Kézilabda - Nem csak úgy kijutott, esélyesként megy a Final4-ba Davis Veszprémje
Nem csak úgy kijutott, esélyesként megy a Final4-ba Davis Veszprémje
Fotó: MTI

Nem csak úgy kijutott, esélyesként megy a Final4-ba Davis Veszprémje

Mártha BenceMártha Bence
2019/05/04 20:54
Frenetikus játékot nyújtva a Telekom Veszprém bizonyította, hogy jobb csapat az aktuális német bajnoknál, és abszolút megérdemelten jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. David Davis pedig azt bizonyította, hogy valójában nem is kell neki nyolc hónap egy csodához, elég másfél hónap is.

Ami szeptemberben lehetetlennek, és még március végén is minimum erősen kérdőjelesnek tűnt, azt olyan simán húzta be a Veszprém, hogy talán még saját magukat is meglepték vele. A Telekom Veszprém, története során ötödször, ott lesz Kölnben, és elnézve, hogy alakul a mezőny, nem nézőnek utazik a Bajnokok Ligája négyes döntőjére.

A Veszprém kettős győzelemmel, tükörsimán jutott a BL Final Fourba | Hosszabbítás

A Veszprém nyolcadik alkalommal jutott elődöntőbe a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a negyeddöntő szombati visszavágóján 29-25-re nyert a német Flensburg ellen, amelyet így kettős győzelemmel búcsúztatott. A találkozón nézőcsúcs született a Veszprém Arénában, a klub közlése szerint 5321 szurkoló tekintette meg a visszavágót a helyszínen.

Mielőtt azonban nagyon előreszaladnánk, álljunk meg egy percre, és köszöntsük dübörgő tapsviharral azt, akinek a legnagyobb szerepe volt abban, hogy a szeptemberben egy fizikálisan, morálisan és önbizalmát tekintve is történelmi mélyponton vergődő csapatból BL-negyeddöntőst csinált: David Davist.

Az elején azért frászt kaptunk

Bevallom, amikor a 9. perc elején 0-5 állt az eredményjelzőn, megfordult a fejemben egy komoly összeomlás lehetősége is, de az ijedtség gyorsan elpárolgott. Nem játszott az elején sem rosszul a Veszprém, csak kimaradtak a lövések, a Flensburg pedig megfutotta a magyar csapatot, de sikerült elég gyorsan összekapnia magát.

A szélsők óriási teljesítményével visszajött a meccsbe a Veszprém, amely Mikler beállása után végleg megnyugtatott mindenkit. A szünetre már négygólos előnnyel ment a magyar csapat, a második félidőben pedig olyan magabiztos játékot mutatott, mint Flesburgban a szünet után. További párhuzam a kinti meccsel, hogy Andreas Nilsson a Veszprém Arénában is óriásit játszott, de nem csak miatta lett gálaszerű a visszavágó utolsó negyedórája.

Ha a védekezés működik, nagyon nehéz a Veszprém ellenHa a védekezés működik, nagyon nehéz a Veszprém ellen Fotó: MTI

A Veszprém a két meccs alapján váratlanul magabiztos arányban, de abszolút megérdemelten ejtette ki a Bundesliga tavalyi (és valószínűleg idei) bajnokát. A Flensburg semmivel nem tudta meglepni David Davis csapatát, és az első percek pozitív hullámával együtt ültek el továbbjutási reményeik, míg végül a második félidőben már csak asszisztáltak a veszprémi örömünnephez. Ilyen sima befutóra talán senki nem számított.

Sok előjele nem volt a veszprémi űrkézilabdának

David Davis meglepően gyorsan szedte ráncba a története legmélyebb válságába kerülő csapatot októberben. Mivel a csapat szerteágazó gondjai között olyanokat találtunk, mint a hitvány erőnlét, illetve a teljes fonal- és formavesztés néhány kulcsembernél, talán kevesen hitték, hogy a Veszprém már télen ütőképes csapat lesz. Novemberben már idegenben verte a Löwent, aztán a címvédő Montepllier-t, és később a Barcelonát is elkapta, és végül Davis gyakorlatilag teljes egészében zárójelbe tudta tenni Ljubomir Vranjes teljes működését.

A tavasz azonban a kijózanító pillanatokat is elhozta. A Szegeden elveszített bajnoki még belefért, főleg, mert a Davis alatti időszak egyik legrosszabb játékát nyújtotta a Veszprém, de a kupadöntőre, illetve inkább annak első félidejére nehéz mentséget találni. Akkor azt gondoltuk, a valóban európai élcsapattá váló szegediek pofonja valahol megmutatta a Veszprém korlátait, de nagyot tévedtünk.

A szegedi védekezés ellen csúfos kudarcot valló Veszprém 28, illetve 29 gólt vágott a Flensburgnak (a visszavágón lőhetett volna 35-öt is, ha számított volna az utolsó negyedóra), és a kulcsjátékosok gyakorlatilag mind hozzák magukat, ráadásul olyan kapusteljesítményeket látunk a veszprémiektől, amire a Vranjes alatt teljesen szétesett védekezés miatt korábban felesleges volt várni.

Hosszú utat járt be a csapat

Miután a védekezése újra ütőképes lett - ebbe nyilván beletartozik a szervezetten mozgó, agresszív fal mögött védő kapus is -, a legfontosabb feladata az volt, hogy a támadójátékát is hasonló szintre emelje Davis. A spanyol edző nagyon jól forgatja a játékosait, mindenki megkapja a játékperceket, és mivel a teljes keretet foglalkoztatja, senkin nem érződik a játékhiány, és Davis folyamatosan friss és éles játékosokból válogathat.

Végigmehet az úton a VeszprémVégigmehet az úton a Veszprém Fotó: MTI

A Flensburg elleni visszavágó elején Nagy László és Momir Ilic lövései nem jöttek be, Davis elkezdte forgatni a csapatát, és 20 perc alatt minden a helyére került. Bárki állt be, hozzá tudott tenni a játékhoz, a Veszprém pedig egészen addig nem engedte el az ellenfele torkát, míg biztossá nem vált, hogy már ártalmatlan. 

Davis csodát tett, és nem csak a Flensburg ellen látottak miatt adja magát, hogy jogos nagyobbat álmodni. A Final4 mezőnye pont olyanná kezd válni, ami a lehető legjobb a Veszprémnek, hiszen szinte biztosan ott lesz a Kielce a PSG kárára, és óriási meglepetés lenne, ha a Szeged ledolgozná a hátrányát a cserepad nélküli Vardarral szemben. A Barcelonával szemben nem feltétlenül, a másik két csapattal szemben azonban egyértelmű esélyesnek tűnik a német bajnok ellen látott Telekom Veszprém.

Hozzászólások