnőtt játékosként, ám neki is óriási ugrás volt, hogy egyszer csak a BL-ben találta magát a világ legjobbjai között. A tehetségükből fakadóan a játékosok előfordulhat, hogy megugorják a szintlépést, de ha egyszer-egyszer sikerül is, garancia nincs rá, hogy folyamatosan tudják hozni ezt a szintet. Ahhoz, hogy valaki ilyen fiatalon folyamatosan a nemzetközi szinten tudja tartani a játéka standardját, már nem elég a tehetség. Kell a rutin, ebben az ügyben nincsenek kiskapuk. Végig kell menni az úton, nem lehet rövidíteni sehol” - magyarázta Siti. 

Az idősebbek nélkül a fiataloknak sincs flow

Az egykori zseniális irányítót hallgatva felmerült a kérdés, hogy a tavalyi Eb-n úgy tűnt, nagyon is meg lehet ugrani a szintlépést, hiszen voltak olyan fiatalok, akik abszolút kulcsszereplővé léptek elő az Európa-bajnokságon.

Háfra tavaly megugrottaHáfra tavaly megugrottaFotó: MKSZ

“Egy tízperces röpdolgozat megírását és egy egyetemi diplomavédést hasonlítunk össze. Tavaly Kim adott egy lökést a lányoknak, hogy át tudják ugrani az előttük lévő gödröt. Nem volt fontos, milyen mély a gödör, és a lányok le sem néztek, úgy ugrották át. Idén egészen más a helyzet, hiszen sokkal több a fiatal a csapatunkban, és a gödör is szakadékká változott, hiszen egy olimpiai kijutásról döntő világbajnokságon kell nagyon komoly felelősséget vállalni. Itt már nem kérdés, milyen mély az árok, mert mindenhonnan azt hallják lányok, hogy olimpia, olimpia, olimpia, és ekkora nyomás alatt még a rutinos játékosoknak sem könnyű teljesíteni.”

“Az Európa-bajnokságon többen bekerültek a flow-ba, ami fantasztikusan nagy dolog. Ebben nyilván szerepe volt annak is, hogy az idősebb, rutinos játékosoknak is jó tornájuk volt, és a játékukkal sokat segítettek a fiataloknak. Most viszont nincs meg az a támasz a rutinrókáktól, ami tavaly megvolt, így a fiatalokon megnő a felelősség, és ezzel a nyomás is.”

Siti látott biztató jeleket, amik azt mutatták, egyes periódusokban már tudott kiválóan kézilabdázni a csapat, és a játékosok egyéni formája is javulóban van. “Kovacsics Anikó a szezon eleje óta keresi a tempót, a ritmust, a lövőtávot és az előkészítéseket, és Szenegál ellen már voltak rá jellemző, zseniális megmozdulásai. Oké, nem egy világverő csapat volt az ellenfél, de ebben az esetben nem is ez volt a fontos. Emlékszem, játékosként nekem is voltak olyan időszakaim, amikor nem jöttek a dolgok úgy, ahogy megszoktam. Ilyenkor nagyon fontos, hogy támogassák az embert.”

Kovacsicstól nagyon kell az extraKovacsicstól nagyon kell az extraFotó: MKSZ

“Hozzáteszem, a fiatalok segítésének felelősségével a keret rangidősei is tisztában vannak, és mindent megtesznek, hogy segítsenek a fiataloknak. Én azért imádom ezt a csapatot a legjobban, mert abszolút támogató, minden esetben pozitív közegben dolgozunk, és ha vannak is nehézségek, a játékosaink akarásán semmi nem múlik” - szögezte le Siti.

Sok mindent kéne megoldani péntekig

A magyar válogatott ki-ki meccset játszik Romániával péntek délelőtt: a győztes - bár biztosan 0 pontot visz a középdöntőbe - továbbjut, a vesztes pedig mehet az Elnök-kupáért a gyengébb csapatok helyosztóira. A tét természetesen nem pusztán a továbbjutás, hanem az olimpiai selejtezős részvétel is, ami ugyan vereség esetén sem biztos, hogy elveszne, de jelentősen csökkennének az esélyeink.

Szerencsére a román válogatottat sújtó doppingügy miatt elég szétesett csapat benyomását kelti a pénteki ellenfél, Spanyolország rommá verte őket (15 góllal nagyon régen kapott ki utoljára a román válogatott), kikaptak Montenegrótól is, és alaposan megszenvedtek Szenegállal is. Egy magyarok elleni ki-ki meccs azonban nyilván náluk is ugyanúgy mozgósítja a tartalékokat, mint nálunk.

A jó védekezés alapkövetelmény leszA jó védekezés alapkövetelmény leszFotó: MKSZ

“Tudjuk, mit akarunk ellenük. Becsülettel felkészültünk, és megvan a forgatókönyvünk a legyőzésükre, de hát a legjobb haditerv is csak annyit ér, amennyi megvalósul belőle. Szeretnénk megakadályozni, vagy legalábbis alaposan megnehezíteni a Neagu-Pintea páros kapcsolatot, és sok ütközéssel megállítani az átlövőt, mert ha ez a két játékos jó napot fog ki, borzasztó nehéz dolgunk lesz akkor is, ha most tényleg nem tűnik nagyon egységesnek a csapatuk.”

“Nagyon fontos, hogy végig fent tudjuk tartani azt a magas tempót, amivel kifáraszthatjuk az ellenfelet. A mi padunk most hosszabb, és a román cserék ezúttal talán kevésbé tudják ugyanazt a szintet hozni, mint a kezdő, ezért a gyors játék ezúttal nekünk kedvez majd, ám ehhez az is kell, hogy támadásban hatékonyan tudjunk kézilabdázni. Feltérképeztük a románok védekezését, úgy véljük, megtaláltuk a gyenge pontokat, és tudjuk, hol akarjuk befejezni a támadásokat, illetve kin akarunk egy-egyezni. Amit lehetett, megtettünk, várjuk a meccset nagyon.”

Siti elmondta, a játékosok is tisztában vannak a téttel, de úgy látja, senkit nem nyom agyon a felelősség, inkább feszült várakozást lát a lányokon. “Inkább olyan a hangulat, hogy ‘Gyerünk, menjünk, kezdjük már!’. Megvannak a mosolyok az elkerülhetetlen feszültség közepette is, és én úgy látom, az elszántsággal ezúttal sem lesz gond.” 

A péntek délelőtti mérkőzés 11 órakor kezdődik, az M4Sport élőben közvetíti.

Hozzászólások