Kézilabda - Nem csak a sporttörténeti hőstett esélye miatt gyönyörű Eb ez
Nem csak a sporttörténeti hőstett esélye miatt gyönyörű Eb ez
Fotó: EHF

Nem csak a sporttörténeti hőstett esélye miatt gyönyörű Eb ez

Mártha BenceMártha Bence
2018/12/11 14:26

Minden ellene szóló körülményt leküzdve Kim Rasmussen bebizonyította, hogy tévedtünk: a jelen is lehet nagyon szép, nem csak a közeljövő. A dán kapitány eddig maradéktalanul nagyszerű Eb-t vezényel le, de nem csak ezért mosolygunk szélesen.

Háfra Noémi egy hónapja töltötte be a 20-at, de már a mögöttünk hagyott szezonban is meghatározó játékosa volt a BL-ben szereplő Ferencvárosnak. Tőle tehát várhattuk is, hogy a válogatottnak is kulcsembere lesz - a kapitány még azt is fontolgatta, hogy hármast védekeztet vele, de végül Planéta remeklése miatt erre nem volt szükség -, de az, ami a németek elleni utolsó percben történt, váratlan ajándék volt.

A Fradi lövőjének nem volt kiemelkedően jó meccse, kicsit szertelenül játszott, eladott néhány labdát, és akadtak elkapkodott lövései is. A Németország elleni, végletekig kiélezett mérkőzés utolsó magyar támadásánál azonban két olyan dolog is történt, ami előtt leesett állal álltunk.

Ez tényleg megtörtént?

Először is Kim Rasmussen időt kért, odafordult Kovacsics Anikóhoz, és kvázi megkérdezte tőle, rájuk menjünk-e hét játékossal. Tehát nem közölte vele, hogy heten megyünk hat ellen, hanem kikérte az irányítója véleményét, hogy mindent egy lapra feltéve rámenjünk-e a győzelemre - és igaza is volt, hiszen a döntetlen nem sokat ért volna a norvégok elleni súlyos vereség miatt. Kovacsics azonban jelezte, nem támogatja a dolgot, így maradtunk hatan az utolsó támadásra.

Bölcs vezérünk, Kovacsics AnikóBölcs vezérünk, Kovacsics Anikó Fotó: EHF

Másodszor pedig a két keresztpasszból álló támadás úgy volt felépítve, hogy Háfra kezében legyen a magyar csapat győzelme. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy átlövésből neki a legjobbak az esélyei, de ez azért abban a pillanatban nem ilyen egyszerű döntés.

Ahogy írtuk, az átlövőnek nem volt kiemelkedő meccse, és idén már egyszer volt a kezében egy hasonlóan fontos, ha nem még fontosabb labda. A bajnoki szezon utolsó támadásán nem kevesebb múlott, mint a Fradi bajnoki címe: ha gólt lőnek, letaszítják a Győrt a trónról. A labda Háfra kezében volt, aki rossz megoldást választva a kaput sem találta el, így a Fradi elbukta a bajnokságot. De hallgassuk csak, mit mondott az NSO-nak: Ha lesz ilyen legközelebb, tudni fogom, hogy el kell vállalnom: 

A közepes németek elleni meccs, illetve a tavaszi rossz döntés súlyos emléke mellé még odatehetjük, hogy az aznapi 59 és fél perc mellett Háfra végigdarálta az Eb-t, másfél héten belül az ötödik meccsét játszotta 20 évének minden rutinjával.

És akkor erre jött ez:

Ez itt, kérem szépen, a Tökéletes Lövés. Nincs rajta fogás. Háfra ellentmondást nem tűrően vesz lendületet, pont jó helyen ugrik fel, túlugorja a falat, és centikkel a blokk fölött lövi a labdát oda, ahonnan nincs kapus, aki kiszedi.

Háfra Noémi abban a pillanatban klasszis kézilabdázóvá vált. Amellett, hogy fizikailag tökéletesen oldotta meg a roppant nehéz feladatot, pszichésen is készen állt rá. Érezte a tétet, tudta, mi múlik rajta, de nem arra koncentrált, hogy fél évvel ezelőtt pont ugyanilyen helyzetben ordas nagyot hibázott, hanem csak a tökéletes kivitelezésre.

Háfrán túl is szép az élet

Rasmussen csapatától óriási bravúr, ahogy eddig szerepel az Európa-bajnokságon, és ez különösen a védekezésre igaz. Kettesben nem meglepő, hogy jól dolgoznak a lányok, a két kieső belső védő helyére viszont szélvészgyorsan épített fel egy új, de váratlanul hatékony párost a dán kapitány. Planéta és Mészáros kiválóan teszik a dolgukat, és mivel a várakozásoknak megfelelően a kapusaink is jól fognak, a játékunk alapja rendben van.

Hátul stabilak vagyunkHátul stabilak vagyunk Fotó: EHF

A gondjaink is nagyrészt a támadásokra koncentrálódtak, de szerencsére ezt is megoldják a lányok, és ebben komoly szerepe van azoknak a játékosoknak, akikre a tokiói csapatunkat építjük majd.

Háfrán kívül még két junior világbajnok van a csapatban: Tóvizi Petra és Lakatos Rita. A debreceni beálló kapja is a játékperceket Rasmussentől, védekezésben és támadásban egyaránt, és egyáltalán nem okoz csalódást, míg a váci irányító egyelőre kevesebb időt tölt a pályán, de a neki jutó perceket jól használja ki.

És ott van még Klujber Katrin, aki többször is a keret tagja volt, de most nem hozta ki a kapitány. A jobbátlövő jobbszélsőként kaphatott volna szerepet, de ott nem játszott eleget Újvárosban ahhoz, hogy elnyerje Rasmussen bizalmát. A junior vébé All Star-csapatába is bekerülő játékost hétfőn leigazolta a Fradi, így hamarosan újra csapattársa lesz Faluvégi Dorottyának, és már ő is a Bajnokok Ligájában bizonyíthat, és ha jól teljesít, a kapitány biztosan meghívja a jövő évi világbajnokságra.

Mi jön még Franciaországban? 

De még van tennivalónk a mostani Európa-bajnokságon is: szerdán le kéne győzni Romániát. Ha ez összejön, akkor könnyen lehet, hogy éremért játszhat a magyar válogatott (ez csak azon múlik, hogy a hollandok elkapják-e ma este a norvégokat), ami konkrétan sporttörténelmi hőstett lenne ettől a csapattól. Ne feledjük, a románok négy nap alatt a harmadik meccsüket játsszák majd ellenünk, mi pedig jó hosszú pihenőből megyünk nekik, ami egy ilyen lebonyolítású tornán óriási előnynek számít.

Kell még egy bravúr!Kell még egy bravúr! Fotó: MTI

Ha ki találnánk kapni az utolsó meccsen, tragédia akkor sem történik. Vakon aláírtuk volna előre, hogy a meccseink felét megnyerjük egy Európa-bajnokságon, és ha mondjuk a nyolcadik helyen találnánk végezni, akkor is olyanokat előzünk meg, mint Dánia, Spanyolország és talán Németország.

Az Eb előtt két héttel, amikor kiderült, hogy Hornyák Dóra állapotos, ráhívtuk volna a mentőt arra, aki azt állítja, az utolsó meccsünkön kvázi az elődöntőnk lesz a tét. Most mégis ez a helyzet, és ezért óriási gratuláció jár a csapatnak.

Hozzászólások